Henk Rommy alias De Zwarte Cobra
Henk Rommy
Henk Orlando Rommy
(Paramaribo, 4 maart 1951)
Bijnaam: De Zwarte Cobra
Henk Rommy is een grote drugshandelaar die ooit begon als inbreker. Hij weet regelmatig uit de gevangenis te ontsnappen en ook door de mazen van de wet te glippen. Uiteindelijk wordt hij in de Verenigde Staten gearresteerd en tot 20 jaar gevangenis veroordeeld. Rommy zet in 2021 weer voet op Nederlandse bodem.
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
Henk Rommy alias De Zwarte Cobra
Henk Rommy is geboren in Suriname, maar heeft de Nederlandse nationaliteit. Zijn vader is ambtenaar in Suriname en vertrekt in 1954 met het gezin van vijf dochters en drie zonen naar Nederland. Zij vestigen zich in Leusden.
Rommy gaat naar het rooms-katholieke jongensinternaat Don Bosco in Leusden, bij Amersfoort. Op school haalt hij goede cijfers. In Utrecht haalt hij zijn diploma metaalbewerking. Met dit diploma op zak werkt Rommy een korte tijd in Zwitserland bij een vliegtuigfabrikant. Hij vertrekt omdat hij vindt dat hij te weinig betaald krijgt.
Rommy kiest voor het snelle geld en pleegt een paar inbraakjes en handelt al snel in gestolen antiek en tweedehands auto’s. In 1974 wordt hij veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf vanwege onder andere een postzegelroof. Tijdens het voorarrest ontsnapt hij twee keer uit een politiebureau.
Schilderijen en auto’s
Eind 1977 krijgt Rommy drie jaar gevangenisstraf, omdat hij betrokken is geweest bij handel in gestolen schilderijen, waaronder een ets van Rembrandt. Uit zijn tijd als inbreker dateert zijn bijnaam ‘de Zwarte Cobra’. Rommy beweert namelijk dat hij in die tijd zo lenig is dat hij door een sleutelgat zou passen. Rommy is daarbij vel over been: eten doet hij met mate en overigens doet hij niet aan de drank en drugs.
Marokko en de dodencel
Het grote geld brengt Rommy in de drugshandel, waar hij samenwerkt met een Belgische groep en een aantal corrupte Belgische opsporingsambtenaren. Deze Belgische connectie doet goede zaken en zo verdient hij bakken met geld.
In 1984 wordt Rommy opgepakt door de Marokkaanse politie voor hasjhandel. Hij weet wederom te ontsnappen via het dak van de gevangenis. Helaas voor Rommy wordt hij in Tanger, net voordat hij hoopt weg te komen met een geavanceerde Spaanse sloep, verraden door een medecrimineel. De politie pakt weer op en vanaf dat moment staat hij bij de Marokkaanse justitie bekend als vluchtgevaarlijk. Hierdoor belandt hij achttien maanden lang op te sluiten in een dodencel.
Met veel geluk krijgt Rommy op de verjaardag van Koning Hassan II gratie en kan hij terugvliegen naar Nederland. Daar komt hij al snel in contact met Johan Verhoek, alias ‘De Hakkelaar’.
Rommy wordt een ‘grote’
Begin jaren negentig lijkt het Rommy allemaal voor de wind te gaan. Vanwege de verscherpte controles in de havens in Marokko schakelt hij over op de invoer van hasj uit Pakistan. Geweld is hem niet vreemd. Zo zou hij volgens justitie een huurmoordenaar de opdracht tot de moord op de Nederlandse-Griekse drugshandelaar Henny Shamel en diens vriendin Anne de Witte in Antwerpen op 8 mei 1993. Dit zodat hij zijn schuld aan Shamel niet hoeft af te betalen
Rommy ontkent in alle toonaarden: Shamel was nu juist zijn goede vriend. Ook zou hij opdracht hebben gegeven voor de liquidatie van drugscrimineel Ton de Bruin begin jaren negentig. Bij deze moorden zouden Mohammed Rasnabe (1972) alias Moppie, Jessy Remmers en Siegfried Saez (1948) betrokken zijn. In 2013 veroordeelt de rechter Remmers en Rasnabe voor het in opdracht van Henk Rommy de organiseren van de afrekening op Shamel, terwijl medeverdachte Siegfried Saez volgens de rechtbank daadwerkelijk heeft geschoten.
BBQ-en en Joegoslaven
Dit voorgaande heeft de getuige van het Openbaar Ministerie, Harrie W. (1948), bij de rechtbank verklaard. Bij beide liquidaties zou Moppie betrokken zijn. Tijdens een autorit zou W. details hebben gehoord over een moord uit 1993. ‘Op deze plek wil Moppie altijd graag barbecueën, zei Henk Rommy toen we bij Ouderkerk aan de Amstel reden. Toen ik vroeg wat hij bedoelde, vertelden Moppie en hij over de liquidatie van twee Joegoslaven 1 april 1993. Moppie heeft ze na de moord in brand gestoken.’ Deze moorden gaan de boeken in als de Barbecuemoorden. De 22-jarige Hadziselimovic en de 19-jarige Ilic worden doodgeschoten aan de Ouderkerkerplas. Hun lichamen en de auto worden daarna in brand gestoken.
Ook hij neemt Moppie W. in vertrouwen over een liquidatie die Jesse Remmers zou hebben gepleegd. ‘Jesse verkleedde zich als vrouw, belde bij die man aan en schoot hem dood’, aldus Moppie. ‘Jesse was zo cool dat hij een Donald Duck zat te lezen terwijl hij wachtte.’ (Bron: Volkskrant, 12 oktober 2011)
Henk Rommy zelf heeft op het punt gestaan om Moppie te laten liquideren. De crimineel is door zijn drank- en drugsgebruik een risico geworden voor Rommy geworden. Overigens is W. zelf dan ook weer geen lieve jongen. W. bekent dat hij in 1995 een raket te heeft afgevuurd op de woning in Vinkenveen van Henk de Vries, de oprichter van coffeeshopketen The Bulldog. (Bron: NOS.nl, 11 oktober 2011)
Moord op Henie Shamel in 1993
Rommy zou een schuld van bijna twee miljoen gulden hebben openstaan bij Shamel, een Griekse diamantair en drugshandelaar. Dit vanwege een onderschepte partij drugs. Hij zou hebben besloten dat het goedkoper was hem om te brengen, dan zijn schuld af te betalen.
Toen Shamel (56) in de nacht van 8 op 9 mei 1993 aan kwam rijden in zijn gele Mercedes werd hij onder vuur genomen. Naast hem zat zijn vriendin Anne de Witte (44). Achteraf werd geconcludeerd dat ze op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.
Onder anderen kroongetuige Peter la Serpe sprak over de achtergrond van de dubbele moord en de betrokkenheid van huurmoordenaar Jesse R. Volgens La Serpe was het R. die hem vertelde dat Rommy de opdracht had gegeven. Een beschuldiging die door Rommy wordt tegengesproken.
Het bijzondere huwelijksfeest van Rommy
Van het vele geld heeft Rommy een boerderij in Abcoude zeer luxe laten renoveren. Het heeft onder andere een groot binnenzwembad. Hij trouwt en geeft een groot huwelijksfeest op een eiland aan de Loosdrechtse plassen.
Onder andere René Froger en Caroline Tensen treden daar op. Tijdens het feest zijn beelden gemaakt waarin te zien is dat er flink wordt gelachen met alles wat wet en recht is. Er lopen mensen rond die hun T-shirt met daarop de letters DEA voor de camera showen.
In 1993 wordt Rommy weer gearresteerd op verdenking van het smokkelen van duizenden kilo’s hasj uit Marokko. Hij krijgt een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 1,5 miljoen euro.
Na een jaar komt hij weer vrij omdat het Openbaar Ministerie is vergeten te melden dat het inkijkoperaties heeft laten doen. Een jaar later wordt Rommy opnieuw gearresteerd, dit keer voor wapenhandel. Tot deze tijd doet de Zwarte Cobra zijn naam eer aan, door telkens door de armen van vrouwe Justitia te glijden.
In 1996 speelt de Zwarte Cobra een bijzondere rol in het proces tegen Johan Verhoek. In dit proces verklaart Rommy dat kroongetuige Fouad Abbas in de heroïnehandel zit. Abbas legt vervolgens over Rommy een verklaring af. Na deze tijd wordt Rommy diverse malen opgepakt en veroordeeld.
In 1997 sluit Rommy een deal met de Belastingdienst, vanwege de inkomsten uit de drugshandel. De aanvankelijke eis is 20 miljoen gulden, het worden er uiteindelijk slechts vier.
In die tijd gaat mis met een groot drugstransport van 50 kilo cocaïne, 364 kilo hasj en 198 kilo marihuana naar Groot-Brittannië. De chauffeur, Willy R., vertelt aan de politie dat Rommy hem persoonlijk heeft geholpen met het inladen van de vrachtwagen. De vrachtwagenchauffeur verdwijnt in een beschermingsprogramma van justitie vanwege mogelijke represailles.
Rommy bedreigt door Joego’s
Zelf wordt Rommy inmiddels ook bedreigd een criminele Joegoslavische groepering, waar Momo Popovic aan het hoofd staat. De Nederlandse justitie, ic officier van Justitie Henk Teeven, waarschuwt Rommy ook voor mogelijke aanslagen op zijn leven. Zo onderschept de politie in september 1997 de Oost-Europese moordenaars Jerry P. en Dejan I. die van plan zijn om Rommy op te blazen.
Op 14 januari 1998 wordt Rommy gearresteerd door de Spaanse politie in het Zuid-Spaanse plaatsje Fuengirola, nabij Malaga. Iets meer dan een jaar later wordt Rommy uitgeleverd naar Nederland. Rommy wordt handel in drugs ten laste gelegd.
In 1999 wordt hij in dezelfde week opgepakt als de drugshandelaar Charles Zwolsman. Een verband hiertussen is nooit gevonden. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag van 1 juli 1999 in Amsterdam waarbij komt Debora Horstman om het leven komt.
Deze Deborah is de vriendin van het waarschijnlijke doelwit Jerry ‘Milete’ P. Dit is weer de Joegoslavische drugshandelaar waar Fred Teeven de Rommy voor heeft gewaarschuwd.
Doelwit van de DEA
Rommy wordt door de DEA naar de Bahama’s gelokt, waar hij voor verborgen camera’s spreekt over mogelijkheden om XTC naar de VS te smokkelen. Dat is reden voor de Amerikaanse justitie om hem aan te klagen voor samenzwering. Hij wordt daarvoor in 12 november 2003, op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, in Spanje aangehouden.
Dit op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van duizenden XTC-pillen. Later blijkt dat de Amerikanen dubieuze opsporingsmiddelen hebben gebruikt. Dit komt in 2005 aan het licht tijdens een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
Nadat Rommy door de Spaanse autoriteiten aan Amerika is uitgeleverd, wordt Rommy op vrijdag 30 september 2005 schuldig bevonden aan de betrokkenheid bij de smokkel van XTC-pillen.
Op 17 januari 2006 wordt hij veroordeeld tot de maximumstraf van 20 jaar gevangenis en een boete van één miljoen dollar. Over de omstandigheden tijdens zijn verblijf in de gevangenis vertelt hij: ‘Die zijn hier niet goed, maar ik ben een optimistisch mens en sla me er doorheen.’ (Bron, EenVandaag.nl, 17 maart 2008)
Vrijlating en aanhouding in Nederland
Begin 2021 zet hij na zijn vrijlating in de VS weer voet op Nederlandse bodem. Hij landt op Schiphol na een straf van zestien jaar uit te hebben gezeten. In 2006 was hij schuldig bevonden aan het voornemen om xtc-pillen Amerika binnen te smokkelen.
Kort na zijn landing is hij aangehouden omdat hij nog een straf van veertien maanden uit moest zitten voor het smokkelen van hasj. In zijn cel krijgt hij te horen dat hij wordt vervolgd voor een dubbele moord op Shamel en zijn vriendin in Antwerpen.
Zoon David Rommy
David Rommy (1990), heeft een aardje naar zijn vaartje Henk Rommy. In juni 2017 is hij verdachte van drie plofkraken en deelname aan een criminele organisatie. Het OM vind daarom dat de 27-jarige David Rommy ruim 75.000 euro moet terug betalen aan de Nederlandse Staat.
David wordt van de plofkraken op 26 juli 2016 in Axel (Zeeland) twee dagen later in Almere en in Soest op 20 september. In Axel zou het meest buit gemaakt zijn, ruim 71.000 euro. In Almere zou er rond de 8.000 euro buit zijn gemaakt. De mannen zouden alleen de lobby automaten van de ING hebben willen ploffen, deze bevinden zich in de filialen van Albert Heijn. (Bron: PrimeCrime, 27 juni 2017)
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!