Handleiding pijl en boog maken

1
Handleiding pijl en boog maken
Handleiding pijl en boog maken

Handleiding pijl en boog maken

Ja, hier de gratis handleiding pijl en boog maken. Het meest effectieve wapen voor de jacht dat je kunt improviseren is de pijl en boog. Het is makkelijk te maken en er is weinig tijd nodig om hem goed te maken. Het is een oerwapen. Al in de steentijd werden pijl en boog voor de jacht gebruikt. En voor oorlog, zoals 10.000 jaar oude rotstekeningen in Spanje laten zien. Een pijl en boog maken is gewoon gaaf

(PS: Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!)

Handleiding pijl en boog maken
Handleiding pijl en boog maken


Handleiding pijl en boog maken

Nodig voor de boog:
Uitgewerkt hout is het beste. Taxushout is ideaal (alle Engelse lange bogen werden van taxushout gemaakt).
Andere goede soorten zijn bitternoot, jeneverbes, eik, witte iep, ceder, ijzerhout, berk, wilg en Canadese den.

handleiding pijl en boog maken


Handleiding pijl en boog maken

Kies een soepele stok. Voor volwassenen ongeveer 120 cm lang. De juiste lengte moet afgestemd zijn op de lengte van de schutter. Om die te bepalen: Houd het ene eind van de stok met je rechterhand bij je heup, steek je linkerhand uit en markeer het punt dat je nog net kunt raken.

meten

Vorm van de boog
In het midden is de stok 5 cm breed en de breedte loopt af tot 1,5 cm aan de uiteinden. Maak op 1,25 cm van beide uiteinden inkepingen waar de boogpees over moet lopen.

inkeping-600x224

Verwijder de schors. Wrijf de stok in met olie of dierlijk vet.

Glad maken
Glad maken

De pees
Het beste materiaal voor de pees is ongelooide huid die je in een reep van 3 mm snijdt. Een goed alternatief is een sterk touw of koord. Als de boog niet is gespannen moet de pees onder lichte spanning staan. De spanning moet voor het grootste deel ontstaan als de pees achteruit wordt getrokken om te schieten.

Pees aan boog vastmaken
Bevestig de pees aan de boog met een dubbele slag en twee halve steken aan elk uiteinde. Als het hout niet is uitgewerkt maak dan de pees aan een kant los wanneer je de boog niet gebruikt om de spanning te verminderen (anders kan de boog uit zichzelf in de gebogen vorm blijven staan).

Aanbrengen van de pees
Aanbrengen van de pees @ William Collins Sons & Co

Pijlen maken

Berkenhout is het beste hout voor pijlen. Maak ze 60 cm lang en 6 mm dik. Of ze recht zijn controleer je door een touw te spannen tussen 2 punten en de stok er langs te leggen (en rond te draaien om de lengteas). Maak aan een uiteinde een inkeping van 6 mm diep (breed genoeg voor de pees) om de boog tegen de pees te leggen.

Veren
Om de nauwkeurigheid bij het schieten te vergroten moeten pijlen van veren worden voorzien. Naast echte veren kan ook textiel papier of in de juiste vorm gesneden bladeren worden gebruikt.
a. Spits de veren, te beginnen bij de top, midden door de slagpen.
b. Laat aan weerszijden van de veren een stukje slagpen van ongeveer 20 mm over om het geheel aan de pijlschacht te binden.
c. Bind drie zulke veren op gelijke afstanden van elkaar rondom de schacht.

Pijlpunten
Een scherpe punt is noodzakelijk. De pijl kan zelf in een punt worden gesneden. Die kun je harder maken in vuur. Beter is een tinne punt. Ook vuursteen kan tot een scherpe punt worden gevormd. Een stuk bot ook.
Splits het uiteinde van de schacht open , schuif de speerpunt erin en bind hem stevig vast. Pezen zijn voor dit bindwerk zeer geschikt. (nat maken voor het aanbrengen. Ze worden hard als ze drogen en houden de punt stevig op zijn plaats.)

Type pijlen
Type pijlen @ indianisme.be

Op de afbeelding zie je diverse modellen van ijzeren punten die door indianen zijn uitgehakt van metalen voorwerpen. A tot H: Diverse modellen van pijlen.

En: Verschillende methodes om veren te bevestigen aan een pijl:

 1. twee hele veren
 2. twee gesplitste veren
 3. drie gesplitste veren

Onderaan: nokken van pijlen van diverse stammen


Schieten met pijl en boog

Plaats een pijl tegen de pees en breng het midden van de boog op oogniveau. Houd de boog net onder de pijl vast en trek met de andere hand de pees soepel naar achteren tot bij je gezicht, met de pijl op ooghoogte en in lijn met het doelwit. Je richt door langs de pijl te kijken. Laat de pees los (geen ruk geven).
Oefenen maar!


Deze handleiding is gebaseerd op die in het S.A.S. Handboek van John Wiseman. 

Check de handleiding van onze Belgische coach Ronny:

Meer professioneel:

 

1 REACTIE

 1. Nederland 6de als meest vrije land!!
  Weer zo’n misleidende artikel. Het is tegenwoordig bijna een misdrijf als je voor je zelf opkomt.
  De vrijheid die in de jaren 60 is opgebouwd is verdwenen.
  Sinds het Kapitaal aan de macht is (Europa 1) begint Nederland al meer op een DDR staat te lijken.
  Meester blijf bij je les en wat minder van deze Facebook shit verhaaltjes.

Geef een reactie