Frans Meijer
, , ,

Frans Meijer – Het brein achter de Heineken-ontvoering

Frans Meijer

Francisco Meijer
(Amsterdam, 16 mei 1953 – )

Bijnaam: Stekel, vanwege zijn rechtopstaande haar.


Frans Meijer - Het brein achter de Heineken-ontvoering

Frans Meijer


Frans Meijer is in 1983 één van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer. In oktober 2018 schiet een motoragent Meijer in Amsterdam neer.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website.

Frans Meijer en de ontvoering van Freddy Heineken

Frans Meijer groeit op in de Staatsliedenbuurt Amsterdam. Hij is met Cor van Hout, Willem Holleeder, Jan Boellaard en met assistentie van Martin Erkamps één van de ontvoerders. Ook in de jaren 70 van de vorige eeuw zijn de heren flink actief.  Samen met Holleeder, Van Hout en Boellaard vormen ze een knokploeg die voor huiseigenaren krakers uit panden slaat. Grof geweld is een normale zaak. Zo gebruiken ze onder andere honkbalknuppels om woorden om te zetten in daden.

Voorafgaande aan de ontvoering van Heineken, tussen 1976 en 1983, pleegt een groep criminelen een aantal overvallen op banken en geldtransporten. Later wordt bekend dat hier gaat om de latere Heinekenontvoerders, inclusief Meijer. Zij doen dit om ook geld bijeen te brengen om ook de ontvoering te kunnen bekostigen.

De voorbereiding op de ontvoering neemt twee jaar in beslag. Frans staat in het criminele milieu als slim. Samen mer Cor van hout is dan ook waarschijnlijk het brein achter de Heinekenontvoering, met een bijrol voor Willem Holleeder en Jan Boellaard.

De taak van Frans Meijer is, in de drie weken gedurende de ontvoering, er voor te zorgen dat Heineken en Doderer dagelijks te eten krijgen. In zijn stamkroeg in de Amsterdamse Westerstraat zou hij tegen etenstijd steevast hebben zeggen dat hij Heineken even eten ging geven. Dat het hier geen grap betreft blijkt pas later.

Lees hier ->>> meer over de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer


Na de Heineken-ontvoering en ontsnapping

Als de ontvoerders door de politie zijn ontmaskerd duikt Meijer onder. Hij geeft zichzelf aan en op 28 december 1983 wandelt hij daarom bureau Elandsgracht in Amsterdam binnen. Hij vertelt dat hij de buit, ‘bloedgeld’, heeft verbrand ergens op het strand. Naar verluidt maakt Meijer een verwarde indruk tijdens zijn gevangenschap.

In voorbereiding op zijn berechting wordt hij op last van de rechter-commissaris in 1985 naar het Pieter Baan Centrum overgeplaatst. Dit om Meijer psychiatrisch onder de loep te nemen. Hij weet echter te ontsnappen want Meijer gooit op nieuwjaarsdag 1985 een boenmachine door het raam van het Utrechtse instituut. Hij verdwijnt spoorloos. De rechtbank veroordeelt Meijer, bij verstek, voor zijn rol in de ontvoering tot twaalf jaar cel.


Peter R. de Vries vindt Frans Meijer in Paraguay

Zijn vlucht brengt hem eerst naar Brazilië. Meijer vertelt op 6 juni 2001 in De Telegraaf: ‘Na mijn ontsnapping ben ik in Brazilië beland. Ik was een hoerenloper, een slecht mens en heb er ook daar een bende van gemaakt en veel geld verbrast. Maar acht miljoen was het zeker niet. Ik heb een geslachtsziekte opgelopen en ben meer dood dan levend verder gevlucht, per autobus naar Paraguay. Daar heeft mijn huidige vrouw, Maria Christelda, mij letterlijk van de straat geplukt. Sindsdien is God in mijn leven.’

Misdaadjournalist Peter R. de Vries weet Meijer in 1994 in Paraguay op te sporen. Meijer, die leeft onder een schuilnaam Rudolph Doves, is getrouwd met een Paraguayaanse bij wie hij drie kinderen heeft. Hij woont samen met zijn vrouw op een boerderij in Paraguari, zo’n vijftig kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Asunción. Hij werkt als uitbater van een hamburgertent.

In 1995 wordt hij gearresteerd. Door een procedurefout komt hij enkele weken later weer vrij. In 1998 arresteren ze Meijer in Paraguay opnieuw. Ook Cor van Hout reist regelmatig af naar Paraguay. Hij komt hem daar wat geld brengen. Waarschijnlijk is dit een soort dividend uit de beleggingen en de opbrengsten uit de Heineken-ontvoering. Na een jarenlang juridisch gevecht levert Paraguay land Meijer in 2002 uit naar Nederland.

Meijer wil zijn straf in Paraguay uitzitten om zo zijn vrouw en kinderen te kunnen blijven zien. Hij zegt een innerlijke verandering te hebben doorgemaakt. Hij is bekeerd tot het christendom en betreurt de ontvoering van Heineken en Doderer. Als zijn collega-ontvoerder Cor van Hout begin 2003 wordt vermoord, laat Meijer in de Telegraaf van 27 januari een advertentie plaatsen met de tekst ‘COR, ik zal voor je bidden’.


Na de vrijlating

Meijer mag in januari 2005 de cel in al weer Nederland verlaten. Thomas van der Bijl, die optreedt als zijn chauffeur, verklaart dat zij kort hierna worden klemgereden door Willem Holleeder. Die zou Meijer 9.000 dollar hebben toegezegd en het dringende advies hebben gegeven om zo snel mogelijk weer naar Paraguay te vertrekken. Op 23 februari 2005 vertrekt Frans Meijer wederom naar Paraguay.

Meijer houdt contact met Jan Boellaard. Zo zijn de gezinnen zijn bevriend op Facebook en schrijven ze berichten onder elkaars foto’s. Af en toe komt Meijer over naar Nederland.


Frans Meijer neergeschoten in Amsterdam na poging tot overval op een geldwagen?

In de ochtend van dinsdag 2 oktober 2018 zijn Frans Meijer en zijn 26-jarige zoon uit Paraguay Rudolf D.G. te vinden in De Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Verkleed als postbezorgers, waarvan één met helm, en vermomd met plaksnorren lopen ze daar rond met een steekwagen. Daarop staan dozen waarin precies een geldcassette zou passen. Omdat de twee zich verdacht gedragen, belt een buurtbewoner de politie.

Een motoragent is snel ter plaatse en ziet dat Meijer gewapend is. Hij zegt de mannen te blijven staan, maar beiden rennen weg. Als Meijer zijn pistool haalde een revolver uit zijn schoudertas haalt, schiet de agent hem neer op het voetpad bij de kruising van de De Wittenkade en de Van Der Duijnstraat. Meijer wordt naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen omdat hij onder andere in zijn been is geschoten.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn Meijer, zijn zoon en Laurens B. (35), de zoon van zijn gabber Jan Boellaard, op de bewuste dag in oktober van plan een overval te plegen. ‘Op die plek stond een geldwagen. Een dag eerder was de heer Meijer op dezelfde plek te zien met een steekkar.’

Volgens het Openbaar Ministerie is de overval goed voorbereid. Bij de Amsterdamse Wittenkade staan een Mercedesbus en een gestolen Kawasaki-motor klaar om weg te komen. Frans Meijer en zijn zoon hebben een zgn. jammer bij zich, een apparaatje om politiecommunicatie te storen. Ook is er de speciaal geprepareerde kist of doos voor een geldcassette. Ze dragen kogelwerende vesten en plaksnorren om onherkenbaar te zijn. En Meijer heeft een revolver bij zich om zo nodig van zich af te schieten.

Meijer zegt zelf dat een kogelvrij vest draagt en een pistool bij zich heeft omdat hij zich als oud-Heinekenontvoerder niet altijd veilig voelt.

Voor zijn rol in de overval krijgt de 65-jarige Meijer in maart 2019 van de rechtbank in Amsterdam drie jaar gevangenisstraf. Zijn zoon Rudi D.G. krijgt twee jaar cel. Laurens B. wordt vrijgesproken. Hij heeft weliswaar die bus gehuurd bij Bo-Rent, maar het blijft onduidelijk in hoeverre hij van de plannen weet.