Grote beleggers geven niets om klimaatverandering

0
Grote beleggers geven niets om klimaatverandering
Grote beleggers geven niets om klimaatverandering

Grote beleggers geven niets om klimaat verandering

Joh, het zal ze allemaal roesten, dat gezeur met duurzaamheid, klimaat en milieu. In ieder geval de helft van de grote beleggers kan het niet boeien dat we als lemmingen richting de afgrond rennen als wereldje.

Slechts één vijfde van alle grote investeerders is er wel mee bezig zegt de Asset Owners Disclosure Project (AODP), een club die deze grote investeerders wat bewuster te maken van de problemen die ze veroorzaken.

De top 500 is goed voor bijna zo’n 35.000 miljard euro aan investeringen. Nederlandse fondsen doe het wel iets beter dan het gemiddelde, kijk zelf maar.


Lees hier ->>> meer over ons klimaat op deze website…


Grote beleggers geven niets om klimaat verandering

Even ter herinnering en uitleg: 350 biljoen euro is 35.000 miljard euro. En dat is echt heel, heel, heel erg veel. We durven overigens onze hand niet in het vuur te steken voor dit bedrag want het gaat om bijna 40 trillion dollars.

Het terugrekenen van dollar naar euro’s is nog wel een beetje complex met de verschillen in vertaling voor billion, trillion, biljoen en triljard.


Wist je dat de hoogste gletsjer van de Mount Everest snel smelt…


Maar goed, slecht één vijfde van de lijst van 500 is wel actief bezig met duurzaamheid en klimaatverandering. Deze 97 bedrijven zijn goed voor zo’n 10 ’trillion’ dollars aan investeringen. Hierna komt een groepje van 157 investeerders, goed voor ruim 14 ’trillion’ dollars aan investeringen, die wel iets doen, of een ‘eerste’ stap hebben gezet waar het gaat om het beter achter laten van onze planeet.

Het grootste aantal, bijna 250 investeerders hebben er geen boodschap aan, al dat linkse en groene hobbywerk. Zij zijn weer goed voor ’trillion’ dollars aan investeringen.

De scores van de Nederlandse beleggers

Je kunt hoog scoren en dan krijg je drie A’tjes, dat loop af naar AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, naar D die zo goed als niet doen en de enkele X die compleet niets doen.

Rating Plek 2015 tov 2016
AAA 4 0 Stichting Pensioenfonds ABP (ABP)
AA 14 +65 Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL)
AA 18 -10 Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW)
B 56 +213 Stichting Pensioenfonds PGB (PGB)
C 87 +7 Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT)
C 95 - Achmea Holding
D 99 +82 INGKA Foundation
D 104 -37 Spoorwegpensioenfonds (SPF)
D 115 - ASR Nederland
D 125 +85 Rabobank Pensioenfonds

Bron: Global Climate 500 Index 2016, Asset Owners Disclosure Project


Geef een reactie