Gelukkige koeien geven meer melk blijkt uit onderzoek

0
Gelukkige koeien geven meer melk blijkt uit onderzoek
Gelukkige koeien geven meer melk blijkt uit onderzoek

Gelukkige koeien geven meer melk

Even een gekke bek trekken als je langs Bertha III loopt, even een aai over de bol van Dora of een schouderklopje voor Anna. Daar worden onze koebeesten blij van en dan gaan ze nog meer melk produceren. Hoewel wel de discussie is losgebarsten over de nut en noodzaak van de witte motor en het de vraag is Joris Driepinter niet eigenlijk een grote Pinokkio is, maakt ons even niet uit. Het gaat hier om een voor Nederland zeer belangwekkend onderzoek van de Universiteit van Wisconsin-Madison. Lees meer…

Gelukkige koeien geven meer melk blijkt uit onderzoek
Gelukkige koeien geven meer melk blijkt uit onderzoek

Gelukkige koeien geven meer melk

Als onze koebeesten een beetje gelukkig in het weiland voor zicht uit staan te staren of compleet relaxed liggen te herkauwen dan gaat het goed. Dan gaat het goed met de melkproductie waarin dan nog weer meer calcium te vinden is.

De superdrug serotonine

De onderzoeker zagen dat als je een beetje van de chemische gelukmaker serotonine toevoegt aan het dagelijks maaltje van de melkmachines het calcium-niveau van de koeien toenam. Wij hebben ook al eerder laten weten dat die serotonine ook ons mensen gelukkiger maakt: Endorfine, dopamine en serotonine, zelfgemaakte drugs (met heftig filmpje).

Er is wereldwijd een grote vraag naar calciumrijke melk voor onze kaas en yoghurt. Deze grote vraag naar melk zorgt er voor dat een groot aantal koeien lijdt aan hypocalcemia: een te lage hoeveelheid calcium in het bloed en daardoor ook weer minder in de melk.

De dames en heren van unversiteit dienden daarom de koetjes serotonine toe in de weken voor dat ze moesten kalveren. Het bleek dat zowel de koeien van het merk Jesrsey en Holstein beiden veel baat bleken te hebben bij dit stofje. Zowel in het bloed als in de melk werd hierdoor meer calcium terug gevonden. Meer echte melk dus en vandaar de conclusie: Gelukkige koeien geven meer melk.

Bron en meer informatie: Samantha R. Weaver, Austin P. Prichard, Elizabeth. L Endres, Stefanie A. Newhouse, Tonia L. Peters, Peter M. Crump, Matthew S. Akins, Thomas D. Crenshaw, Rupert M. Bruckmaier en Laura L Hernandez: Elevation of circulating serotonin improves calcium dynamics in the peripartum dairy cow in de Journal of Endocrinology, 23 mei 2016

Geef een reactie