Grootste meren ter wereld – De top 10 met Kaspische Zee op één

0
Grootste meren ter wereld
Kaspische Zee bij Aqtau

Grootste meren ter wereld – De top 10

We hebben al eens geschreven over de diepste meren ter wereld. Nu dus de grootste meren ter wereld. Een meer is overigens een door land omringde watervlakte. Lees meer over meren…


Lees hier —>>> meer over natuur op deze website…


Grootste meren ter wereld – De top 10


10. Great Slave Lake, 28.400 km²

Het Great Slave Lake is na het Great Bear Lake, het grootste meer van de Canadese Northwest Territories. Dit zoetwatermeer is met een diepte van 614 meter het diepste meer van Noord-Amerika.

Het is 480 kilometer lang en tussen de 19 en 109 kilometer breed. Het meer heeft een oppervlakte van en ligt in het zuiden van de Northwest Territories.

De hoeveelheid water in het meer is 2090 km³. Great Slave Lake ontleent zijn naam aan de Slavey of Slave indianen, die de eerste bewoners van het gebied waren.


9. Malawimeer, 29.600 km²

Het Malawimeer is een zuidelijk meer in de Grote Slenk in zuidelijk Afrika. Het meer werd ontdekt door de befaamde Schotse ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone.

Het stond oorspronkelijk bekend als het Nyasameer, Nyassameer of het Niassameer. Het woord ‘nyasa’ is een veelgebruikt woord voor “meer” in de talen rondom het meer. Het Malawimeer maakt deel uit van de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO.


8. Great Bear Lake, 31.153 km²

Het Great Bear Lake of ook wel Groot Berenmeer is het grootste meer in de Canadese Northwest Territories en het 4e van Noord-Amerika.

Het meer ligt binnen de poolcirkel op 186 meter boven zeeniveau. Het Great Bear Lake herbergt een hoeveelheid water van 2236 km³. De grootste diepte is 446 meter en de gemiddelde diepte is 72 meter. De kustlijn van het meer bedraagt 2719 kilometer.


7. Baikalmeer, 31.500 km²

Het Baikalmeer is een meer in het zuiden van Siberië, dat aan de westkust wordt omgeven door het Baikalgebergte, in het zuidwesten door het Primorskigebergte, in het zuidoosten door het Chamar-Dabangebergte, in het oosten door het Bargoezingebergte.

De lengte is rond de 640 km, en de grootste breedte is net geen 80 km. Met een maximale diepte van 1642 meter en is ongeveer zo groot als België. Het Baikalmeer het diepste meer en het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.


6. Tanganyikameer, 32.900 km²

Het Tanganyikameer is een groot meer in Centraal-Afrika. Men neemt aan dat het meer het op één na oudste meer ter wereld is, na het Baikalmeer in Siberië.

Het Tanganyikameer wordt gevoed door meerdere stroompjes en rivieren in de regentijd, deze voeding is echter van tijdelijke aard. De belangrijkste rivieren die het meer ook buiten de regentijd voeren, zijn de Malagarazi (Tanzania), de Rusizi (Burundi), de Lukuga (Congo) en de Lufubu (Zambia).

Het meer is verdeeld tussen de vier omringende landen: Burundi, Congo-Kinshasa, Tanzania en Zambia, waarbij Congo-Kinshasa (45%) en Tanzania (41%) de meerderheid van het meer bezitten.


5. Michiganmeer of Michigan Lake, 57.994 km²

Het Michiganmeer is één van de vijf Grote Meren in het noorden van de Verenigde Staten. Dit meer staat via de Straat van Mackinac met het Huronmeer in verbinding.

Michigan Lake ligt tussen de staten Illinois, Indiana, Michigan en Wisconsin. Dit meer ligt als enige van de vijf Grote Meren volledig op Amerikaans grondgebied en is daarmee verreweg het grootste meer binnen de VS.

Meer info: www.michiganlakeinfo.com


4. Huronmeer, 59.596 km²

Het Huronmeer is een meer in Noord-Amerika. Het meer ligt tussen Zuidwest-Ontario (Canada) en oostelijk Michigan (V.S.). In het meer ligt het eiland Manitoulin, met een oppervlakte van 2.766 km² het grootste eiland in een meer ter wereld.


Top 3: grootste meren ter wereld


3. Victoriameer , 69.484 km²

Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Het bevindt zich in Oost-Afrika tussen de staten Tanzania, Oeganda en Kenia. Het meer is ongeveer net zo groot als Ierland.

Het Victoriameer is de bron van de Victorianijl. Ondanks de grote oppervlakte is het meer niet erg diep, slechts maximaal 81 meter. In het meer ligt een groot aantal eilanden.


2. Bovenmeer of Lake Superior, 82.000 km²

Het Bovenmeer heeft is groter dan Tsjechië. De grootste lengte is 563 kilometer en de maximale breedte is 257 km. De gemiddelde diepte is 149 meter, met een maximum van 406 meter. Het Bovenmeer bevat 12.232 km³ water.

De oeverlijn, inclusief eilanden, is 4393 kilometer. Het meer grenst aan Ontario (Canada) en Minnesota, Wisconsin en Michigan (Verenigde Staten).

Meer info: www.northshorevisitor.com


1. Kaspische Zee, 371.000 km²

De Kaspische Zee is een groot, door land omsloten zoutmeer op de grens van Europa en Azië. Met zijn oppervlakte van 371.000 km² is het het grootste meer van de wereld.

Vanwege deze grootte en het zoute water wordt het meer getypeerd als een zee. Door de oude kustbewoners werd het beschouwd als een oceaan, mogelijk vanwege het zoutgehalte en de ogenschijnlijke grenzeloosheid.


Zie hier de Top 10 mooiste meren van Nederland – 4 lijstjes