Hard werken verhoogt de kans op hartaanval met 33%

Hard werken verhoogt de kans op hartaanval met 33%
Hard werken verhoogt de kans op hartaanval met 33%

Hard werken verhoogt de kans op hartaanval met 33%

Doe het niet, doe het lekker rustig aan, want hard werken verhoogt de kans op hartaanval met 33%. Hard werken betekent in dit geval dat je meer dan 55 uur tekeer gaat in vergelijking met een werkweek tussen de 35 en 40 uur.

Deze wijsheid staat beschreven in The Lancet van een paar dagen terug, een wetenschappelijk blaadje voor medische vakidioten.


Zie hier de top 10 meest waarschijnlijke doodsdoorzaken.


Hard werken verhoogt de kans op hartaanval met 33%

Ons advies: doe het vandaag dan maar eens rustig aan. Werk je tussen de 41 en 48 uur in de week dan neemt de kans op een hartaanval met 10% toe. Mensen die wekelijks tussen de 49 en 54 uur menen de arbeider te moeten spelen moeten het doen met een toename van de kans van 27%

Dit onderzoek gaat niet over één nachtje ijs. Nee,  Mika Kivimaki, een professor op de University College London, en vele collega’s analyseerde de data van ruim 600.000 mensen uit 25 verschillende onderzoeken om te komen tot deze conclusie. Het gaat om mensen uit Europa, de Verenigde Staten en Australië die gemiddeld 8,5 jaar zijn gevolgd.

Natuurlijk zijn er vele en andere oorzaken aan te wijzen voor een hartaanval zoals je genen, alcoholconsumptie, stress en fysieke inactiviteit. Maar door alle onderzoeken op elkaar te leggen blijk je toch redelijk nauwkeurig de relatie tussen hard werken en kans op een hartaanval te kunnen voorspellen.

The pooling of all available studies on this topic allowed us to investigate the association between working hours and cardiovascular disease risk with greater precision than has previously been possible.

Mika Kivimaki

Overigens hoeven Nederlanders zich minder bang te maken dat hen dit overkomt. Waar 43% van de Turken 50 uur of meer wekelijks aan de slag is voor de baas, is dat in Nederland slechts 1% van de werknemers.

Hoe een hartaanval te voorkomen of in ieder geval de kans er op aanzienlijk te verminderen, hebben we al eens eerder beschreven en wel hier: Hoe voorkom je een hartaanval? (10 tips)


Ja, het is zo: tabak en alcohol zijn wereldwijd de belangrijkste oorzaken van kanker.