Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden

0
795
Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden
Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden

Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden

Waar in Nederland vele boeken en internetsites zijn over Nederlandse criminelen, lijkt er in België minder aandacht voor haar misdadigers en criminelen te besteden. Mondjesmaat was maar informatie te vinden over Belgische criminelen en misdadigers op het internet. Veel informatie is dan ook afkomstig van Wikipedia. Zijn er lezers met meer of betere informatie, dan zien we dat graag hieronder.


 

Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden
Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden

 


Lees hier ->>> meer over België en hier ->>> meer over criminaliteit op deze website.


Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden


Marie Alexandrine Becker

(14 juli 1879, Waasmont – 11 juni 1942)

Marie Becker tijdens haar proces in Juni 1938.
Marie Becker tijdens haar proces in Juni 1938.

De ‘Zwarte Weduwe’ krijgt levenslang voor moord op minstens elf mensen (waaronder haar man in 1932) door vergiftiging met vingerhoedskruid.

Volgens de aanklacht zou ze elf moorden door vergiftiging, vier pogingen tot vergiftiging, vervalsing van een testament en verduistering van aandelen, geld en juwelen op haar geweten hebben.

Ze legde zich aan met  met vermogende oude dames. Met deze nieuwe kennissen ging zij dan heel vriendschappelijk om. Vaak werden deze dames na verloop van tijd ziek. Marie bood dan steeds aan, haar nieuwe vriendinnen te verzorgen. In deze periode stal ze alles wat maar los en vast zat van de betreffende dame.

Na het proces wordt Marie Becker ter door veroordeeld. Haar terdoodveroordeling is omgezet in levenslang. Ze overlijdt op 11 juni 1942 in de gevangenis van Vorst.


Michel Bellen

(Antwerpen, 13 januari 1946 – Bierbeek, 10 juni 2020)

Bellen, de zgn. Wurger van Linkeroever, pleegt in totaal vier moorden. Experts beschouwen hem als de eerste echte seriemoordenaar die in België heeft toegeslagen.

Bellen is pas 19 jaar als hij in de zomer van 1964 een moeder van drie verkracht, die op weg naar huis was van de supermarkt. Het slachtoffer kan nog net ontsnappen.

In december van 1964 jaar probeert hij opnieuw om een vrouw aan te randen. Het slachtoffer, een 21-jarige verpleegster, bekocht het met is in een steeg gewurgd met een stuk prikkeldraad.

In 1965 doodt en verkracht hij nog twee andere vrouwen. Bellen is ontdekt nadat hij de aansteker van één van zijn slachtoffers had verkocht. Tijdens het proces zegt hij: ‘Ik haat de mensen’.

Omdat de feiten op Linkeroever plaatsvinden, is Bellen ook wel ‘De Wurger van Linkeroever’ genoemd.

Hij is uiteindelijk veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en gevangen gezet. In 1982 komt hij na zeventien jaar van zijn levenslange celstraf voorwaardelijk vrij. Enkele weken later vergrijpt Bellen zich aan een 27-jarige verpleegster. Bellen vermoordt haar in haar flatkamer in Leuven. Het zal zijn derde en laatste moord zijn.

Bellen is in 1984 weer gevangen gezet. Hij zit jarenlang in de gevangenis van Turnhout. In 2019 is hij door de commissie ter bescherming van de maatschappij geplaatst in de psychiatrische instelling van Bierbeek

Op 10 juni 2020 overlijdt Michel Bellen op 74-jarige leeftijd in de psychiatrische instelling van Bierbeek. Bellen sterft aan een hartfalen.


Othman El Ballouti

(1986, Antwerpen – )

Othman El Ballouti
Othman El Ballouti

 

El Ballouti groeit op in de buurt rondom het Groeningerplein in de Antwerpse wijk Borgerhout.

Deze Antwerpenaar uit Borgerhout is begonnen als ‘uithaler’, de coke uit de schepen halen in de haven. El Ballouti werkt zich op tot een hele grote jongen.

Volgens Panama Papers en Luxleak is El Ballouti eigenaar van vier woningen. Deze hebben elk een waarde van ongeveer een half miljoen euro. Ze zijn te bewonderen in het exclusieve Miras Town-resort in Reem, een buitenwijk van Dubai. Hij is verder ook nog eigenaar van een appartement in het Residence Sky View.

Residence Sky View heeft twee hoge torens die aan de top met elkaar verbonden zijn met een luchtbrug. Op de vijftigste verdieping zijn een zwembad, restaurants en een parkje. De prijs van El Ballouti’s appartement is geschat op 1,5 miljoen euro. OCCRP schrijft: ‘Zijn naam is in Dubai verbonden aan 11 eigendommen met een gecombineerde waarde van ongeveer 8,5 miljoen dollar.’

Politionele bronnen ramen tegenover Gazet van Antwerpen zijn totale vermogen op ongeveer 100 miljoen euro. Hij is woonachtig in Dubai.


Nordin Benallal

(Sint-Gillis, 1979)

Benallal, ook De Paling genoemd, is van Marokkaanse afkomst. Hij pleegt een vijftigtal overvallen. Hij staat bekend om het feit dat hij reeds vier keer uit de gevangenis weet te ontsnappen.

Op 28 oktober 2007 ontsnapt Benallal voor de vierde keer en op spectaculaire wijze: per helikopter. Hij vlucht naar Nederland waar hij in Den Haag een overval pleegde en in 2008 ter plekke werd gearresteerd. Hij krijgt hiervoor 54 maanden celstraf.


Madani Bouhouche

(14 juni 1952 – 22 november 2005)

Madani Bouhouche
Madani Bouhouche

Bouhouche is een voormalig Belgisch rijkswachter, die in 1995 is veroordeeld voor verschillende zware misdaden, waaronder twee moorden. Hij is herhaalde malen in verband gebracht met de Bende van Nijvel.

 


Pierre Carette

(Charleroi, 21 september 1952)

Carette is leider Cellules Communistes Combattantes. Hij krijgt levenslang voor het doden van twee brandweerlieden en verwonden van 28 anderen tijdens diverse aanslagen. De aanslagen zijn van tevoren werden aangekondigd. In 1985 is hij met drie medestanders opgepakt en vervolgens in 1988 veroordeeld. In 2003 komt Carette vervroegd voorwaardelijk vrij.


Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden


Jan Caubergh

(Lanaken, 18 september 1934 – Brugge, 29 november 2013)

Caubergh was seriemoordenaar. In 1966 kreeg hij 25 jaar dwangarbeid voor zijn aandeel in een roofoverval waarbij zijn bende een verpleegster neerschoot die zwaar verminkt raakte en later zelfmoord pleegde. In 1977 kwam hij voorwaardelijk vrij.

Op 21 februari 1979 verkrachtte hij zijn zwangere buurmeisje Yvonne Smits (19) en vermoordde haar vervolgens met een schot in de rug. Later schoot hij zijn vriendin Rina Van Geldorp (24) neer en wurgde hij hun vijf maanden oude zoontje Nicky. Het leverde hem de doodstraf op, die omgezet werd in levenslange gevangenisstraf.

In 2003 stak Caubergh een begeleider neer met een taartmes tijdens een uitstapje uit de centrale gevangenis van Leuven. De man overleeft het en Caubergh krijgt nog eens twaalf jaar cel extra.


José Cokaiko

(???? – 1 april 1987)

José Cokaiko Robert Gillon, Pierre Frère vormen samen de bende van Robert Van Oirbeek. Ze plegen gezamenlijk diverse overvallen. ‘Petit Robert’ zelf is er niet, hij namelijk ontsnapte op 8 februari 1987 uit de gevangenis van Lantin. Als de anderen terechtstaan staan in het justitiepaleis van Luik vragen Cokaiko en Gillon toestemming om naar het toilet te gaan.

Op dat moment springt Cokaiko’s vriendin Germaine Dely recht in het publiek met een granaat in haar handen. Ook gooit ze een pistool naar haar vriend. Er ontstaat een vuurgevecht tussen Cokaiko en de zeven rijkswachters in de zaal. Cokaiko wordt daarbij dodelijk getroffen. Ook zijn advocaat Jacques Henry komt om het leven, door een verdwaalde kogel van een rijkswachter. Dely wordt geraakt in de buik, maar overleeft. De granaat blijkt niet echt te zijn.


Marc Dutroux

(Elsene, 6 november 1956 – )

Dutroux is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij is veroordeeld voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel. Hij werd in 1996 opgepakt voor de ontvoering van zes meisjes, van wie slechts twee overleefden. Deze zaak is bekend als de zaak-Dutroux.


Staf Van Eyken

(Bonheiden, 21 april 1951 – )

Van Eyken is een Vlaamse crimineel die tussen oktober 1971 en maart 1972 in Muizen en Bonheiden drie vrouwen verkracht en wurgt. Omdat hij zijn slachtoffers ook beet, kreeg hij de bijnaam ‘De Vampier van Muizen’. In 1974 is hij door een Antwerps assisenhof tot de doodstraf veroordeeld, die automatisch is omgezet in levenslang.


Grootste criminelen en misdadigers van België aller tijden


Patrick Haemers

(Schaarbeek, 2 november 1952 – Vorst, 14 mei 1993)

"<yoastmark

Patrick is de zoon van Achille Haemers, een West Vlaamse textielhandelaar waarmee hij een flink kapitaal heeft opgebouwd. hij groeit op als een verwend rijkeluiszoontje.

In de jaren zeventig komt Heamers in aanraking met Brusselse nachtleven. Zijn broer Eric Haemers heeft een kroeg de Gypy’s. Hier komtt  Patrick in aanraking met jonge criminelen zoals Thierry Smars en Philippe Lacroix.

Haemers maakt  zelf naam in het Brusselse misdaadmilieu. Fysiek viel Haemers op vanwege zijn grote lichaamslengte, opvallend blauwe ogen, en blonde haren. Hij krijgt dan ook de bijnaam Le Grand Blond. Patrick is een playboy die zijn cocaïne graag op een vrouwenbeen snuift.

Hij is tevens lid van de naar hem vernoemde ‘bende-Haemers’, hoewel hij niet de leider van de bende is. De bende bestaat verder bestond uit o.a. zijn vrouw Denise Tyack, Thierry Smars, Philippe Lacroix, Marc Van Dam, Basri Bajrami en Kapllan Murat.

Deze Brusselse criminele bende pleegt de ene na de andere gewelddadige overval op geldtransporten. Wegens deze gewelddadige overvallen op de geldtransporten wordt hij beschouwd als een Belgische topgangster. Haemers is verantwoordelijk voor de dood van zeker vijf, misschien wel zeven onschuldige mensen die zich toevallig bevonden tussen hem en wat hij wilde: geld.

In 1989 krijgt hij internationale bekendheid. Hij blijkt oud-premier Paul Vanden Boeynants te hebben ontvoerd.

Op 27 mei 1989 houden twee Belgische rechercheurs en een aantal Braziliaanse collega’s Haemers aan in een shoppingcenter in Rio de Janeiro. Daar was hij, samen met zijn vrouw Denise Tyack, naar toe gevlucht na de ontvoering.

Heamers zit vele jaren in eenzame opsluiting in voorarrest. In 1993 pleegde hij zelfmoord in zijn gevangeniscel, waarschijnlijk vanwege de eenzame opsluiting.

Zie ook: Tijd van toen: bende Haemers, een rollercoaster


Renaud Hardy

(1 april 1962 – )

Hardy is in 2018 veroordeeld tot levenslange opsluiting voor moord, verkrachting en moordpogingen. Uit DNA-sporen kon er een link gelegd worden naar de moord op de 82-jarige Marie Walschaerts in mei 2014 gepleegd.

Hij is ook de vermoedelijke dader van een aanval op de Belgische actrice Veerle Eyckermans in februari 2015. Zij woonde op dat moment nabij Hardy. Hij kwam ook in beeld voor de moord op een 85-jarige vrouw in Boortmeerbeek in december 2011.


Freddy André Horion

(Gent, 21 september 1947 – )

Horion alias de Zonnebril en Roland Feneulle zijn samen werden in 1980 veroordeeld wegens de moord vijf leden van het gezin Steyaert op 23 juni 1979. De Gentse autohandelaar Steyaert had Horion ontslagen. Een maand eerder had Horion al winkelier Helena Lichatschevsky doodgeschoten.

Zijn terdoodveroordeling werd later omgezet in levenslang. Hij wist in 1982 korte tijd te ontsnappen naar Nederland, alvorens hij weer werd opgepakt tijdens een inbraak.


Philippe Lacroix

(Ukkel, 24 september 1960 – )

Lacroix maakte in de jaren 80 deel uit van de bende Haemers, genoemd naar de Brusselse misdadiger Patrick Haemers. De bende pleegde tal van gewapende overvallen en ontvoerde in 1989 de gefortuneerde ex-premier Paul Vanden Boeynants.

In 1993 ontsnapte Lacroix samen met Kapllan Murat en Basri Bajrami op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Vorst. Lacroix wordt in gerechtelijke kringen beschouwd als het brein achter de bende Haemers.


Koning Leopold II

Koning Leopold II
Koning Leopold II

(Brussel,
9 april 1835 – Laken, 17 december 1909)

 

Leopold is verantwoordelijk voor het systeem van dwangarbeid, grootschalige verminkingen en genocide in Kongo. Hij was de stichter, eigenaar en soeverein in 1885 van de Onafhankelijke Congostaat, zijn privé-project.

De 23 jaar onder het bewind van Leopold II worden gekenmerkt door beschuldigingen van moordpartijen, slavernij, ontvoeringen, martelingen, verkrachtingen, onthoofdingen en het afhakken van handen. De schattingen over het aantal slachtoffers variëren aanzienlijk. De Britse diplomaat Roger Casement had het over drie miljoen tijdens twaalf van de twintig jaar. Peter Forbath noemde ten minste vijf miljoen. Adam Hochschild sprak van tien miljoen.

Kongo was tot 1908 een privé kolonie van Leopold. Volgens de Pall Mall Gazette bezocht Leopold ook kinderbordelen in Londen.


Michelle Martin

(Waterloo, 15 januari 1960 – )

Martin is veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf vanwege haar betrokkenheid bij de zaak-Dutroux. Zij is op 28 augustus 2012 onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten. Martin is de ex-echtgenote van Marc Dutroux.


Robert Van Oirbeek

(1955 – )

Van Oirbeek, bijnaam Le petit Robert, is in de jaren ’70 en ’80 één van West-Europa’s meest gezochte gangsters. Hij heeft een waslijst van gewapende overvallen op banken en juweliers op zijn conto. Hij heeft ook een palmares met meerdere ontsnappingen achter zijn naam. Van Oirbeek pleegt ook overvallen met Patrick Haemers en is niet vies van een ontvoering.


Jozef Peeters

(1947 – Zelem, 25 februari 2010)

Peeters is een Belgisch veroordeelde. Hij is vooral bekend als medeontvoerder van Anthony De Clerck, de kleinzoon van textielbaron Roger De Clerck.

Peeters kwam in contact met Danny Vanhamel en na enkele mislukte overvallen rijpt het plan om een familielid van een rijk ondernemer te ontvoeren.

Als eerste slachtoffer kiezen ze voor de dochter van Leon Melchior gekozen. In 1991 slaan ze toe maar als blijkt dat ze de secretaresse van Melchior ontvoerd hadden, laten ze haar onmiddellijk vrij. Op het lijstje van de ontvoerders stond ook nog de naam graaf Lippens. Eén van de ontvoerders, die poolshoogte gaat nemen, verliest in de garage van de graaf zijn schoen zodat dat plan in het water valt.

Op 4 februari 1992 ontvoeren de heren de 11 jarige Anthony De Clerck in Belsele in het Waasland. Ze nemen hem mee als hij naar school wordt gebracht. De ontvoering houdt heel België in spanning. Het losgeld bedraagt 250 miljoen Belgische frank (6 miljoen euro). Na 32 dagen laten ze De Clerck vrij in Massenhoven. Al die tijd heeft hij in het Waalse Engreux opgesloten gezeten.

De ontvoerders van Anthony worden niet veel later opgepakt en krijgen in 1994 levenslang.

Op 25 februari 2010 is hij dood aangetroffen in zijn auto, vermoedelijk nadat hij zelfmoord heeft gepleegd.


Odon Renard

(1954- )

Renard was een voormalige beroepsmilitair. Hij probeert tijdens zijn verlof uit het psychiatrisch ziekenhuis geïnspireerd door een film met een geweer zo veel mogelijk mensen te vermoorden. Op 18 november 1979 krijgt hij een dag vrij om naar de veldloop in Hannuit te gaan. Hij opent er met een jachtgeweer het vuur op de massa en begint in het wilde weg te schieten.

Als twee brandweerlieden hem eindelijk kunnen overmeesteren heeft hij 43 schoten afgevuurd. Renard, op dat moment 25 jaar oud, heeft twee jonge vrouwen vermoord en verwondt ruim 20 anderen. Renard wordt bijna gelyncht door de menigte.

Hij krijgt voor deze moordpartij levenslange dwangarbeid, die later is omgezet in opname in een psychiatrische instelling, waar hij nog steeds zit.


Daniël Scholeer

(1966 – )

De 17-jarige Scholeer, bijgenaamd ‘het monster van Elverdinghe’ vermoord in 1983 zijn ouders, tante, oom en grootmoeder. Volgens familieleden en buren was Daniel Scholeer onhandelbaar. Hij leeft vervolgens een tijdlang tussen de lichamen. Daniël heeft een lijst waarop nog 80 personen stonden die volgens hem vermoord moesten worden. Een motief is nooit gevonden.


Philippe De Staercke

(26 augustus 1957 – )

In de jaren ’80 van de 20ste eeuw viel hij op als leider van de bende van Baasrode. Naast de broers De Staercke bestond de misdaadbende uit onder meer Léopold Van Esbroeck, Apostolos Papadopoulos en Dominique Salesse.

De bende wordt daarom ook wel de Bende van Staercke genoemd. Als echte militairen gingen ze te werk tijdens hun verscheidene diefstallen en overvallen op geldtransporten. Zo zijn ze uitgerust met zware wapens.

Het is nooit bewezen dat hij ook deel uitmaakte van de Bende van Nijvel, maar tot op heden blijft hij een hoofdverdachte in de zaak rond de beruchte misdaadbende.