Gerard Spruit
Gerardus Cornelis Spruit
(Rotterdam, 12 januari 1922 – Avereest, 12 december 1989)
Aantal moorden: 2
Motief moorden: misbruik
Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
18-08-1971
De Amsterdamse seriemoordenaar en pedofiel Gerard Spruit is ook bekend als ‘de Donald Duck-colporteur’. Hij is werkzaam in Amsterdam-Zuid als tijdschriftencolporteur. In ruil voor Donald Ducks, snoep of geld speelt hij in de jaren zestig naar eigen zeggen seksuele spelletjes met vele jongetjes.
Op 4 augustus 1971 lokt Spruit de 9-jarige Bastiaan (Basje) Bloemena mee naar zijn huis, misbruikt de jongen en wurgt hem. Hij laat het lijk achter op recreatiesteunpunt De Kievit bij Wilnis waar het twee dagen later door een visser wordt gevonden.
Op 5 augustus 1974 lokt hij de 10-jarige Hélène (Heleentje) Isaac ook mee naar zijn huis. Daar blijkt, dat hij zich heeft vergist. Vanwege het jongensachtige uiterlijk van dit meisje heeft hij haar voor jongen aangezien. Uit woede wurgt hij haar. Haar lichaam dumpt hij bij sportpark Elzenhage in Amsterdam-Noord en het wordt de volgende dag gevonden.
Zie hier de Top 20 landen met de meeste seriemoordenaars 2023 (gedocumenteerd).
Spruit wordt op 8 augustus 1974 aangehouden als verdachte voor het ombrengen van Heleentje Isaac. Het is enkele klanten uit zijn ‘wijk’ in Amsterdam-Zuid opgevallen, dat hij op de dag van de verdwijning van Isaac enkele uren later had bezorgd dan normaal. Geconfronteerd met het hiaat in zijn tijdschema, bekent hij haar om het leven te hebben gebracht. Daarna wordt de link gelegd naar Bloemena en bekent hij, dat hij deze jongen eveneens had gedood.
In 1975 wordt Spruit wegens doodslag tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechter acht TBR niet op zijn plaats, maar geeft wel aan, dat Spruit ‘te zijner tijd’ zou kunnen worden overgeplaatst naar een meer op verpleging gerichte inrichting. In 1989 wordt besloten om Spruit niet vervroegd in vrijheid te stellen. Op 12 december 1989, de dag na de bekendmaking van deze beslissing, pleegt hij zelfmoord in de Rijksinrichting Veldzicht.