Grootste Ierse sportman aller tijden – Een top 10 met prachtige beelden

Grootste Ierse sportman aller tijden
Grootste Ierse sportman aller tijden

Grootste Ierse sportman aller tijden

In september 2009 hield RTÉ een online verkiezing gesponsorod door Paddy Power om de grootste Ierse sportman of sportvrouw te kiezen. Zie hier de tien grootste…


Grootste Ierse sportman aller tijden
Grootste Ierse sportman aller tijden

Lees hier ->> meer over sport en hier ->>> meer over Ierland op deze website…


Top 10 – Grootste Ierse sportman aller tijden


10. Paul McGrath – Voetbal

(Ealing, 4 december 1959 – )

Paul McGrath
Paul McGrath

McGrath (Ealing, 4 december 1959) is een voormalig Ierse voetballer, die speelde als een verdediger. McGrath is een van de grootste Ierse voetballers aller tijden. Hij had tijdens carrière vele blessures en persoonlijke problemen. McGrath speelde hij 14 seizoenen met Aston Villa en Manchester United. Hij speelde eveneens voor St. Patrick’s Athletic, Derby County and Sheffield United.

Hij was een lang lid van het Ierse nationale team, waarmee hij op het WK 1990 en WK 1994 speelde. Ook haalde hij met Ierland het EK in 1988, het eerste internationale toernooi van Ierland ooit.


9. Vincent O’Brien – Paardentrainer

(9 april 1917 – 1 juni 2009)

Vincent O'Brien
Vincent O’Brien

O’Brien was een Ierse renpaardtrainer uit Churchtown, County Cork, Ierland. In 2003 is hij verkozen tot de man met grootste invloed op de geschiedenis van paardenraces. Dit in een wereldwijde enquête georganiseerd door de Racing Post.

Vincent O’Brien – Zijn successen:
16 English Classics inclusief zes maal de Derby
26 Irish Classic
4 Cheltenham Gold Cups, inclusief Cottage Rake’s trio
1 Triple Crown winner – The great Nijinsky in 1970
3 Champion Hurdles – Courtesy Cottage Rake
3 Grand Nationals in opeenvolgende jaren (1953 to 55)
4 British trainer’s titles, twee ‘Flat’ en twee ‘Jumps’
13 Irish Flat trainer’s titels tussen 1959 en 1988


8. Christy Ring – Hurling en Gaelic football

(30 oktober 1920 – 2 maart 1979)

Christy Ring
Christy Ring

Ring was een Ierse hurler wiens die in zijn 24 jaar met Cork vierentwintig jaar vele successen boekte. Hij vestigt vele kampioenschapsrecords, waaronder scoretotaal (33-208) en het aantal gewonnen All-Ireland-medailles. Ring is volgens velen de grootste hurler in de geschiedenis van het spel.


Zie hier de top 10 meest bijzondere dieren in Ierland.


7. Sonia O’Sullivan – Atletiek

(Cobh, 28 november 1969)

Sonia O'Sullivan
Sonia O’Sullivan

O’Sullivan is een voormalige atlete, die tot de meest succesvolle Ierse langeafstandsloopsters ooit behoorde. Ze werd driemaal wereldkampioene, driemaal Europees kampioene en meervoudig Iers kampioene. Ze nam viermaal deel aan de Olympische Spelen. Op de Olympische Spelen van 200 in Sydney won ze een zilveren medaille.


6. Seán Kelly – Wielrennen

(Carrick-on-Suir, 24 mei 1956 – )

Seán Kelly
Seán Kelly

Kelly was een van de succesvolste wielrenners in de jaren 80 en behaalde 194 zeges als professional. Kelly was de koning van de klassiekers. Hij won er tien: drie keer Giro di Lombardia en twee keer Milaan-San Remo. Ook won Kelly twee keer Parijs-Roubaix, twee keer Luik-Bastenaken-Luik en één keer Parijs-Tours. Daarnaast won hij ook de Grote Landenprijs. En was hij in 1989 de eerste winnaar van de UCI World Cup, ofwel de Wereldbeker. De “Koers naar de Zon”, Parijs-Nice, wist Kelly zeven keer op rij te winnen. Daarmee is hij de absolute recordhouder.

Hij was een redelijk klimmer maar kwam tekort in het hooggebergte. De Tour wist hij nooit te winnen. Wel won hij vier keer het puntenklassement in de Tour (de Groene trui).


Top 5 – Grootste Ierse sportman aller tijden


5. Roy Keane – Voetbal

(Cork (Ierland), 10 augustus 1971 – )

Roy Keane
Roy Keane

Keane was jarenlang aanvoerder van Manchester United, waar hij 12 seizoenen actief was van 1993 tot 2005. Hij beëindigt zijn actieve loopbaan bij het Schotse Celtic in 2006. Keane was tot medio 2011 als trainer werkzaam bij de Engelse tweedeklasser Ipswich Town.


4. George Best – Voetbal

(Belfast, 22 mei 1946 – Londen, 25 november 2005)

George Best
George Best

Best maakte vooral bij de Engelse voetbalclub Manchester United FC. Hij is overigens ook één van de beste voetbalspelers aller tijden. Tijdens zijn voetbalcarrière is Best echter ook berucht vanwege zijn levensstijl, met veel drank, vrouwen en sportauto’s.


Top 3 – Grootste Ierse sportman aller tijden


3. Joey Dunlop – Motorracen

(Ballymoney, County Antrim, Noord-Ierland), 25 februari 1952 – Tallinn (Estland), 2 juli 2000)

Joey Dunlop
Joey Dunlop

Dunlop was een legendarische motorcoureur. Hij begon met racen in 1969 en won zijn eerste TT in 1977. Hij won de TT van het eiland Man een recordaantal van 26 keer. Daarnaast deed hij veel aan liefdadigheid. Joey Dunlop werd 5 keer wereldkampioen TT Formule 1. Ondanks al deze eretitels bleef Joey een vrij gewone man. Hij leefde altijd in Ballymoney en schuwde publiciteit.


2. Brian O’Driscoll – Rugby

(21 januari 1979 – )

Brian O'Driscoll
Brian O’Driscoll

O’Driscoll is een voormalige Ierse professionele rugbyspeler. Hij speelde voor het Leinster en voor Ierland. Hij was kapitein van Ierland van 2003 tot 2012. Ook was O’Driscoll en was aanvoerder van de British and Irish Lions voor hun tournee in 2005 door Nieuw-Zeeland. Brian O’Driscoll is één van de beste rugbyspelers aller tijden.


1. Pádraig Harrington – Golf

(Dublin, 31 augustus 1971 – )

Pádraig Harrington
Pádraig Harrington

Harrington is een Ierse golfprofessional. In zijn amateursjaren speelde Harrington 114 keer voor Ierland. Hij won 72% van de doubles en 92% van de singles. In 2008 won hij het Brits Open voor de tweede maal in een winderig toernooi waarin niemand onder par eindigde. Enkele weken later won hij het Amerikaanse PGA Kampioenschap als eerste Europeaan sinds Tommy Armour in 1930. Harrington was de eerste Europeaan die twee Majors achter elkaar won. Hij was ook de eerste Europeaan die het Open twee keer achter elkaar won sinds James Braid in 1906.

Website: www.padraigharrington.com