HBO’ers en universitair geschoolden zijn het gelukkigst in Nederland

0
HBO'ers en universitair geschoolden zijn het gelukkigst in Nederland
HBO'ers en universitair geschoolden zijn het gelukkigst in Nederland

HBO’ers en universitair geschoolden zijn het gelukkigst in Nederland

Je zal maar keurig naar school zijn geweest en daarna nog een beetje hebben doorgeleerd. Dan geef je je leven een 7,3 en dat is bijna een punt hoger dan de mensen die alleen maar op de lagere school hebben gezeten. Logisch? Jazeker, als je de andere cijfertjes van het CBS ook ziet.

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen op bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

HBO’ers en universitair geschoolden zijn het gelukkigst in Nederland

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft een lijvig rapport uitgebracht genaamd: “Welzijn in Nederland 2015”. Zij doen want “De laatste jaren wordt de vraag naar een meer gebalanceerde visie op vooruitgang, die niet langer alleen wordt bepaald door economische groei, maar ook door het welzijn van de bevolking, almaar groter.” zo kunnen we uit het rapport citeren.

Mensen met een hogere opleiding ervaren meer welzijn, dan het minder opgeleide deel van de Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit de Persoonlijke Welzijns Index (PWI) zoals je hier onder kunt zien:

Tabel: persoonlijk welzijn naar hoogst behaald onderwijsniveau

Gemddelde Persoonlijk welzijn in %
score PWI laag midden hoog
Basisonderwijs 6.6 9 48 42
Vmbo; mbo-1; avo; onderbouw 6.9 4 46 50
Havo; vwo; mbo 7.0 3 41 56
Hbo; wo bachelor 7.4 1 29 70
Hbo; wo master 7.4 1 25 74

Scholing loont
Zo weten dat allochtonen lager opgeleid zijn dan de autochtonen, zie bijvoorbeeld hier ->>>. Dit toont zich direct weer in het welzijn dat ze ervaren: autochtonen waarderen hun leventje met een 7,2, westerse allochtonen met een 6,6 en niet-westerse allochtonen geven hun leven een 6,6. Natuurlijk draagt de nodige discriminatie en racisme discriminatie ook bij aan het lage cijfer naast het lage opleidingsniveau.

Ben je wat hoger opgeleid, dan neemt de kans op een beter betaalde baan toe en daarmee kan je weer vermogen opbouwen. We zien dan ook weer dat de groep van 25% van de mensen met het meeste inkomen en het grootste vermogen hun leven waarderen met een 7,4 en 7,3. Ja, en dat zijn natuurlijk weer de HBO’ers en de mensen met een titel voor hun naam. Opleiding, zorgt voor geld en zorg weer voor koophuis. Koophuis betekent betere buurt, etc, etc. Huurhuisbewoners geven hun leven een 6,8 en de kopers van een woning en 7,2.

Gezondheid en opleiding?
Natuurlijk, er is ook weer een positief verband tussen hoger opgeleid zijn en gezondheid. Zij roken minder, sporten meer en gaan meer op vakantie. Rokers geven hun leven een 6,9 en niet rokers een 7,2. Sporters een 7,2 en niet-sporters en 6,8. En laten de groepen die meerdere keren per jaar op vakantie gaan hun leven een 7,4 geven en degene die niet gaan een 6,7…

Genoeg, genoeg, we weten het nu wel: opleiding maakt gelukkig…


Zie hier de top 10 HBO studies met het hoogste startsalaris 2021.


Geef een reactie