Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur

0
4947
Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur
Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur

Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur

Zijn we al wakker? Nee, nu wel met de Gabber Top 50 van iTunes. Dit zijn de 50 meest verkochte Gabber-nummers. Ooit, lang geleden was dit even een hype. Mannen dansten spastisch en wreven elkaar over hun kale hoofdjes. En oh ja, de dresscode. Je moest wel een Aussie trainingspakje aan, met een gouden kettinkje er overheen.

Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur
Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur

Lees hier ->>> meer over muziek op deze website…

Het ontstaan van de Gabber

De term gabber of gappie komt oorspronkelijk uit het Jiddisch (Joods) en betekent zoveel als maat, ‘maatje, ‘vrienden’, vriend of makker. Sinds de jaren ’90 van de 20e eeuw wordt de term gabber ook gebruikt als aanduiding voor de bezoekers van feesten waarop gabbermuziek gedraaid wordt.

De gabbercultuur is ontstaan in Rotterdam en daar zijn ze trots op in de Maasstad. Natuurlijk werd er ook wel gehakt in Amsterdam, in Utrecht en in de rest van het land, maar discotheken Parkzicht en Pompeii en de Energiehal naast diergaarde Blijdorp, waren het kloppend hart van een unieke scene.

De gabbermuziek is een muziekstijl die gekenmerkt wordt door een snel ritme en dat blijkt wel uit de Gabber Top 50. Gabberen, op een hakkerige manier dansen op gabbermuziek, wordt daarom ook wel hakken genoemd. De stijl ontstond in de late jaren tachtig, begin jaren negentig. Het genre kreeg in 1991 zijn naam door de Nederlandse houseproducer D-Shake, die in een VPRO muziekprogramma een vroege gabberplaat liet horen en zei “Dit is nu gabberhouse”. Bekende gabberfeesten zijn Thunderdome en Masters of Hardcore.

Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur
Gabber TOP 50 en over de Gabbercultuur

De outfit

De gabber zoals die in de begintijd van de gabberhype en jeugdcultuur terugkomt is als volgt te herkennen:
Kleding: trainingspak van Australian of Cavello en een bomberjack.

Aussi-trainingspak

Haardracht: voor de mannelijk deelk der Gabbers kaal of een wintercoupe, voor de dames strak naar achteren in een staart en eventueel aan de onderkant opgeschoren (dit geldt ook voor sommige mannen).

Kledingstijlen die deze subcultuur nog meer typeren zijn: Veter weggestopt en op een speciale manier verwerkt in de Nike Air Max (Classic) schoenen.
Nike-Air-Max-de-Gabber-top-50-600x300

Het begin

Omdat gabberhouse in de hoogtijdagen een belangrijk onderdeel was van de jeugdcultuur, deden vele jongeren er aan mee. Wanneer je als gabber wilde aangeven dat iemand niet binnen dit wereldje paste de zgn nep-Gabber, dan kon je diegene een Zwabber noemen. Door de buitenwereld werden Gabbers in die tijd in Nederland vaak gekscherend Sjonnies en Anita’s van Nederland genoemd, maar daarvan is tegenwoordig geen sprake meer. Hoewel extreemrechtse politieke denkbeelden worden afgekeurd door het grootste deel van de Gabbers, proberen extreemrechtse groeperingen de gabberscene te beï nvloeden, wat niet echt aansloeg.

Ondanks de zeer bijzondere kledingstijl en haardracht vinden veel gabbers dat het gabber zijn in hun hart en nieren zit en niet aan de buitenkant. Een gabber is de man of vrouw die van de harde housestijlen houdt en die feesten een zeer belangrijk element van het leven vindt. De gabbercultuur is over het algemeen minder met politiek bezig dan de Tekno scene. Tekno is een psychedelische variant van hardcore. Het is een samensmelting van stijlen waaronder acid house, breakbeats, industrial hardcore, EBM, de psychedelische rock van de jaren 1970 en langslepende composities in de klassieke muziek.

Ecstasy-600x400

Drugs

Het is nogal vermoeiend om heel lang op deze hardcoremuziek te dansen. Daarom gebruikten een redelijk grote groep gabbers speed of xtc (ecstasy). Daardoor kan je langer doorgaan zonder moe te worden.

Gabbertje-Hakkubar

De lollige gabber

Met name zanger Bob Fosko legde zich in de jaren ’90 toe op het parodiëren van gabbers en gabbermuziek. Hij maakte onder meer het lied Daar is Gabbertje, op de wijs van Daar komt Swiebertje, maar dan op versnelde beat. Ook werkte hij mee aan het kinderprogramma ‘Erwassus’ van de omroep VPRO, waarvoor hij de aflevering De Nieuwe aussie van de Gabber maakte, samen met cabaretier Ruben van der Meer.

Ook maakte Bob Fosko voor Erwassus een aflevering “”De gabbervanger van Mokum””, dat gebaseerd is op het sprookje de rattenvanger van Hamelen. Behalve dit soort parodieën werden in de hoogtijdagen van de gabbercultuur ook andere platen uitgebracht die moeilijk serieus te nemen zijn, zoals een prachtige gabberversie van Hepie en Hepies smartlap Ik lig op m’n kussen stil te dromen (slechter kom je ze niet tegen) en gabberversies van sinterklaasliedjes.

Waren / zijn gabbers nou echt zo anders?

Om te weten te komen of de Gabbers nu echt zo bijzonder waren moet je ze vergelijken met leeftijdsgenoten. De uitkomst van dit onderzoek naar het antwoord op deze vraag wordt gegeven in Tijdschrift voor Pedagaogiek door Stijn Verhagen, Frits van Wel, Tom ter Bogt en Belinda Hibbel in juni 2000.

Uit: “Kort op 200 beats per minute. De jeugdcultuur van gabbers”

Ondanks alle negatieve stereotyperingen is het antwoord…

‘slechts een beetje’. Gabbers zijn anders dan andere jongeren, maar minder speciaal dan hen wordt toegeschreven. De verschillen zijn het duidelijkst merkbaar op het gebied van muziek- en kledingsmaak en minder op dat van opvattingen over burgerlijkheid, buitenlanders, feestvieren en drugs.

en…

De gabberidentiteit blijkt slechts marginaal gemarkeerd te worden door de houding tegenover buitenlanders en is niet van invloed op het druggebruik. Racisme en druggebruik kenmerken noch het gabbergevoel noch de voorkeur voor gabbermuziek…

Leuk, maar het gaat eigenlijk ook over de Gabber top 50…

Wat niemand eerder voor mogelijk hield, gebeurde: de gabbercultuur ging aan haar succes ten onder en werd – ook door ouders – ‘doodgeknuffeld’.

Gabbers-for-ever

Wordt er nog een beetje gehakt in Nederland en waar moet je zijn?

Er zijn echt nog wel gabber-feesten hier en daar, of feesten voortgekomen uit de Gabbercultuur.
De bekendste Nederlandse Hardcore feesten zijn:
Masters Of Hardcore (M.O.H)
Thunderome
Defqon.1
Qlimax
Dominator

Hier de Gabber TOP 50

ArtiestNaam
1Charly Lownoise & Mental TheoYour Smile
2Scooter & New KidsFriends
3NakatomiChildren of the Night (Radio Edit)
4Mark 'OhTears Don't Lie
5DJ Paul ElstakRainbow In the Sky (K & A's Radio Blast)
6Party AnimalsHave You Ever Been Mellow
7TechnoheadI Wanna Be a Hippy
84 Tune Fairy TalesMy Little Fantasy (Bass-D & King Matthew Mix)
9Flamann & AbraxasGood to Go (Radio Mix)
10LipstickI'm a Raver (Radio Version)
11GabbertjeHakkûBar (Radio Mix)
12Gabber PietHakke & Zage
13De MosselmanMossels
14EuromastersAlles Naar De Klote (Rotterdam Mix)
15DJ Paul ElstakThe Promised Land (Promised Radio Mix)
16Charly Lownoise & Mental TheoStars
17Party AnimalsAquarius
182 Brothers On the 4th FloorCan't Help Myself
19TechnoheadHappy Birthday
20FlammanI'll Be Your Only Friend (feat. Abraxas & MC Lynx)
21Rotterdam Termination SourcePoing!
22BodylotionAlways Hardcore
23The Ultimate SeductionThe Ultimate Seduction
24EuromastersA'dam Waar Lech Dat Dan?! (Maastunnel Mix)
25DJ RobBoy's Interface
26DJ Paul ElstakLuv U More
27Charly Lownoise & Mental TheoHardcore Feelings (Club Mix)
28Party AnimalsHava Naquila
294 Tune FairytalesTake Me 2 Wonderland (Radio Edit)
30Critical MassHappy Generation
31Banana-Na-NaBanana-Na-Na (Phreestyle Radio Mix)
32Paul ElstakTurbo (feat. New Kids)
33Charly Lownoise & Mental TheoFantasy World
34Party AnimalsWe Like to Party (Radio Mix)
35Rob GeeGabber Up Your Ass
36Gabber PietLove U Hardcore
37HakkuhbarSuper Gabber (Radio Mix)
38GabberwijffieKlappus In Je Handjes
39DJ Paul ElstakLife Is Like a Dance (Extended Radio Mix)
40KakkertjeKakkertje
41De MosselmanOpzij (Radio Mix)
42Mark 'OhLove Song
43Hocus PocusHere's Johnny!
44Brothers On The 4th FloorNever Alone (Extended Euro Mix)
45A.I.R. MilesChildren (Radio Edit)
46InteractiveGabber Gabber Ho!
47InteractiveForever Young (2001 Radio Edit)
48Criticall MassBurnin' Love
49JuggernautRuffneck Rules Da Artcore Scene
50Da HoolBora Bora

Geef een reactie