, , , , , ,

Hersenen van marathonloper werken beter

Hersenen van marathonloper werken beter

Hersenen van marathonloper werken beter

Zijn hardlopers doodlopers? Nou het zijn in ieder geval intelligente doodlopers volgens de Universiteit van Arizona. Zij onderzochten met behulp van MRI-scans het functioneren van de hersenen van langeafstandslopers. Ons devies: lezen dit artikel en daarna in de benen!


Lees hier ->>> meer over je hersenen op deze website.


Hersenen van marathonloper werken beter

Natuurlijk sport is goed voor je. Zelfs achter een balletje aanlopen en deze zo af en toe een knal met een stok geven is goed voor je. Zie bijvoorbeeld dit artikel: Golfers zijn veel gezonder en gelukkiger zegt onderzoek.

De hersenen van de renners gaven in de MRI scan aan dat ze een ‘greater functional connectivity’ hebben dan de mensen die lekker op een stoel blijven zitten.

De verbindingen tussen de delen in de hersenen bleken veel actiever zoals in de frontale cortex. Deze zorgt er voor dat je beter kan plannen, betere beslissingen neemt en je beter kan multi-tasken.


Zie hier waarom hardlopen zo goed voor je is.


De deelnemers aan het onderzoek waren tussen de 18 en de 25 jaar oud. Intellectueel waren beiden groepen, de hardlopers en de anderen, gelijk qua kaliber. Ook qua lichaamsgewicht ontliepen beiden elkaar niet veel.

MRI scans reveal that running may affect the structure and function of the brain in ways similar to complex tasks like playing a musical instrument.


Wist je dat slechts 10 minuten hardlopen je hersenactiviteit kan stimuleren.


Van belang bij de ziekte van Alzheimer…

Het onderzoek is van belang omdat we bijvoorbeeld bij de ziekte van Alzheimer zien dat de verbindingen in de hersenen beschadigen. Dit type onderzoek zorgt er voor dat we de werking van de hersenen beter begrijpen.


slaap je hersenen schoon speolt.


Mogelijk kunnen we zo iets meer en beter aan preventie doen. Gene Alexander, onderzoeker: “The areas of the brain where we saw more connectivity in runners are also the areas that are impacted as we age, so it really raises the question of whether being active as a young adult could be potentially beneficial and perhaps afford some resilience against the effects of aging and disease.”


Wist je dat mensen ruim 6.000 gedachten per dag hebben.


Bron en meer informatie:

Alexis Blue, Runners’ Brains May Have More Connectivity, UA Research Shows, University Communications, 14 december 2016

David A. Raichlen, Pradyumna K. Bharadwaj, Megan C. Fitzhugh, Kari A. Haws, Gabrielle-Ann Torre, Theodore P. Trouard en Gene E. Alexander: Differences in Resting State Functional Connectivity between Young Adult Endurance Athletes and Healthy Controls in Human Frontiers of Human Science, 29 november 2016


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie