Grootste steden van Oostenrijk – De Top 25

0
Grootste steden van Oostenrijk - Wenen
Grootste steden van Oostenrijk - Wenen

Grootste steden van Oostenrijk

Eeuwenlang was Oostenrijk een land om rekening meet te houden. Het keizerrijk besloeg een groot deel van Midden-Europa. Het ging mis tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na afloop was er weinig meer van het grondgebied over. Wat bleef zijn en aantal hele mooie steden en heel veel cultuur. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Oostenrijk op deze website.


Top 25 – Grootste steden van Oostenrijk

Zie hier ->>> nog veel meer grootste steden van andere landen op deze website

25. Hallein – 21.314 inwoners
Bundesland: Land Salzburg
Regio: Tennengau

24. Kapfenberg – 22.609 inwoners
Bundesland: Steiermark
Regio: Obersteiermark

23. Lustenau – 23.309 inwoners
Bundesland: Vorarlberg
Regio: Rheintal

22. Amstetten – 23.816 inwoners
Bundesland: Niederösterreich
Regio: Mostviertel

21. Leoben – 24.471 inwoners
Bundesland: Steiermark
Regio: Obersteiermark


Zie hier de Top 10 steden ter wereld waar de rijksten ter wereld huizen bezitten 2023.


20. Traun – 24.756 inwoners
Bundesland: Oberösterreich
Regio: Traunviertel

19. Krems an der Donau – 24.876 inwoners
Bundesland: Niederösterreich
Regio: Waldviertel / Mostviertel

18. Wolfsberg – 25.025 inwoners
Bundesland: Kärnten
Regio: Unterkärnten

17. Baden – 25.958 inwoners
Bundesland: Niederösterreich
Regio: Industrieviertel

16. Klosterneuburg – 27.500 inwoners
Bundesland: Niederösterreich
Regio: Industrieviertel

15. Leonding – 28.929 inwoners
Bundesland: Oberösterreich
Regio: Traunviertel

14. Bregenz – 29.711 inwoners
Bundesland: Vorarlberg
Regio: Rheintal

13. Feldkirch – 34.210 inwoners
Bundesland: Vorarlberg
Regio: Rheintal

12. Steyr – 38.056 inwoners
Bundesland: Oberösterreich
Regio: Traunviertel

11. Wiener Neustadt – 45.823 inwoners
Bundesland: Industrieviertel
Regio: Niederösterreich


Top 10 – Grootste steden van Oostenrijk


10. Dornbirn – 49.872 inwoners

Bundesland: Vorarlberg
Regio: Rheintal

De naam komt van Torrinpuirron: ‘Het hof van Torro’ en heeft niets te maken met peren, Birnen in het Duits. Dit ondanks de perenboom die op het stadslogo staat.

Er zijn verschillende culturele bezienswaardigheden te vinden in de stad. Zo biedt het Het Kulturhaus Dornbirn ruimte voor diverse theater- en cabaretvoorstellingen, evenals andere evenementen.

Klassieke concerten worden het gehele jaar door gehouden onder de naam ‘Dornbirn Klassik’. Het gemeentegebied Dornbirn biedt een scala aan interessante evenementen, vooral in de natuurlijke omgeving.

De ART BODENSEE is een jaarlijkse beurs voor kunstenaars, kunstverzamelaars en liefhebbers. Sinds 2001 toont het de werken van internationale hedendaagse kunstenaars.
Website: www.dornbirn.at


9. Sankt Pölten – 55.514 inwoners

Bundesland: Niederösterreich
Regio: Mostviertel

De oude binnenstad van Sankt Pölten bevindt zich op de plek waar van de 2de tot de 4de eeuw de Romeinse stad Aelium Cetium lag. In 799 werd de stad als Treisma vermeld. Later werd de plaats vernoemd naar de heilige Hippolytus, van wiens naam Pölten een verbastering is.

Enkele bezienswaardigheden zijn de domkerk, oorspronkelijk uit de 12de eeuw, is barok herbouwd door Prandtauer; stadhuis (16de eeuw) is ook in barokstijl herbouwd, voorts bevinden zich 18de eeuwse kerken, oude openbare gebouwen en oude woonhuizen.

Website: www.st-poelten.at


8. Wels – 62.470 inwoners

Bundesland: Oberösterreich
Regio: Oberösterreich

In de Romeinse tijd lag op de plaats van Wels een belangrijke nederzetting. De ommuring van dit antieke Ovilava in de provincie Noricum is gedeeltelijk bewaard gebleven. In de Middeleeuwen kreeg de stad onder de regerende Babenbergers opnieuw stadsrechten (1222).

Website: www.wels.at


7. Villach – 62.882 inwoners

Bundesland: Kärnten
Regio: Oberkärnten

De oudste sporen van menselijke nederzettingen rondom Villach dateren van 3500 voor Christus. Veel Romeinse voorwerpen werden daar gevonden. In 1348 verwoestte een aardbeving een groot deel van Villach.

In 1690 volgde nog een aardbeving. Ook viel de stad ten prooi aan enkele grote branden. In de 16e eeuw kreeg Villach voor het eerst een burgemeester. Gedurende Napoleons heerschappij was Villach onderdeel van Frankrijk.

Villach heeft een oud centrum (Altstadt) rond de Hauptplatz en Kirchenplatz waar ook de Sint-Jacobskerk staat. Verder zijn er het Museum der Stadt Villach en het Villacher Fahrzeugmuseum. De Villacher Alpengarten is een grote botanische tuin met veel planten uit de Alpen.

Website: www.villach.at


6. Klagenfurt – 101.300 inwoners

Bundesland: Kärnten
Regio: Unterkärnten

Klagenfurt ligt in het zuiden van het land op 447 meter hoogte, even ten oosten van de Wörthersee. De stad beschikt over een kleine internationale luchthaven en over een universiteit.

De stad dankt haar naam aan een doorwaadbare plaats in het riviertje de Glan. De eerste vermelding van Forum Chlagenvurth dateert uit 1193 – 1199.

De belangrijkste monumenten van Klagenfurt dateren van de periode na de stadsbrand van 1514: de dom, die oorspronkelijk protestants was en in 1604 katholiek werd, en het Landhaus, waar de landdag van Karinthië samenkomt.

Symbool van de stad is de Lindwurmbrunnen, de fontein met de lintworm, die volgens de legende moest worden bestreden ten tijde van de stichting van de stad. Deze draak is ook afgebeeld op het stadswapen. De fontein bevindt zich op de Neuer Platz, waar zich ook het raadhuis bevindt.

Klagenfurt is de geboortestad van de schrijver Robert Musil, zijn geboortehuis is thans museum. Bij Maiernigg, dicht bij de stad had de componist Gustav Mahler een villa, met ‘componeerhuisje’.

Website: www.klagenfurt.at


Top 5 – Grootste steden van Oostenrijk


5. Innsbruck – 131.961 inwoners

Innsbruck – Maria-Theresien-Straße

Bundesland: Tirol
Regio: Nordtirol

Innsbruck is een middeleeuwse stad in het zuidwesten van Oostenrijk. Het is de hoofdstad van de deelstaat Tirol, ligt aan de rivier de Inn en ontvangt zowel in het wintersportseizoen als in de zomervakanties veel toeristen.

De brug over de Inn waarnaar de stad is genoemd maakte van Innsbruck in de 12e eeuw een belangrijke halte in de handelsroutes vanuit Italië en Zwitserland naar Duitsland.

De stad heeft veel middeleeuwse gebouwen, waaronder de Franciscaanse Hofkirche en het Neues Hof, een 15e-eeuwse residentie met een beroemd balkon met gouden dak. Innsbruck is verder ook een universiteitsstad met 40.000 studenten.

Website: www.innsbruck.at


4. Salzburg – 155.021 inwoners

Salzburg

Bundesland: Salzburg
Regio: Flachgau

De stad ligt aan de Salzach in de streek Flachgau nabij de grens met Duitsland. Salzburg is beroemd als de geboortestad van Mozart en organiseert ’s zomers de Salzburger Festspiele.

De veelbezochte binnenstad staat in haar geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ze wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de dom, en door de vesting Hohensalzburg, een middeleeuwse burcht op een heuvel 120 meter boven de stad.

Salzburg is sinds het einde van de achtste eeuw de hoofdplaats van een aartsbisdom, waarvan de invloed zich tot ver in Beieren en binnen Oostenrijk uitstrekte.

Website: www.salzburg.info


Top 3 – Grootste steden van Oostenrijk


3. Linz – 206.595 inwoners

Linz

Bundesland: Oberösterreich inwoners
Regio: Traunviertel / Mühlviertel inwoners

Linz is ook de stad van de wiskundige Johannes Kepler en de componist Anton Bruckner, die er allebei werkten. De universiteit van Linz is naar Kepler genoemd en het conservatorium naar Bruckner.

De stad is gesticht door de Romeinen, die het Lentia noemden.

Linz was binnen het Heilige Roomse Rijk een lokale regeringsstad en een belangrijke handelspost. Onder de Habsburgse keizer Frederik III was het korte tijd de belangrijkste stad van het imperium. Het verloor zijn status nochtans na diens dood in 1493.

Website: www.linz.at


2. Graz – 291.072 inwoners

Graz – Rathaus

Bundesland: Steiermark
Regio: Mittelsteiermark

Graz is bekend om zijn historische binnenstad, de grootste middeleeuwse binnenstad in Midden-Europa. Deze is sinds 1999 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Graz is een belangrijke industriestad, onder andere Magna Steyr. Verder bevindt zich in Puntigam de gelijknamige brouwerij welke nu onderdeel is van het Heineken concern. Puntigamer Bier is het meest verkochte bier in Oostenrijk.

Het symbool van Graz is de Uhrturm am Schlossberg, een klokkentoren die dankzij zijn ligging op de Schlossberg midden in de stad in grote delen van de stad zichtbaar is.

Graz is de geboortestad van de componist Robert Stolz en zangeres Monika Martin. Ook filmster en gouverneur Arnold Schwarzenegger is in de buurt van Graz opgegroeid.

Website: www.graz.at


Zie hier de Top 10 beste steden om in te wonen in de wereld 2022.


1. Wenen – 1.911.191 inwoners

Grootste steden van Oostenrijk - Wenen
Grootste steden van Oostenrijk – Wenen

Bundesland: Wenen

In 15 v.Chr. stichtten de Romeinen op de plaats van de huidige binnenstad een militaire post tegen de Germanen. De post lag aan de rivier de Wien en droeg de naam Vindobona. In 1221 kreeg Wenen stadsrechten, in 1438 werd zij rijkshoofdstad, in 1469 bisschopszetel, en in 1526 keizerstad.

Wenen is van oudsher een centrum van klassieke muziek en opera. De Wiener Philharmoniker weten sinds de toepassing van televisie het oog van de wereld op zich gericht bij de traditionele uitzending van het Nieuwjaarsconcert, dat door miljoenen kijkers wordt gevolgd.

Wenen telt vele bouwwerken uit de barok, maar ook uit andere stijlperioden. In het begin van de 20e eeuw bloeiden in Wenen de aan art nouveau verwante Sezession- en Jugendstil-schilderstijlen. Belangrijkste proponenten waren Gustav Klimt (schilderkunst) en Otto Wagner (architectuur).

De bekendste werken van Klimt zijn De Kus en Judith. Wagner ontwierp onder andere vele stations van de Wiener Stadtbahn, de Postsparkasse (postkantoor) en de Kirche am Steinhof. Aan de Karlsplatz vindt men het tentoonstellingsgebouw van de Weense Secession, met de beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt.

Het interbellum, de periode tussen 1918 en 1938, kenmerkt zich door Het rode Wenen. Wenen ontwikkelde zich in die periode tot een socialistische stad. Overal werd sociale woningbouw verricht. Het beste voorbeeld hiervan is het Karl-Marx-Hof in Heiligenstadt (noordelijk Wenen). Dit gebouwencomplex werd tussen 1927 en 1930 gebouwd door Karl Ehn, een leerling van Otto Wagner, en omvat 1382 woningen. Na de burgeroorlog van 1934 eindigde deze periode.

Internationale organisaties die hun hoofdkantoor in Wenen hebben zijn UNIDO, OPEC en IAEA.

Website: www.wien.gv.at