De grootste woestijn ter wereld is de Sahara – De top 10

0
De grootste woestijn ter wereld is de Sahara - De top 10
De grootste woestijn ter wereld is de Sahara - De top 10

De grootste woestijn ter wereld is de Sahara – De top 10

Een woestijn is een gebied op deze aarde waar minder dan 200 millimeter neerslag per jaar valt. Dit betekent dat er relatief weinig fauna aanwezig is. Vaak wordt gedacht dat de grond van woestijnen onvruchtbaar zou zijn, maar dit is vaak juist niet het geval. Na een stevige regenbui kan een groot deel van de woestijn ineens begroeid zijn. De woestijngrond is enkel niet in staat het water lang vast te houden en dan sterven de planten weer. Hier de top 10 grootste woestijnen ter wereld.


Lees ->>> hier meer aardige artikelen over natuur op deze website….


De grootste woestijn ter wereld is de Sahara - De top 10
De grootste woestijn ter wereld is de Sahara – De top 10

De grootste woestijn ter wereld is de Sahara – De top 10


1. Sahara – 9.000.000+ km2

(Algerije, Tsjaad, Egypte, Eritrea, Libië, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Soedan en Tunesië)
De Sahara vinden we in Noord-Afrika en beslaat ongeveer 31% van het continent. De naam Sahara is afgeleid van het Arabische woord sahra, dat woestijn in algemene zin betekent. De Sahara strekt zich uit van de Westelijke Sahara aan de Atlantische Oceaan tot aan Egypte aan de Rode Zee. Aan de noordzijde wordt ze begrensd door de Middellandse Zee en het Atlasgebergte. De zuidzijde wordt gevormd door de Sahel, een gebied dat enigszins begroeid is.


2. Australische woestijn – 2.700.000 km2

(Australië)
Hiertoe behoren verschillende woestijnen zoals de Grote Victoriawoestijn.


3. Arabische woestijn – 2.330.000 km2

(Irak, Jordanië, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen)
Dit is een enorm uitgestrekt woestijngebied dat het binnenland van het Arabisch Schiereiland beslaat, tot Irak en Jordanië in het noorden, waar het overgaat in de Syrische Woestijn. De noordoostelijke grens wordt gevormd door het Zagrosgebergte.


Zie hier de Top 15 steden met het lekkerste weer in Nederland 2023.


4. Gobi Woestijn 1.295.000 km2

(China en Mongolië)
De Gobi meet ca. 1600 kilometer van zuidwest naar noordoost en 800 kilometer van noord naar zuid.


5. Kalahar – 900.000 km km2
(Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika)

Hoewel er over het algemeen naar wordt verwezen als een woestijn is het dat eigenlijk niet, omdat er aanzienlijk meer regen valt dan in een echte woestijn. De Kalahari is een zeer gevarieerd gebied dat naast zandwoestijn ook grote stukken grassige steppe en savanne omvat.


6. Patagonische woestijn – 620.000 km2

(Argentinië en Chili)
Het land ten oosten van de Andes krijgt door de bergketen zeer weinig neerslag. Dit Argentijnse gebied is daardoor een steppegebied, het is leeg en schraal. Het gebied wordt de Patagonische woestijn (of Patagonische steppe) genoemd. Enkel schapen kunnen daar overleven


7. Syrische woestijn – 520.000 km2

(Irak, Jordanië en Syrië)
De Syrische Woestijn strekt zich uit over het noordelijk Arabisch Schiereiland, over delen van de landen Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië en Irak. De woestijn bestaat uit een combinatie van zand, steppe en rotsachtige gebieden en gaat in het zuiden over in de Grote Arabische Woestijn.


8. Great Basin – 492.000 km2

(Verenigde Staten)
In het oosten van de Amerikaanse staat Nevada, niet ver van de grens met Utah ligt het Great Basin National Park. De naam van het park stamt af van het Grote Bekken, Hier vinden we ook de grootste woestijn van de Verenigde Staten.


9. Chihuahuan-woestijn – 450.000 km2

(Mexico en de Verenigde Staten)
Deze woestijn ligt op de grens van de Verenigde Staten en Mexico.


10. Karakum-woestijn – 350.000 km2

(Turkmenistan)
Deze woestijn vinden we ten oosten van de Kaspische Zee, met het Aralmeer in het noorden, en de rivier Amu Darja en de woestijn Kyzylkum in het noordoosten.


Geef een reactie