Grootste vliegdekschepen ter wereld
Al voor de Eerste Wereldoorlog is er geëxperimenteerd met het starten van watervliegtuigen vanaf schepen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verschijnen de eerste schepen die enkele toestellen konden meenemen.
Deze vliegtuigmoederschepen zetten watervliegtuigen met een kraan over boord, waarna ze vanaf het water startten. Vanaf 1918 waren het aanvankelijk de Britten die de techniek van het starten en landen op dekken beoefenden en de eerste vliegdekschepen bouwden. Zij zijn spoedig gevolgd door de Amerikanen en de Japanners. Zie hier de tien grootste vliegdekschepen ter wereld
Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website.
De top 10 – Grootste vliegdekschepen ter wereld
10. Juan Carlos I (L61) – 231 meter
30 Vliegtuigen
Juan Carlos I is een multipurpose-schip van de Spaanse marine. Het is vernoemd naar de Spaanse koning Juan Carlos I. Het schip wordt voornamelijk gebruikt als vliegdekschip met AV-8B Harrier II-vliegtuigen.
Op het vliegdek zijn acht plaatsen voor Harrier II, F-35 Lightning II, of helikopters, verder zijn er vier plaatsen voor zware helikopters van het CH-47 Chinook-type en is er een plek voor grotere vliegtuigen van het formaat V-22 Osprey.
9. Cavour – 244 meter
20 Vliegtuigen
De (MM) Cavour (C 550) is een vliegdekschip van de Italiaanse Marine. In 2011 nam het de rol van vlaggenschip over van het kleinere vliegdekschip Giuseppe Garibaldi.
De Cavour werd tussen 2001 en 2004 gebouwd, maakte op 22 december 2006 de eerste proefvaart, en werd in 2009 in dienst genomen. Haar thuishaven is La Spezia, in het noordwesten van Italië.
Het vliegdekschip is ontworpen om te opereren met tien V/STOL-vliegtuigen en twaalf helikopters. De hangar onder het vliegdek meet 134,2 bij 21 meter, met plaats voor twaalf toestellen. Het kan eventueel ook gebruikt worden om 24 Ariete-tanks, 50 Dardo-pantservoertuigen of ruim 100 Iveco LMV-terreinwagens te verschepen.
8. USS America
30 Vliegtuigen
De USS America was een supervliegdekschip van de Amerikaanse marine. Het is het derde en laatste schip van de uit drie vliegdekschepen bestaande Kitty Hawk-klasse . De USS America is als eerste van de drie uit dienst gehaald. Het diende van 1965 tot 1996.
7. Charles de Gaulle – 262 meter
39 Vliegtuigen
De Charles de Gaulle is een Frans vliegdekschip met nucleaire voortstuwing. Het is vernoemd naar de Franse president en generaal Charles de Gaulle. Het schip is in gebruik genomen in 2001 als vervanger van de vliegdekschepen Foch en Clemenceau. Het is het enige vliegdekschip van Frankrijk.
Zie hier de Top 10 beste Amerikaanse gevechtsstraaljagers 2023.
6. São Paulo – 265 meter
39 Vliegtuigen
Het vliegdekschip São Paulo is tussen 1957 en 1960 in Frankrijk gebouwd en dient bij de Franse marine als Foch. In september 2000 is ze door Brazilië gekocht voor US $ 30 miljoen. Overigens zonder vliegtuigen.
De regering had namelijk al een vloot van 23 gebruikte A-4 Skyhawk-gevechtsvliegtuigen uit Koeweit gekocht voor $ 70 miljoen. Deze vliegtuigen, samen met bestaande helikopters vormen de São Paulo-jachtbommenwerpersgroep. Deze A-4’s (aangeduid als AF-1) kunnen bewapening vervoeren, waaronder raketten, vrije valbommen en Sidewinder lucht-luchtraketten.
Zie hier de top 10 grootste schepen ter wereld.
De top 5 – Grootste vliegdekschepen ter wereld
5. INS Vikramaditya – 283,5 meter
30 Vliegtuigen
De INS Vikramaditya is een gemodificeerd Kiev-klasse vliegdekschip en het vlaggenschip van de Indiase marine. Het is in 2013 in dienst is genomen. Het schip is oorspronkelijk gebouwd als Baku en in gebruik genomen in 1987, door de Sovjet-marine.
4. Queen Elizabeth klasse – 284 meter
40 Vliegtuigen
De Queen Elizabethklasse zijn de geplande nieuwe vliegdekschepen van de Britse marine die worden gebouwd door BAE Systems. De schepen hebben een lengte van 284 meter, een maximale breedte van 70 meter en een waterverplaatsing van 65.500 ton. De schepen zullen een snelheid hebben van 46 kilometer per uur. Wanneer de schepen compleet operationeel zijn, zullen ze 1600 man per schip aan bemanning hebben.
De top 3 – Grootste vliegdekschepen ter wereld
3. Liaoning – 304,5 meter
50 Vliegtuigen
De Liaoning is een vliegdekschip van de Chinese marine. Het schip is vernoemd naar de provincie Liaoning, waar het is verbouwd. Het schip is oorspronkelijk voor de Sovjetmarine gebouwd als de Riga en de romp is op 4 december 1988 te water gelaten. In 1991 besloot het Russische ministerie van Defensie de bouw stop te zetten. Het schip is op dat moment voor ongeveer 70% voltooid; onder andere de elektronica en de voortstuwing ontbraken nog.
Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en de daaropvolgende boedelscheiding werd het in aanbouw zijnde schip toegewezen aan de nieuwe Oekraïense marine. Die probeert het schip halverwege de jaren negentig te verkopen. Zij verkopen ten slotte in 1998 de romp voor 20 miljoen dollar aan een Chinees bedrijf. Zij beweren er een drijvend hotel en casino in Macau van te willen maken. Een militaire bestemming werd verboden.
Het schip is daadwerkelijk bedoeld om ervaring op te doen met de werking van vliegdekschepen. Dit nadat eerdere pogingen tot reverse engineering waren mislukt. In 2005 is de Liaoning weer te water gelaten, en in 2011 maakte het schip een eerste proefvaart. Op 25 september 2012 is de Liaoning officieel in dienst gesteld.
2. Admiraal Koeznetsov – 306 meter
50 Vliegtuigen
Vanaf het schip landen en stijgen 24 Soechoj Soe-33-toestellen op. Het schip heeft ook Kamov Ka-27PL anti-onderzeeërhelikopters, Kamov Ka-27PS SAR helikopters en Kamov Ka-31 verkenningshelikopters aan boord. Het schip is in 2015 aangepast om ook de nieuwe Mikojan-Goerevitsj MiG-29K te laten landen en opstijgen.
1. Gerald R. Ford-klasse – 333 meter
80 Vliegtuigen
De Gerald R. Ford-klasse (ook wel Ford-klasse) is de nieuwste generatie van Amerikaanse supervliegdekschepen. De vliegdekschepen van de Ford-klasse worden aangedreven door een nieuw type kernreactor. Elk schip krijgt twee van die reactors die drie keer zoveel elektriciteit produceren als die van de Nimitz-klasse.
De klasse is ontworpen om minder op te vallen op radar. De vliegtuigkatapulten worden elektromagnetisch gestuurd, en niet langer met stoom. Verder is ook de vereiste bemanning verminderd. Volgens de Amerikaanse zeemacht zal die moderne uitrusting en automatisering de kosten van de vliegdekschepen drukken.