Advertentie

Gevaarlijkste beroep ter wereld: President van de Verenigde Staten

Je zou het niet zeggen, maar het gevaarlijkste beroep ter wereld: President zijn van de Verenigde Staten. We hebben er iets meer dan 40 gehad en meer dan een kwart heeft het niet overleefd. Ze worden vermoord, krijgen beroertes of iets anders als ze president zijn. Trump, je bent gewaarschuwd. Hier een overzichtje Dead Presidents! (en onze bron is natuurlijk Wikipedia)

Gevaarlijkste beroep ter wereld: President van de Verenigde Staten
Gevaarlijkste beroep ter wereld: President van de Verenigde Staten
Advertentie

Gevaarlijkste beroep ter wereld: President van de Verenigde Staten, een overzicht

In 1835 woonde Andrew Jackson, de 7e president, de begrafenis van een congreslid bij. Na afloop trok de werkloze Richard Lawrence, die ontevreden was over zijn situatie, een pistool. Dit wapen weigerde en ook toen de aanvaller een tweede pistool trok weigerde het wapen te vuren. Volgens overleveringen begon Jackson vervolgens op de man in te slaan met zijn wandelstok totdat hij tot bedaren werd gebracht. Lawrence werd intussen ook overmeesterd.

Het was een erg koude dag op 4 maart 1841 toen William Henry Harrison, de 9e president, zijn eerste toespraak als president hield. Hij gaf de langste toespraak in de Amerikaanse geschiedenis, bijna twee uur, en werd verkouden doordat hij geen winterjas droeg. De verkoudheid werd een longontsteking, en hij overleed een maand na zijn toespraak en was zo de eerste president die overleed tijdens zijn ambtsperiode.

Zachary Taylor, de 12e president, stierf net 16 maanden na zijn aantreden, de op twee na kortste ambtstermijn van een president. Er wordt verondersteld dat hij stierf van buikgriep.

Na zijn herverkiezing als president werd Abraham Lincoln, de 16e president, op 14 april 1865 (Goede Vrijdag) in Ford’s Theatre (een schouwburg in Washington) neergeschoten door John Wilkes Booth, een fanatieke aanhanger van de Geconfedereerde Staten. De president werd in het achterhoofd getroffen door een kogel en stierf de volgende dag in het Petersen House op 56-jarige leeftijd.

 

Op 2 juli 1881 werd James Garfield, de 20e president met twee kogels in een treinstation in Washington D.C. neergeschoten door Charles J. Guiteau, een vurig aanhanger van de vicepresident onder Garfield, Chester Arthur. Eén van de kogels kon niet gevonden of verwijderd worden en door een infectie als gevolg van het gebruik van niet-gesteriliseerde medische instrumenten werd Garfield steeds zieker. Hij werd naar de kustplaats Long Branch gebracht in de hoop dat de zeelucht hem zou aansterken. Garfield kreeg er echter een zware longinfectie en overleed 49-jarige leeftijd op 19 september 1881.

Tijdens een bezoek aan de Pan-Amerikaanse tentoonstelling te Buffalo (New York) op 6 september 1901 werd William McKinley, de 25e president het slachtoffer van een moordaanslag. De Poolse immigrant Leon Czolgosz, een fanatiek anarchist die tekenen van zwakzinnigheid vertoonde, vuurde tweemaal met een pistool op de president. De eerste kogel ging in zijn schouder, de tweede doorboorde zijn ingewanden en bleef in zijn rug steken. De eerste kogel werd eenvoudig gevonden en verwijderd, maar de tweede kogel konden de chirurgen niet terugvinden. McKinley leek echter te herstellen, waardoor werd besloten om de tweede kogel te laten zitten, omdat het zoeken ernaar mogelijk meer schade zou toebrengen. De pas ontwikkelde X-stralenmachine, die op de tentoonstelling werd gepresenteerd, durfde men nog niet op de president te gebruiken. McKinley was gedurende een week aan de beterende hand, maar raakte uiteindelijk in shock en stierf op 14 september 1901, acht dagen na de aanslag, aan de gevolgen van het koudvuur dat zijn verwondingen had aangetast. Hij werd 58 jaar oud.

Warren Gamaliel Harding, de 29e president, kreeg tijdens een reis naar Alaska een beroerte en overleed in 1923 op 57-jarige leeftijd in San Francisco voordat zijn eerste ambtsperiode afgelopen was

Franklin Delano Roosevelt, de 32e president,is de enige Amerikaanse president die vier keer gekozen is, een record dat niet meer verbeterd kan worden omdat sedert Amendement XXII uit 1947 de president maar éénmaal herkozen kan worden. Op 12 april 1945 overleed Roosevelt aan een beroerte op 63-jarige leeftijd.

Who killed Kennedy?

Op 22 november 1963 om 12:30 CST (18:30 UTC) werd John F. Kennedy, de 35e president, de 3 dodelijk verwond door twee geweerkogels, één door het hoofd en één door zijn rug, terwijl hij in een open presidentiële limousine over Dealey Plaza in Dallas in de Amerikaanse staat Texas gereden werd. Zijn rijtour was onderdeel van een publieksreis door Texas, mede georganiseerd met het oog op zijn eventuele herverkiezing in 1964. Twee officiële onderzoeken leidden tot de conclusie dat Lee Harvey Oswald, werkzaam in het Schoolboekenmagazijn op Dealey Plaza, de moordenaar was. Volgens het onderzoek van de Commissie-Warren handelde Oswald alleen, volgens het onderzoek van de Enquêtecommissie van het Huis van Afgevaardigden was er ten minste nog één andere schutter. De moord op Kennedy is nog altijd onderwerp van speculatie en heeft stof opgeleverd voor vele samenzweringstheorieën. De van de moord verdachte Lee Harvey Oswald werd enige dagen later neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Na de moord op Kennedy leidde Jim Garrison, de officier van justitie in New Orleans, een uitgebreid onderzoek naar de omstandigheden rondom deze moord. Dit leidde uiteindelijk tot een proces wegens samenzwering tegen de zakenman Clay Shaw, die evenwel werd vrijgesproken.

De moordaanslag op Kennedy

Op 30 maart 1981, slechts 69 dagen na zijn verkiezing, werden Ronald Reagan, de 40e president, zijn perssecretaris James Brady, de politieofficier Thomas Delahanty en agent van de Secret Service Timothy McCarthy buiten het Washington Hilton Hotel onder vuur genomen door John Hinckley jr.

Hoewel de verwondingen van Reagan (een doorboorde long en hevige interne bloedingen) in eerste instantie ernstig leken herstelde hij en werd op 11 april uit het ziekenhuis ontslagen. De aanslag had grote invloed op de populariteit van Reagan. Opinipeilingen lieten een stijging daarvan zien met 73%. Reagan zelf geloofde dat god zijn leven had gespaard zodat hij door kon gaan met zijn taak een hoger doel te dienen.

Aanslag op Ronald Reagan

advertentie

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier