, ,

Gelukkig worden van geld uitgeven, hoe dan?

Gelukkig worden van geld uitgeven

Gelukkig worden van geld uitgeven, hoe dan?

Stel je hebt een aardige erfenis bijgeschreven gekregen of je doet het financieel gewoon errug lekker. Dat wil nog niet zeggen dat je er per definitie ook gelukkiger van wordt. Je moet het geld wel op de juiste manier uitgeven om iets extra van geluk te ervaren.

Hier vijf wetenschappelijk onderbouwde manieren om van je geld af te geraken en je daardoor beter te voelen. Het kan wel, gelukkig worden van geld uitgeven, maar doe het wel op de onderstaande wijze!

Gelukkig worden van geld uitgeven

Gelukkig worden van geld uitgeven

Gelukkig worden van geld uitgeven, hoe dan?

Vijf geweldige tips…

1) Geef geld uit aan nieuwe ervaringen en ‘belevenissen’

De studie van Leaf van Boven, ‘To Do or to Have? That Is the Question’, maakt duidelijk dat we met ons geld ‘dingen’ moeten doen. Dat werkt beter als ‘dingen’ kopen.

Evidence from a variety of sources suggests that people derive more enjoyment from discretionary experiential purchases than from discretionary material purchases.

Uit: To Do or to Have? That Is the Question


Zie hier de Top 100 grootste banken ter wereld 2023.


2) Geef geld uit aan gezamenlijke nieuwe ervaringen en ‘belevenissen’

Gedeelde smart is halve smart en gedeelde pret is daarmee dubbele pret. Het artikel ‘To do, to have, or to share? Valuing experiences Over Material possessions depends on the involvement of others’ maakt ons duidelijk dat als je dat geld uitgeeft door iets  samen doen of met meer mensen, zodat je die ervaringen tegelijk beleeft, de lol vele malen groter is.

3. Geef geld uit aan ander mensen

In ‘How to make giving feel good’ laten ze zien dat als mensen 20 dollar aan een ander besteden, in plaats van aan zichzelf, mensen zich achteraf het gelukkigst voelden. Hetzelfde gold voor mensen die bijvoorbeeld hun jaarlijkse bonus schonken aan een goed doel. Dit gold overigens ook voor de mensen met een smalle beurs.

4. Geef geld uit zodat dit je identiteit versterkt

Is even lastig uit te leggen. Met identiteit bedoelen we je ‘zijn’ als mens. Je geschiedenis, je voorkeuren en de route die je af wil gaan leggen in het leven. Hoe beter de uitgaven passen in dit rijtje, hoe gelukkiger je er van wordt. Voor de oppervlakkige materialistjes met weinig of geen identiteit levert het uitgeven van geld dus minder geluk op.

5. Denk niet zo na over je uitgaven an sich

Het doel van de uitgaven moet prevaleren boven de uitgaven zelf. Zo blijken mensen rond de feestdagen, als ze anderen mogen volstoppen met cadeaus, gelukkig. Het gaat minder om het geld zelf, de kosten, maar om het samenzijn met de familie en vrienden. De winstverdubbelaar van het geven van een cadeau is het gelukkig maken van, de tijd die je doorbreng met en de extra ‘connectie’ die je op deze wijze maakt met de ander.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie