, ,

Hartaanval meest waarschijnlijk met kerst zegt onderzoek

Hartaanval meest waarschijnlijk met kerst zegt onderzoek

Hartaanval meest waarschijnlijk met kerst zegt onderzoek

De feestdagen staan er al om bekend dat ze regelmatig ontaarden in familieruzies en dan ook dit nog.

Zorg daarom dat met kerst de defibrillator in de buurt is. Met kerst is de grootste kans dat jij of iemand anders te maken kan krijgen met een hartaanval. Lees meer over dit Zweedse onderzoek…


Lees hier->>> meer over onze gezondheid op deze website….


Hartaanval meest waarschijnlijk met kerst zegt onderzoek


Kerstavond blijkt de dag van het jaar te zijn voor een hartaanval ontdekten onderzoekers. Het risico op een hartaanval neemt die dag dn ook met bijna 40 procent toe.

En om het nog specifieker te maken: de meeste hartaanvallen vinden plaats rond tien uur ’s morgens. Deze studie analyseerde het tijdstip van meer dan 275.000 hartaanvallen die in Zweden zijn geregistreerd tussen 1998 en 2013.


Zie hier de Top 10 populairste kerstliedjes volgens Spotify 2022.


Ook zijn er voor de Zweden andere dagen wanneer de kans op een hartaanval toeneemt. Dit is tijdens Midzomerfeest. Dit is een Zweedse feestdag midden juni wanneer bedrijven sluiten en gezinnen samenkomen en nieuwjaarsdag.

’s Morgens (vóór 8 uur ’s ochtends) en op maandag is er ook vaker kans op hartaanvallen. Bij sportevenementen en tijdens Pasen is er geen verhoogd risico.


Zie hier: heel de dag zitten is wel heel erg slecht voor je gezondheid.


75-plussers, mensen met diabetes en een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten bleken het meest vatbaar voor een een hartinfarct op de eerder genoemde momenten.


Wist je dat olijfolie het risico op hartziekte met 20% verlaagt!


De onderzoekers: “We weten het niet zeker, maar er kunnen veel mechanismen bij betrokken zijn waarvan met name emotionele stress gepaard met woede, angst en verdriet het risico op een hartinfarct vergroot. Overmatige voedselinname, alcohol en lange afstanden reizen kunnen ook het risico op een hartaanval verhogen.”<


Zie hier: hoeveel zout is te veel?


Natuurlijk moet er ook volgens deze onderzoekers meer studie worden gedaan om vast te stellen wat precies deze vakantiepiek bij hartaanvallen veroorzaakt.


Zie hier de top 10 meest waarschijnlijke doodsdoorzaken.


Bron en meer informatie: Moman A Mohammad, Sofia Karlsson, Jonathan Haddad, Björn Cederberg, Sasha Koul en David Erlinge: Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acute myocardial infarction: SWEDEHEART observational study 1998-2013 in: The BMJ, 12 december 2018


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie