Gevaarlijkste bende ter wereld is de Los Zetas (top 10 met intro-video)

.

Top 5: Gevaarlijkste bende ter wereld


5. ‘Ndrangheta


De ‘Ndrangheta is een op de Siciliaanse maffia lijkende misdaadorganisatie die haar oorsprong vindt in het bergachtige Calabrië, in het zuiden van Italië. De structuur van deze twee organisaties is echter verschillend.

De ‘Ndrangheta heeft zich ontwikkeld uit criminele organisaties die opereerden in de provincie Reggio Calabria, maar heeft zich verbreid in de Calabrische provincies Vibo Valentia, Catanzaro, Crotone en Cosenza. Tegenwoordig heeft ze ook wortel geschoten in de regio Lombardije, de rest van het land en ver daarbuiten. De ‘Ndrangheta is momenteel groter in de wereld dan de Cosa Nostra en een van de machtigste criminele organisaties ter wereld.


4. Islamitische Staat (in Irak en de Levant)


Isis is een militie van jihadi en salafisten en naar eigen zeggen een kalifaat en islamitische staat die geleid wordt door soennitische Arabieren uit Irak en Syrië. De terreurbeweging IS heeft de controle over grondgebied waar nog miljoenen mensen wonen, in Irak, Syrië, Libië en Nigeria. De terreurbeweging is echter ook actief in andere delen van de wereld, waaronder Zuidoost-Azië.


3. Solntsevskaya Bratva

Nog steeds kunnen veel misdadigers in Rusland op acceptatie en zelfs op een zekere bewondering bij de gewone man rekenen. Het hebben van een “dak” (“bescherming van een bende”) wordt door ondernemers als noodzakelijk gezien: “De politie doet toch niets”. Ook zien veel Russen de centrale en lokale regeringen als nog misdadiger dan de maffia. Een enquête in Jekaterinenburg toonde aan dat de meeste mensen meer respect hadden voor het lokale misdaadsyndicaat, Oeralmasj, dan voor de regering.


2. Mara Salvatrucha (MS-13)


De Mara Salvatrucha, vaak afgekort tot MS-13 of MS is de gemeenschappelijke naam van een groep jeugdbendes in Noord- en Midden-Amerika. Zij opereert met name in El Salvador, Honduras en Guatemala en in mindere mate in Nicaragua en Mexico. In 2005 werd de Mara Salvatrucha door de FBI aangemerkt als de gevaarlijkste bende in Noord-Amerika, met naar schatting 60.000 leden in de VS. De Mara Salvatrucha heeft haar oorsprong in Los Angeles in de jaren 80 van twintigste eeuw. De bende werd daar opgericht door jongeren uit El Salvador die in de achterstandswijken van Los Angeles leefden. Ze richtten de bende op omdat ze vaak bedreigd werden door zwarte bendes en door Mexicaanse bendes[bron?].

De groep is uitgegroeid tot een zeer gewelddadige bende. Door het beleid van de Verenigde Staten om veroordeelde bendeleden naar het land van herkomst uit te zetten, begon de bende in Midden-Amerika te groeien. De gang is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk, met in de Verenigde Staten naar schatting alleen al 60.000 leden. In het Midden-Amerikaanse El Salvador heeft de Mara Salvatrucha de meeste leden. Het inwijdingsritueel wordt gevormd door een dertien seconden durende aframmeling van een nieuw lid door leden van Mara Salvatrucha. Een lid wordt geacht om nieuwe leden aan te brengen, te zorgen voor inkomsten en leden van andere benden die hun territorium overtreden te vermoorden. De leden van de Mara Salvatrucha hebben een eigen gebarentaal en zijn vaak over heel hun lichaam bedekt met tatoeages die meestal een betekenis hebben.


1. Los Zetas


De Zetas zijn een groep soldaten uit elite-eenheden van het Mexicaanse Leger die gedeserteerd zijn en zich hebben aangesloten bij drugskartels. Veel van de Zetas zijn oorspronkelijk opgeleid in de Amerikaanse School of the Americas. De meesten zijn oorspronkelijk commando’s in het Mexicaanse Leger, maar er zijn ook enkele Zetas afkomstig van de Mexicaanse marine en de kaibiles, de beruchte speciale eenheden uit Guatemala. De Zetas waren voorheen de gewapende vleugel Golfkartel uit Matamoros die hen inzette tegen het Sinaloakartel van Joaquín “el Chapo” Guzmán. Sinds ongeveer februari 2010 hebben de Zetas zich losgemaakt van het Golfkartel en bestrijden ze in samenwerking met het Beltrán-Leyvakartel, het Juárezkartel en het Tijuanakartel hun oude bazen van het Golfkartel. Vermoedelijk hebben ze ook goede banden met de ‘Ndrangheta uit Italië. Zetas stonden onder leiding van Arturo Guzmán Decena tot deze in 2002 vermoord werd. Daarna gold Heriberto Lazcano Lazcano als leider van de groep tot hij in 2012 werd gedood in een vuurgevecht met mariniers van de Verenigde Staten.

Vanwege hun bijzonder goede training zijn zij zeer moeilijk te bestrijden. Zij kunnen hun acties met militaire precisie uitvoeren. Zo hebben zij mortieraanvallen op gevangenissen uitgevoerd, om zo gevangenen gelieerd aan de kartels waarvoor zij werken te kunnen bestrijden. Zij houden zich vermoedelijk vooral op in het grensgebied met de Verenigde Staten en zijn zelfs al op Amerikaans grondgebied waargenomen. De Zetas worden verantwoordelijk gehouden voor de massamoord op immigranten bij San Fernando van 2010.