Grootse alcoholisten in Europa wonen in Groot-Brittannië – een top 13

0
Grootse alcoholisten in Europa
Grootse alcoholisten in Europa

Grootse alcoholisten in Europa wonen in Groot-Brittannië

Het is me wat, die Britten hebben het na de Brexit op een enorm zuipen gezet, niet normaal. Nee, dat is natuurlijk niet waar, daarvoor lusten ze ook een flink slokje. Wij Nederlanders kunnen prima van de fles afblijven. Lees meer over alcohol ge- / misbruik in 13 Europese landen.

Grootse alcoholisten in Europa
Grootse alcoholisten in Europa

Lees hier->>> meer interessante artikelen en wetenswaardigheden over alcohol op deze website


Grootse alcoholisten in Europa wonen in Groot-Brittannië


  • ‘Zeer hoog risico’ als niveau van alcoholgebruik werd gedefinieerd als het dagelijks drinken van van 1,2-1,5 fles wijn, dit zijn mensen met een hoog risico op allerlei narigheid.
  • De  Canadese onderzoekers keken naar drinkbroers en zusters met het hoogste risico in 13 Europese landen.
  • Het Verenigd Koninkrijk was het percentage mensen met het grootste risico hoogst met 2,78%, gevolgd door Ierland met 2,72%.

Voor Groot-Brittannië betekent dit dat bijna 1,2 miljoen mensen tussen de 15 en 64 in de gevarenzone zitten. Zij verorberen minimaal 1,2 fles wijn, of iet soortgelijks, per dag. Dit drankgelag kost hen zo’n twintig tot dertig jaar van hun leven. Je zou kunnen stellen dat deze groep continu in een vorm van lichtere of zwaardere dronkenschap verkeert.


Tabel: Drinkebroers en zusters per land als percentage van 15 – 64 jarigen in de categorie zeer risicovol

Verenigd Koninkrijk 2.7 8%
Ierland 2.72 %
Tsjechië 1.86 %
Italië 0.57 %
Frankrijk 0.54 %
Spanje 0.52 %
Oostenrijk 0.49 %
Duitsland 0.22 %
Denemarken 0.20 %
Nederland 0.15 %
Finland 0.06 %
Hongarije 0.03 %
Zweden 0.02 %

In het Verenigd Koninkrijk wordt driekwart van alle gevallen van levercirrose veroorzaakt door drinkers met een ‘zeer hoog risico’, zo blijkt uit deze de studie. De onderzoekers uit Canada denken ook dat dit overmatig alcoholgebruik 61 procent van de gevallen van mond- en keelkanker verklaart, 31 procent van de gevallen van darmkanker en 40 procent van slokdarmkanker. Ja, ja, een prettig goedje, die alcohol. Maar goed, alles waar te voorstaat kun je vaak beter maar nalaten.


Foto: Photo on Foter.com


Bron en meer informatie: Jürgen Rehm, Julien Guiraud, Roch Poulnais en Kevin D. Shield: Alcohol dependence and very high risk level of alcohol consumption: a life‐threatening and debilitating disease in Addiction Biology, 17 juli 2018

Geef een reactie