, ,

Gebrek aan slaap maakt je minder sociaal

Gebrek aan slaap maakt je minder sociaal

Gebrek aan slaap maakt je minder sociaal

We weten al wat langer dat een gebrek aan slaap niet goed voor ons is. Slaaptekort gaat samen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, depressie, diabetes, hypertensie en seksueel disfunctioneren.

Een nieuwe studie laat zien dat een gebrek aan slaap ook invloed heeft op sociale interacties, waardoor mensen minder bereid zijn om anderen te helpen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over slaap op deze website…


Gebrek aan slaap maakt je minder sociaal


MRI-scans van slaapgebrek onthullen minder activering van empathische delen van de hersenen. Beoordelingen van slaapgebrek laten ook een verminderd verlangen zien om anderen te helpen. Liefdadigheidsgiften dalen zelfs met 10% na het begin van de zomertijd.


Zie hier het aantal mensen met diabetes wereldwijd 2022.


Nieuwe ontdekkingen tonen echter aan dat een gebrek aan slaap ook ons ​​fundamentele sociale geweten schaadt. Hierdoor vermindert ons verlangen en onze bereidheid om andere mensen te helpen.

Wetenschappers laten zien dat liefdadigheidsgiften in de week na het begin van de zomertijd, wanneer mensen een uur van hun dag verliezen, met 10% daalt. In staten die hun klok niet veranderd is deze afname er niet.


Gevaar voor het altruïstische sentiment van een heel land?

De studie is uitgevoerd door UC Berkeley-onderzoeker Eti Ben Simon en Matthew Walker, een professor psychologie aan de UC Berkeley. Het draagt ​​bij aan een groeiend aantal bewijzen dat aantoont dat onvoldoende slaap niet alleen het mentale en fysieke welzijn van een individu schaadt. Het brengt ook de banden tussen individuen in gevaar, en uiteindelijk zelfs het altruïstische sentiment van een heel land.

Onderzoeker Walker: ‘Als we naar het grote geheel kijken, zien we dat een gebrek aan slaap resulteert in een weinig asociale houding en, vanuit een helpend perspectief, anti-sociaal gedrag, wat vele gevolgen heeft voor hoe we samenleven als een sociale soort.’


Bron en meer informatie: Eti Ben Simon, Raphael Vallat, Aubrey Rossi en Matthew P. Walker: Sleep loss leads to the withdrawal of human helping across individuals, groups, and large-scale societies. in PLOS Biology, 2022; 20 (8): e3001733 DOI: 10.1371/journal.pbio.3001733


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie