Facebook direct gelinkt aan achteruitgang in geestelijke gezondheid

Facebook direct gelinkt aan achteruitgang in geestelijke gezondheid
Facebook direct gelinkt aan achteruitgang in geestelijke gezondheid

Facebook direct gelinkt aan achteruitgang in geestelijke gezondheid, zegt nieuwe studie

Eerder onderzoek laat een een verband zien tussen het sociale-mediaplatform en verhoogde angst en depressie. Dit onderzoek wijst een directe oorzaak aan. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over sociale media op deze website…


Facebook direct gelinkt aan achteruitgang in geestelijke gezondheid, zegt nieuwe studie

De studie ontdekte dat in de eerste twee en een half jaar van het bestaan ​​van het platform, studenten die een account op de site hadden 7 procent meer kans hadden om depressief te worden. Ook bleken ze 20% meer kans op angststoornissen te hebben.


Goed om te weten: iets goeds doen verlicht pijn zegt onderzoek


Aanvankelijke vond de uitrol van Facebook plaats in 2004. Hierbij kregen Harvard-studenten als eerste toegang. Zij werden gevolgd door de universiteiten van Columbia, Stanford en Yale.

Onderzoekers gebruikten medische gegevens van deze campussen en vergeleken hun enquêtes over geestelijke gezondheid met enquêtes over geestelijke gezondheid van universiteitscampussen zonder toegang tot het platform.

Hoewel er honderden onderzoeken zijn geweest die een verband aantonen tussen het gebruik van sociale media en een afname van de geestelijke gezondheid, zeggen onderzoekers dat hun unieke methodologie hen in staat heeft gesteld het verband te bevestigen.


Goed om te weten: kooplust opwekken in supermarkt? Zo doen ze dat…


Ze creëren jaloezie…

Onderzoeker Levy: ‘We kennen sociale mediaplatforms heel goed. Ze creëren jaloezie en gebruikers vinden het moeilijk te begrijpen dat wat ze online zien niet noodzakelijkerwijs de realiteit weerspiegelt. Zeker 16-18 jaar geleden, toen het fenomeen helemaal nieuw was’

‘De effecten lijken met de tijd toe te nemen.’ vertelt Alexey Makarin, assistent-professor aan MIT Sloan, een andere medewerker aan het onderzoek.

‘Als een eerstejaarsstudent aan Harvard eind herfst 2004 Facebook voor één semester en een tweedejaars voor twee semesters tot zijn beschikking had, lijkt het alsof het effect sterker is bij de tweedejaarsstudent, die meer bekendheid had’., vertelt Makarin.


Goed om te weten: negatieve emoties zorgen voor wantrouwen!


Bron en meer informatie: Luca Braghieri, Roee Levy en Alexey Makarin: Social Media and Mental Health in SSRN, 28 juli 2022


Goed om te weten: slijmen bij baas goed voor je carrière…