Grootste Italianen uit de geschiedenis – De top 50 met beschrijving

0
Grootste Italianen uit de geschiedenis
Grootste Italianen uit de geschiedenis

Grootste Italianen uit de geschiedenis

De grootste Italiaan aller tijden was een programma dat is uitgezonden in 2010 op Rai 2. Het is gebaseerd op het BBC 100 Greatest Britons– formaat. Het doel was om erachter te komen welk personage, op basis van televoting door kijkers, wie de grootste Italiaan aller tijden.

Uit een lijst van 50 namen werden er drie voorgesteld voor elke ‘verkiezing’. Eén naam werd geëlimineerd door een jury bestaande uit vijf bekende personen en vijf buitenlandse journalisten. Tussen de twee overgeblevenen was het het publiek, door televoting, dat besliste wie door zou gaan in de wedstrijd.


Lees hier ->>> meer over beroemdheden en hier ->>> meer over Italië op deze website.


Top 50 – Grootste Italianen uit de geschiedenis


13. Giacomo Puccini

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini
(Lucca, 22 december 1858 – Brussel, 29 november 1924)

Giacomo Puccini
Giacomo Puccini

Puccini is één van de beste operacomponisten aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Hoewel hij als operacomponist vrijwel onmiddellijk op handen werd gedragen door het publiek, heeft hij lang moeten wachten op erkenning van critici.

La bohème, gebaseerd op een feuilleton van Henri Murger, is waarschijnlijk één van zijn beste werken en ook als een van de meest romantische opera’s ooit. Zijn volgende opera, Tosca, was Puccini’s eerste uitstapje naar verismo, de naturalistische stijl in literatuur en opera. Madama Butterfly is gebaseerd op een toneelstuk door David Belasco.


12. Colombus

Cristoforo Colombo
(Genua, 1451 – Valladolid, 20 mei 1506)

Colombus
Colombus

Colombus is de beroemdste ontdekkingsreiziger uit het tijdperk van de grote ontdekkingen. Hij maakte naam door zijn ‘ontdekking’ van Amerika onder Spaanse vlag in 1492. Columbus dacht na het oversteken van de Atlantische Oceaan Indië bereikt te hebben, maar was in werkelijkheid gestuit op een Nieuwe Wereld.

Zijn ontdekking vormt een keerpunt in de wereldgeschiedenis, waarvan de betekenis nauwelijks overschat kan worden. Europese machten koloniseerden de beide Amerikaanse continenten.

De ruime hoeveelheden land en grondstoffen speelden een rol bij de opkomst van Europa als het overheersende continent in de wereld. De Columbiaanse uitwisseling zorgde voor een wereldwijde uitwisseling van gewassen, dieren en ziektes. De besmettelijke ziektes van de Oude Wereld hadden een verwoestende uitwerking op de inheemse bevolkingen.


11. Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio
(gemeente Caravaggio, gelegen in de provincie Bergamo, 29 september 1571 – Porto Ercole, tegenwoordige gemeente Monte Argentario, 18 juli 1610)

Caravaggio
Caravaggio

Caravaggio was een Italiaans kunstschilder die leefde in de periode van de barok.

Zie hier ->>> de bekendste schilderijen van Caravaggio op deze website.


Top 10 – Grootste Italianen uit de geschiedenis


10. Dante Alighieri

(Florence, tussen 14 mei en 13 juni 1265 – Ravenna, 14 september 1321)

Dante Alighieri
Dante Alighieri

Dante was een schrijver, moraalfilosoof en kortstondig politicus. Zijn voornaamste werk staat bekend als La divina commedia (Vertaling De goddelijke komedie). Het is een gedicht in drie delen over een reis door het hiernamaals, van de Hel (Inferno), door het Vagevuur (Purgatorio) naar het Paradijs (Paradiso) en wordt beschouwd als een hoogtepunt van de wereldliteratuur.


9. Enrico Fermi

(Rome, 29 september 1901 – Chicago, 28 november 1954)

Enrico Fermi
Enrico Fermi

Fermi was een in Italië geboren Amerikaans natuurkundige. Hij geniet de grootste bekendheid voor zijn werk op het gebied van bètaverval, de ontwikkeling van de eerste kernreactor en de mede-ontwikkeling van de kwantumtheorie. Dit laatste bekend als de zgn. Fermi’s gulden regel. Hem is in 1938 de Nobelprijs voor de Natuurkunde toegekend.

Fermi stond aan het hoofd van het team dat de eerste kernreactor bouwde. Hierin vond de eerste beheerste nucleaire kettingreactie plaats en hij was één van de kopstukken van het Manhattanproject


8. Luigi Pirandello

(Agrigento, 28 juni 1867 – Rome, 10 december 1936)

Luigi Pirandello 1934
Luigi Pirandello 1934

Pirandello was een schrijver van poëzie, theaterstukken en romans. In 1934 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Een centraal thema, zo niet het hoofdthema, van Pirandello’s werk, is de identiteitscrisis van zijn personages. Ze zijn bewust van de tijdgeest en op zoek naar wíe ze zijn. Daarbij hebben ze vaak meerdere persoonlijkheden, ze bestaan uit meerdere ‘ikken’. Dit leidt vaak tot negatieve resultaten. De personages verliezen zich en raken terecht in een leefsituatie van onoplosbare tegenstellingen die levensgeluk en sereniteit tegenwerken.
Pirandello


7. Anna Magnani

(Rome, 7 maart 1908 – aldaar, 26 september 1973)

Anna Magnani
Anna Magnani

Magnani was een Italiaanse film- en toneelactrice, die wereldberoemd werd door neorealistische films als Roma, città aperta (1945), Il bandito (1946), L’Amore (1948), Bellissima (1954).


6. Laura Pausini

(Faenza, 16 mei 1974)Laura Pausini Laura Pausinier populair is in de Italiaans- en Spaanssprekende wereld. Ze heeft ook veel aanhang in België en Nederland, met name in de jaren 90 was Pausini in Nederland erg populair. Na Italië was Nederland het eerste land waar de zangeres succes had.

Ze zingt in het Italiaans, Spaans, Portugees (met Gilberto Gil) en Engels. Zij heeft een warme, krachtige stem met een groot bereik. Haar nummers gaan vooral over de liefde, maar Laura zingt ook over vrede, armoede en racisme.


Top 5 – Grootste Italianen uit de geschiedenis


5. Totò

Antonio Griffo Focas Flavio Angelo Ducas Comneno Porfirogenito Gagliardi De Curtis di Bisanzio
(Napels, 15 februari 1898 – Rome, 15 april 1967)

Totò (1930)
Totò (1930)

Totò was een acteur, komiek, dichter, scenarioschrijver en toneelschrijver. Daarnaast deed hij aan pantomime en vaudeville.


4. Galileo Galilei

(Pisa, 15 februari 1564 – Arcetri, Florence, 8 januari 1642)

Galileo Galilei
Galileo Galilei

Galilei was een natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij was hoogleraar in Pisa (1589-1592) en Padua (1592-1610). In 1610 publiceerde Galilei zijn waarnemingen van de maan, de sterrenhemel, de Melkweg en de manen van Jupiter, allemaal gedaan met behulp van zijn telescoop, in zijn Sidereus Nuncius (Sterrenbode).


Top 3 – Grootste Italianen uit de geschiedenis


3. Falcone en Borsellino

Paolo Borsellino (Palermo, 19 januari 1940 – aldaar, 19 juli 1992) was een Italiaanse officier van Justitie en onderzoeksrechter die de maffia bestreed op Sicilië. Dit deed hij samen met Giovanni Falcone (Palermo, 18 mei 1939 – aldaar, 23 mei 1992).

Borsellino is door de maffia met een autobom in Palermo vermoord. Giovanni Falcone is kort tevoren eveneens door de maffia vermoord. Samen hebben ze de maffia een zware slag toegebracht in het zogenaamde maxiprocesso. Dit heeft in 1987 geleid tot straffen van 19 maal levenslang en in totaal 2665 jaar gevangenisstraf voor 360 criminelen.


2. Giuseppe Verdi

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi
(Le Roncole, 10 oktober 1813 – Milaan, 27 januari 1901)

Giuseppe Verdi
Giuseppe Verdi

Verdi was organist, pianist, dirigent maar bovenal componist. Hij was één van de grootste componisten van Italiaanse opera’s, waarvan hij er in totaal zesentwintig schreef.


1. Leonardo Da Vinci

(Anchiano, Vinci , 15 april 1452 – Amboise, 2 mei 1519)

Zelfportret van Leonardo da Vinci uit ca. 1512-1515
Zelfportret van Leonardo da Vinci uit ca. 1512-1515

Leonardo Da Vinci was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder uit de Florentijnse Republiek, tijdens de Italiaanse renaissance. Hij is het schoolvoorbeeld van het renaissance-ideaal van de homo universalis en als genie.

Zie hier ->>> de bekende werken van Leonardo Da Vinci op deze website.


Overige Italianen op de keuzelijst


Grootste Italianen uit de geschiedenis
Grootste Italianen uit de geschiedenis

Lucio Battisti

(Poggio Bustone, 5 maart 1943 – Milaan, 9 september 1998)

Lucio Battisti
Lucio Battisti

Battisti was een Italiaans gitarist en singer-songwriter. Hij is één van de bekendste en meest invloedrijke muzikanten in de geschiedenis van de Italiaanse pop- en rockmuziek.


Roberto Benigni

Roberto Remigio Benigni
(Manciano La Misericordia, 27 oktober 1952)

Benigni is een acteur en filmregisseur. Hij is het meest bekend door de tragikomedie La vita è bella, over een man die zijn zoontje probeert te beschermen tijdens zijn gevangenschap in een naziconcentratiekamp door te doen alsof het een spel is. Benigni’s vader verbleef twee jaar in het concentratiekamp in Bergen-Belsen. De film won de Oscar voor beste buitenlandse film en Benigni zelf won de Oscar voor beste acteur.


Mike Bongiorno

Michael Nicholas Salvatore Bongiorno
(New York, 26 mei 1924 – Monaco, 8 september 2009)

Bongiorno was een Italiaans-Amerikaanse tv-presentator. Na een paar ervaringen in de VS, begon hij in de jaren vijftig met werken op de Italiaanse tv en werd hij de meest populaire presentator in Italië.


Giosuè Carducci

Giosuè Alessandro Giuseppe Carducci
(Valdicastello (nu Pietrasanta, Toscane), 27 juli 1835 – Bologna, 16 februari 1907)

Carducci was een dichter. Giosuè was een van de leidsfiguren van het oplevende classicisme, na de romantiek, samen met Pascoli en Gabriele D’Annunzio.

Hij heeft zes poëziebundels gepubliceerd, waarin het Toscaanse landschap, het klassieke Rome en de dood de vaste elementen zijn. Carducci publiceerde in de jaren 1861-1898 maar kreeg pas in 1906 de Nobelprijs voor Literatuur.


Fausto Coppi

(Castellania Coppi, 15 september 1919 – Tortona, 2 januari 1960)

Fausto Coppi in het seizoen 1952 - 1953
Fausto Coppi in het seizoen 1952 – 1953

Coppi’s grote prestaties leverden hem de bijnamen Il Campionissimo (Kampioen der kampioenen), en l’Airone (de Reiger) op.

Coppi was een zeer veelzijdig renner en boekte in zijn wielercarrière tal van successen, waaronder vijf eindzeges in de Ronde van Italië en twee eindzeges in de Ronde van Frankrijk. Op het gebied van eendagskoersen won hij onder meer vijfmaal de Ronde van Lombardije, driemaal Milaan-San Remo en eenmaal Parijs-Roubaix. Voorts behaalde Coppi in 1953 de wereldtitel en vestigde hij in 1942 een nieuw werelduurrecord.

Lees hier ->>> meer over de beste Italiaanse wielrenners op deze website.


Santa Rita da Cascia

Rita da Cascia

Rita van Cascia is in 1381 geboren te Roccaporena in Italië, een dorpje vier kilometer ten westen van Cascia. Toen ze als jong meisje in haar wieg lag (zo vertelt de legende) vlogen er bijen in en uit haar mond die haar voedden met honing.

Rita werd door paus Urbanus VIII zalig verklaard in 1628. Haar heiligverklaring volgde in 1900 door paus Leo XIII.

De heilige Rita staat bekend als patrones van de hopeloze gevallen. Ze wordt onder meer aangeroepen bij examenvrees en bij pokken. In de Sint-Ritakerk in Kontich wordt zij nog steeds vereerd en in de hal hangen de muren helemaal vol met ex voto’s van gelovigen om de heilige te danken voor via haar verleende gunsten.


Eduardo De Filippo

(24 mei 1900 – 31 oktober 1984)

Eduardo was een Italiaanse acteur, toneelschrijver, scenarist, schrijver en dichter. Hij is vooral bekend voor zijn Napolitaanse werk Filumena Marturano en Napoli Milionaria.


Vittorio De Sica

(Sora, 7 juli 1901 – Neuilly-sur-Seine, 13 november 1974)

De Sica was een Italiaans-Frans filmregisseur en acteur. Hij is vooral bekend vanwege zijn neorealistische films.

Het hoogtepunt van het latere deel van De Sica’s regiecarrière was de film Ieri, oggi, domani (1963) met Sophia Loren, en Marcello Mastroianni, waarmee hij de Oscar voor beste niet-Engelse film won.

Na een periode van afname, waarin hij werd weggezet als smaakloze meester van vaudeville, kwam hij terug aan de top met Il giardino dei Finzi-Contini (1970), een barokke politieke romance waar hij nog een Oscar voor beste buitenlandse film mee won.


Federico Fellini

(Rimini, 20 januari 1920 – Rome, 31 oktober 1993)

Fellini was een Italiaans filmmaker en -regisseur. Hij is één van de markantste regisseurs van de 20e eeuw. In zijn carrière ontving hij vier keer de Oscar voor de beste buitenlandse film en ontving hij twaalf individuele nominaties.

Fellini’s films zijn doorgaans psychologische en/of sociale drama’s waarin een fantasierijk personage, vaak gemodelleerd naar Fellini zelf, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven. Deze zoektocht wordt gekenmerkt door een veelvuldig gebruik van herinneringen, dromen, fantasieën en obsessies. Duidelijk autobiografische drama’s zijn La dolce vita (1960), Otto e mezzo (1963) en Amarcord (1973).


Enzo Ferrari

(Modena, 18 februari 1898 – aldaar, 14 augustus 1988)

Ferrari was een Italiaans autobouwer en -coureur.

Zie hier ->>> de mooiste Ferrari’s aller tijden op deze website.


Fiorello

Rosario Tindaro Fiorello
(16 mei 1960)

Fiorello is een populaire komiek, zanger, radio en tv-presentator.


Giuseppe Garibaldi

(Nice, 4 juli 1807 – Caprera, 2 juni 1882)

Garibaldi in 1866
Garibaldi in 1866

Garibaldi was een Italiaanse generaal, politicus en nationalist die een grote rol speelde in de geschiedenis van Italië. Samen met Camillo Cavour, Victor Emanuel II van Italië en Giuseppe Mazzini wordt hij beschouwd als een van de Italiaanse ‘vaders des vaderlands’.


Vittorio Gassman

(Genua, 1 september 1922 – Rome, 29 juni 2000)

Gassman was acteur. Hij speelde mee in meer dan 40 toneelstukken, voordat hij in 1946 zijn debuut maakte op het witte doek. Tegen het begin van de jaren 50 was Gassman een van de populairste acteurs van Italië geworden. Hij werkte dikwijls samen met regisseurs als Dino Risi en Ettore Scola.


Giotto

Giotto di Bondone was een kunstschilder en architect, die leefde van 1266 of 1267 tot 1337, hoewel als geboortejaar ook wel 1276 wordt genoemd.

Zie hier ->>> Beroemdste schilderijen van Giotto di Bondone op deze website.


Giacomo Leopardi

(Recanati, 29 juni 1798 – Napels, 14 juni 1837)

Leopardi was een Italiaanse dichter en schrijver. Belangrijke werken zijn de dichtbundel Canti (Liederen), Operette morali en Zibaldone (verzameling gedachten en essays). Internationale bekendheid verwierf zijn gedicht L’infinito (Het oneindige).


Rita Levi-Montalcini

(Turijn, 22 april 1909 – Rome, 30 december 2012)

Levi-Montalcini was een Italiaans neurologe die in 1986, samen met haar collega Stanley Cohen, de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde ontving. Dit vanwege hun ontdekking van groeifactoren.


Sophia Loren

Sofia Villani Scicolone
(Rome, 20 september 1934)

Sophia Loren won in 1962 een Academy Award voor haar hoofdrol in het Italiaans-Duitse oorlogsdrama La Ciociara. Daarnaast werden haar meer dan 45 andere acteerprijzen toegekend, waaronder verschillende Golden Globes, een BAFTA Award en de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Cannes.


Guglielmo Marconi

(Bologna, 25 april 1874 – Rome, 20 juli 1937)

Marconi is vooral bekend door zijn uitvinding van de draadloze telegrafie in 1896. Hiermee staat hij in de westerse wereld bekend als uitvinder van de radio. In Rusland en het voormalige Oostblok is Aleksandr Popov bekender en in Frankrijk Édouard Branly. Allen bouwden omstreeks dezelfde tijd voort op het werk van Heinrich Hertz.


Nino Manfredi

Saturnino Manfredi
(Castro dei Volsci, 22 maart 1921 – Rome, 4 juni 2004)

Manfredi een Italiaans acteur en filmregisseur. Hij was de laatste overlevende van een talentvolle generatie zeer populaire acteurs. Marcello Mastroianni, Vittorio Gassman, Alberto Sordi en Ugo Tognazzi en hij waren allen vertolkers van kletsgrage rokkenjagers en dikdoende praatjesmakers die met een lach en een traan door het leven gingen. Ze hielpen onder regie van onder meer Vittorio De Sica, Dino Risi, Luigi Comencini, Mario Monicelli en Mauro Bolognini gestalte geven aan de het filmgenre van de commedia all’italiana (1955-1975).


Alessandro Manzoni

Alessandro Francesco Tommaso Manzoni
(Milaan, 7 maart 1785 – aldaar, 22 mei 1873)

Manzoni een Italiaans dichter en romanschrijver uit de tijd van de romantiek. Zijn roman I Promessi Sposi (1824, Nederlands: De verloofden) is één van de meesterwerken uit de wereldliteratuur.


Marcello Mastroianni

Marcello Vincenzo Domenico Mastrojanni
(Fontana Liri, 28 september 1924 – Parijs, 19 december 1996)

In 1947 debuteerde Mastroianni met de film I Miserabili (naar Victor Hugo’s Les Misérables). Al snel werd hij internationaal bekend. Hij was onder andere te zien in Big Deal on Madonna Street en La Dolce Vita (1960) van Federico Fellini, waarin hij naast Anita Ekberg speelde. Ook was hij te zien in de film 8½.


Giuseppe Mazzini

(Genua, 22 juni 1805 – Pisa, 10 maart 1872)

Giuseppe Mazzini
Giuseppe Mazzini

Mazzini behoort samen met Camillo Benso di Cavour en Giuseppe Garibaldi tot de drie Italiaanse staatslieden die Italië in de 19e eeuw hebben vormgegeven. Ook de koning van Piëmont en Sardinië, en later van Italië Victor Emanuel II was hiervoor erg belangrijk. Mazzini was een radicaal en republikein die maar één doel had: Italië eenmaken als republiek.


Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni
(Caprese, 6 maart 1475 – Rome, 18 februari 1564)

Michelangelo
Michelangelo

Michelangelo was een Italiaans kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance.

Zie hier – >>> de bekendste kunstwerken van Michelangelo op deze website.


Top 50 – Grootste Italianen uit de geschiedenis


Mina

Mina Anna Mazzini
(Busto Arsizio, 25 maart 1940)

Mina is (samen met Adriano Celentano) de enige Italiaanse artieste die in zes verschillende decennia met een album de 1ste plaats haalde in de nationale hitparade sinds het begin van de recordnotaties in 1965.

Door haar lange carrière en grote successen is Mina het soort artieste van wie elke Italiaan van elke generatie wel liedjes (her)kent.

Buiten Italië zijn vooral volgende hits van haar bekend, vaak in gecoverde versies: ‘Parole parole’, ‘Grande grande grande’, ‘Heisser Sand” (Brandend zand), ‘Un anno d’amore’ en ‘Tintarella di luna’.


Aldo Moro

(Maglie (Lecce), 23 september 1916 – Rome, 9 mei 1978)

Aldo Moro wasin totaal meer dan zes jaar premier van Italië (van 1963 tot 1968 en van 1974 tot 1976). Op 16 maart 1978 werd Moro ontvoerd door de Rode Brigades, die onder leiding stonden van Mario Moretti. Bij deze ontvoering kwamen vijf lijfwachten om het leven. Moro werd 55 dagen vastgehouden, en werd daarna vermoord.


Padre Pio

Pio van Pietrelcina
(Pietrelcina, 25 mei 1887 – San Giovanni Rotondo, 23 september 1968)

In 1918 had Padre Pio zichtbare stigmata, die gedurende zijn verdere leven zouden bloeden. Stigmata zijn rode plekken, zweren of al dan niet bloedende wonden die optreden bij christelijke gelovigen, op de plaatsen van de wonden die, volgens de Bijbel zijn toegebracht aan het lichaam van Jezus voor en tijdens zijn kruisiging. Hierdoor is Padre Pio volgens sommigen op mystieke wijze met Christus’ lijden verbonden was.

Een aan Padre Pio toegeschreven wonder is de bilocatie. Dit is het vermogen om op twee plaatsen tegelijk aanwezig te zijn.


Papa Giovanni XXIII

Giuseppe Angelo Roncalli
(Sotto il Monte Giovanni XXIII bij Bergamo in Italië, 25 november 1881 – Vaticaanstad, 3 juni 1963)

Paus Johannes XXIII stond als paus aan het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk van 1958 tot 1963. Zijn feestdag is op 11 oktober, de dag van de opening van het door hem bijeengeroepen Tweede Vaticaans Concilie. Zijn laatste encycliek, Pacem in terris, verscheen in zijn sterfjaar en werd van grote betekenis voor de ontwikkeling van de internationale katholieke vredesbeweging Pax Christi.


Giovanni Pascoli

Giovanni Placido Agostino Pascoli
(San Mauro Pascoli, 31 december 1855 – Bologna, 6 april 1912)

Pascoli was een dichter, klassieke geleerde en een invloedrijk figuur van de Italiaanse literatuur aan het einde van de negentiende eeuw. Samen met Gabriele D’Annunzio was hij de grootste Italiaanse ‘decadente’ dichter.


Luciano Pavarotti

(Modena, 12 oktober 1935 – aldaar, 6 september 2007)

Pavarotti was een van de beroemdste operazangers ter wereld en volgens velen de beste tenor van zijn generatie.


Top 50 – Grootste Italianen uit de geschiedenis


Sandro Pertini

Alessandro Pertini
(Stella, 25 september 1896 – Rome, 24 februari 1990)

Pertini was van 9 juli 1978 tot 29 juni 1985 was hij president van Italië.


Francesco Petrarca

(Arezzo, 20 juli 1304 – Arquà Petrarca, 19 juli 1374)

Francesco Petrarca was een dichter en prozaschrijver en de grondlegger van het humanisme.


Marco Polo

(Venetië of Korčula, ca. 1254 – Venetië, 8 januari 1324)

Marco Polo
Marco Polo

Polo was een Venetiaanse handelaar en ontdekkingsreiziger. Met zijn vader Niccolò en oom Maffeo Polo bereisde hij tussen 1271 en 1295 voor Europa grotendeels onbekende gebieden zoals Perzië, China en Indië.


Valentino Rossi

(Urbino, 16 februari 1979)

Vale, Rossifumi, The Doctor, The Goat (The Greatest of All Time), is een motorcoureur. Hij is een zoon van voormalig motorcoureur Graziano Rossi. Valentino Rossi heeft negen wereldtitels en 116 Grand Prix-overwinningen op zijn naam en behoort daarmee tot de succesvolste motorcoureurs ooit.


Franciscus van Assisi

(1181 of 1182 – Portiuncula, 3 oktober 1226)

San Francesco leefde als religieus, stichtte de kloosterorde van de franciscanen of minderbroeders. Hij is op 16 juli 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX.


Top 50 – Grootste Italianen uit de geschiedenis


Alberto Sordi

(Rome, 15 juni 1920 – aldaar, 25 februari 2003)

Sordi was een acteur, filmregisseur en zanger. Hij sprak de Italiaanse stem in van Oliver Hardy in Laurel en Hardy.


Massimo Troisi

(San Giorgio a Cremano, 19 februari 1953 – Ostia, 4 juni 1994)

Troisi was een acteur, regisseur en scenarioschrijver. Hij is in 1996 genomineerd voor twee Oscars, waarvan een voor zijn hoofdrol in de biografische tragikomedie Il postino en de ander voor het (mede) schrijven daarvan.


Alessandro Volta

(Como, 18 februari 1745 – Camnago, bij Como, 5 maart 1827)

Graaf Volta was een natuurkundige die bekend is geworden door zijn ontdekking van de elektrische batterij ofwel de voltaïsche cel (Zuil van Volta). Hij werd in 1774 rector van het gymnasium en hoogleraar in de natuurkunde te Como en in 1779 hoogleraar in de natuurkunde te Pavia. De eenheid van spanning (volt) is naar hem genoemd.