, ,

Grootste olieproducerende landen 2019 – De top 10 volgens de EIA

De prijzen voor ruwe olie zijn snel gedaald. Dit heeft natuurlijk van alles te maken met Corona-crisis. Ook de verhoging van de productie door Saoedi-Arabië zet prijzen onder druk.


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over economie op deze website…


Top 10 – Grootste olieproducerende landen 2019

De ranglijst is gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration voor het jaar 2019.

Uit gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration blijkt dat de wereldwijde olieproductie in 2019 80,62 miljoen vaten per dag bedroeg. De top tien van grootste olieproducenten vertegenwoordigden bijna 70% van de output.


10. Brazilië met 2,51 miljoen vaten per dag

Brazilië produceerde in 2019 gemiddeld 2,51 miljoen vaten per dag. Het door de staat gerunde Petrobras is ook de grootste olieproducent in Zuid-Amerika. De Braziliaanse oliegigant kreeg de afgelopen jaren te maken met smeergeld, corruptieschandalen, politieke onrust en enorme schulden.


Zie hier de top 10 grootste gasvelden ter wereld 2022.


9. Koeweit met 2,92 miljoen vaten per dag

Koeweit is één van de oprichters van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Het Midden-Oosterse land produceerde in 2019 2,92 miljoen vaten olie per dag. Het door de staat gerunde Kuwait Petroleum Company (KPC) heeft een productiecapaciteit van 3,4 miljoen vaten per dag.


Zie hier de Top 10 best en slechtst presterende grondstoffen van 2022.


8. Verenigde Arabische Emiraten met 3,1 miljoen vaten per dag

De VAE is al tientallen jaren een toonaangevende olieproducent. Het door de staat gerunde Abu Dhabi National Oil Company heeft de 7e grootste bewezen oliereserves ter wereld. Het bedrijf houdt zich bezig met exploratie, productie, verwerking en marketing van olie en aardgas.


Zie hier de Top 10 favoriete landen 2023.


7. Canada met 3,66 miljoen vaten per dag

Het Noord-Amerikaanse Canada heeft 13% van de wereldwijde oliereserves. Het is ook één van de weinige ontwikkelde landen die netto-exporteurs van olie zijn. De meeste olie is te vinden in Alberta.


6. China met 3,98 miljoen vaten per dag

De door de staat gerunde olie- en gasbedrijven zoals de China National Petroleum Company en Sinopec behoren tot de grootste olie- en gasproducenten ter wereld. Chinese bedrijven investeren zwaar in olie- en gas in Afrika en Azië om aan de enorme binnenlandse vraag te voldoen.


Zie hier de Top 10 grootste olieproducerende landen in Afrika 2023.


Top 5 – Grootste olieproducerende landen 2019


5. Iran met 3,99 miljoen vaten per dag

Ondanks de strenge economische sancties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd, blijft Iran in recordhoeveelheden olie pompen. Alleen al de National Iranian Oil Company heeft een haalt ongeveer 3,3 miljoen vaten per dag uit de grond.


4. Irak met 4,45 miljoen vaten per dag

Irak is ook éé een van de oprichters van de OPEC. Het land heeft ongeveer 143 miljard vaten bewezen oliereserves.


Zie hier de top 10 grootste olie exporterende landen 2022.


Top 3 – Grootste olieproducerende landen 2019

3. Rusland met 10,8 miljoen vaten per dag

Rusland heeft wat stress met de OPEC-landen om ze de productie niet terug willen brengen. Rosneft en Lukoil zijn de grootste olieproducenten van Rusland.


2. Saoedi-Arabië met 12 miljoen vaten per dag

Saudi-Arabië heeft de olieproductie in de tweede helft van 2019 verlaagd. Dit als onderdeel van het OPEC-plan om de wereldwijde olieprijzen te verhogen. Saudi Aramco is ’s werelds grootste en meest winstgevende bedrijf. Het heeft de op één na grootste bewezen oliereserves ter wereld.


1. Verenigde Staten met 15,04 miljoen vaten per dag

De Verenigde Staten zijn het grootste olieproducerende land ter wereld. De Amerikaanse oliereuzen hebben de productie van schalieolie de afgelopen jaren aanzienlijk opgevoerd. De recordproductie in de VS heeft Saoedi-Arabië gedwongen een prijzenoorlog te starten op de wereldwijde oliemarkt. De Amerikaanse olieproductie is sinds 2009 meer dan verdubbeld.