George van Kleef
(Amsterdam, 24 juni 1961 – aldaar, 10 november 2005)
Bijnamen: Jappie en de Chinees, vanwege zijn uiterlijk
Van Kleef behoort samen met Houtman, Klepper en Mieremet in de jaren 80 tot de bende De Denkers. Deze heren hebben vele en zware overvallen pleegt. Later sluit hij zich bij Willem Holleeder aan. Hij bekoopt dit, na afpersing en en de moord op Houtman, zelf met de dood.
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
Van Kleef is de zoon van een Chinees en een veel jongere buffetjuffrouw uit Heerlen, vandaar zijn bijnamen Jappie en de Chinees. Hij behoort in de jaren tachtig tot de Kinkerbuurt-bende De Denkers. Deze bende bestaat onder andere uit Cees Houtman, John Mieremet en Sam Klepper. Hij heeft contacten met Willem Holleeder en is bevriend met Cor van Hout.
De Kinkerbuurt-bende
Aan de Kinkerbuurt-bende worden meer dan 40 gewapende overvallen in Nederland en België toegeschreven. Deze overvallen zijn gepleegd van 1982 tot 1986. Ze zijn gespeciliseerd in geldtransporten en zouden er zo’n 20 hebben overvallen.
Naast de geldtransporten, zijn ze goed voor 15 banken en postkantoren, twee posttreinen, drie vertegenwoordigers in sieraden en één juwelier. In totaal zouden deze overvallen ruim 12 miljoen hulden hebben opgebracht.
Van Kleef vermoord
Op de avond van 10 november 2005 wordt Van Kleef rond op 44-jarige leeftijd doodgeschoten. De moord vindt plaats om kwart over acht, op Jachthavenweg tegenover nummer 42 nabij zijn woonboot in Amsterdam-Buitenveldert, met een automatisch wapen. De moordenaars, twee onbekende mannen, zouden hierna zijn weggefietst richting het Amsterdamse Bos.
Een ooggetuigenverslag: ‘Na het horen van 2 knallen, wat achteraf schoten bleken, is iemand te horen die ‘nee, nee’ roept, waarna nog een aantal schoten valt. Zodra ik opsta uit mijn stoel ligt er een man op straat die neergeschoten blijkt te zijn. Na een aantal minuten arriveert de politie, en daarna de ambulance. Het gebied wordt op dit moment afgezet. Lijkt mij een liquidatie. Het is gebeurt in de jachthaven ter hoogte van de VU, vlak bij het ING gebouw aan de ring.’ (Bron: Geenstijl.nl, Weer liquidatie 020)
De dood van Van Kleef zou in verband staan met de liquidaties van Evert Hingst, John Mieremet en Cees Houtman. Moorden die een week eerder plaatsvinden. Zo is George van Kleef bijvoorbeeld niet op de begrafenis van zijn voormalige gabber Houtman.
George van Kleef en Willem Holleeder
De idee is dat Van Kleef zich, met René van Deene, bij Willem Holleeder heeft aangesloten. Holleeder zou een zakelijk conflict hebben met Cees Houtman. Houtman krijgt van Holleeder een boete van één miljoen euro vanwege een geschil rond het pand in de Rivierenbuurt. Nadat hij in eerste instantie weigert, betaalt Houtman uiteindelijk toch. (Bron: Mokum.nl)
Van Kleef zou Houtman in opdracht van Holleeder hebben afgeperst en zijn liquidatie zou een wraakactie zijn geweest. De gedachte is dat deze wraakactie is betaald door vrienden van Houtman.
Sonja Holleeder zegt in het proces over haar broer het volgende: ‘George van Kleef benaderde me omdat hij had gehoord dat ze met Wim bezig waren (hem wilde doodschieten). Hij wilde Wim waarschuwen. Daarna kwam hij (George van kleef) niet van hem (Holleeder) af. Dat Wim later George niet heeft gewaarschuwd dat ze hem (Van Kleef) wilden vermoorden, neem ik hem heel erg kwalijk.’ (Bron: Het Parool, 23 november 2018)