Fitte vaders krijgen psychisch gezonde zonen zegt onderzoek

0
Fitte vaders hebben psychisch gezonde zonen zegt onderzoek
Fitte vaders hebben psychisch gezonde zonen zegt onderzoek

Fitte vaders krijgen psychisch gezonde zonen

Waar al dat gesport en gezond eten wel niet goed voor is. Als je dat als pappa een beetje in de gaten houdt dan blijkt je mannelijk nageslacht ook nog eens lekker mentaal gezond te zijn. Dit is waar als we de Australiërs van het Florey Institute of Neuroscience and Mental Health in Melbourne mogen geloven. Lees meer…

Fitte vaders krijgen psychisch gezonde zonen zegt onderzoek
Fitte vaders krijgen psychisch gezonde zonen zegt onderzoek

Fitte vaders krijgen psychisch gezonde zonen

De hoeveelheid aan sprotieve inspanning lijkt toch echt de het ongeboren mannelijk nageslacht positief te beïnvloeden. Dit bleek al uit eerdere studies, maar nu weten Professor Anthony Hannan en zijn collega’s het zo goed als zeker.


There is growing evidence that the preconceptual lifestyle and other environmental exposures of a father can significantly alter the physiological and behavioral phenotypes of their children. We and others have shown that paternal preconception stress, regardless of whether the stress was experienced during early-life or adulthood, results in offspring with altered anxiety and depression-related behaviors, attributed to hypothalamic–pituitary–adrenal axis dysregulation.

Professor Anthony Hannan


Uit het onderzoek van Hannan met muizen blijkt dat het niet gecodeerde deel van het DNA, RNA, in het sperma verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

Bijzonder was bijvoorbeeld dat de zonen van de fitte muizen beter is staat waren om ‘slechte herinneringen’ te onderdrukken. Deze mannelijke kindermuisjes bleken ook minder paniekerig in vergelijking met de kindermuisjes van de luie vaders. Bij de vrouwelijke kindermuisjes was er niet of nauwelijks verschil waar te nemen tussen de actieve en passieve vader die het sperma mocht leveren.


Bron en meer informatie: A. K. Short, S. Yeshurun, R. Powell, V. M. Perreau, A. Fox, J. H. Kim, T. Y. Pang en A. J. Hannan: Exercise alters mouse sperm small noncoding RNAs and induces a transgenerational modification of male offspring conditioned fear and anxiety in Translational Psychiatry, 2 mei 2017

Geef een reactie