Hoe maak ik mijn internetverbinding sneller? Tien tips

Hoe maak ik mijn internetverbinding sneller?
Hoe maak ik mijn internetverbinding sneller?

Hoe maak ik mijn internetverbinding sneller?

Heb jij ook soms dat gezeur dat je internet zo traag is? Dat hoeft natuurlijk niet. De oplossing kan overigens uit vele verschillende hoeken komen. Vandaar deze onderstaande tien tips voor een sneller internet.


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over internet en aanverwante zaken op deze website…


Hoe maak ik mijn internetverbinding sneller?


Extra: neem een veilige verbinding!

Snelheid is van groot belang, maar veiligheid zeker ook! Kies daarom voor een goede en kwalitatieve VPN en je bent verzekerd van een ‘Virtueel Privé Netwerk’ zodat je ongezien over het internet kan surfen!


1. Hoe snel of hoe traag is mijn verbinding eigenlijk? Oftewel: meten = weten

Natuurlijk moet je eerst weten of je verbinding wel zo traag is? Hiervoor kun je verschillende zgn. ‘speedtests’ doen.

Waar kun je je snelheid testen?


2. Hoe is het met je netwerkkabels?

Deze netwerkkabels verbinden je computer met het internet. Hoe langer ze zijn, hoe meer snelheid je kwijt raakt. Overigens kunnen ze best wel een meter of 40 lang zijn, zonder dat je snelheid verliest. Wat niet best is is als er knopen in zitten of dat ze ‘geknikt’ zijn. Verder zien we in de praktijk nog wel eens dat de kabels wel heel amateuristisch aan elkaar zijn verknoopt.


3. Wat voor switch gebruik je?

Met een switch kun je je je computers, printers en servers aan elkaar verknopen. De switch is een soort een controller waarmee je de apparaten in een netwerk op een efficiënte manier met elkaar kan laten communiceren. Als je je switch vervangt door een gigabit-switch gaat de zaak stukken sneller.


4. Is je toestel wel geschikt? (laptop / tablet/ smartphone)

Het maakt echt wel uit of je telefoon of computer een beetje up-to-date is. Het is misschien aardig om de laptop van je buurman te proberen met je verbinding of met de allerlaatste smartphone van je dochter. merk je verschillen, dan weet je wat je kan doen.


5. Hoe staat het met je software?

Als je niet de versie van de browser gebruikt kan dit ook zorgen vertraging. We zien nog wel eens klanten die werken met enorm verouderde versies van Explorer. Een ander software euvel is dat door het ‘per ongeluk’ installeren van programma’s van alles en nog wat meedraait tijdens je internetbezoek.

Het opnieuw installeren van de de laatste versie van een browser kan daarbij helpen. ook kun je oog eens een andere ‘schone’ browser installeren. Als het met Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari of opera bijvoorbeeld sneller gaat, ligt het waarschijnlijk ook aan de huidige oude of vervulde versie van je browser die er voor gebruikte.


6. Is je modem / router up-to-date?

Goede spullen zorgen voor een betere verbinding. Je kunt nog zo’n mooie auto kopen, maar als je motor hapert kom je geen centimeter vooruit. Bespaar dus niet op een router of modem. Sterker nog: liever wat meer voor een modem of router betalen, dan gaan voor een koopje.


7. Zet je Wifi modem eens eens ergens anders neer

We zien wel een modem ergens in de kelder staan. Ook in een kast achter alle jassen omringd door bijna ondoordringbare kasten helpen je wifi-verbinding niet echt. Zet ‘m ook eens midden op tafel in de kamer en ga op de bank dan nog eens internetten. Als het goed is heb je regeltje één gevolgd en weet je wat je snelheid was toen het modem nog niet ‘uit de kast’ was gekomen. Doe als het modem ‘vrij’ is nogmaals een meting. is het verschil groot: dan kun je weer door je modem te verhuizen een beetje snelheid winnen. Tevens kan het er voor zorgen dat je Wifi nu ook weer stabiel op zolder te gebruiken is.


8. Gebruik Wifi Analyzer en verander van kanaal

Deze is wat technischer, maar goed te doen. er zijn natuurlijk ook vele video’s te vinden op Youtube hoe dit te doen. Via het draadloos internet gaat er van alles en nog wat door de lucht. Denk aan beveiligingscamera’s, babyfoons en dect-telefoons en ook die van je buren. Deze kunnen elkaar ook zeker storen. Wil je weten op welke kanalen de buren internetten? Gebruik dan ‘Wifi Analyzer’ op je smartphone. Als je apparatuur er voor geschikt is, kun je net op dat andere kanaal dan je buren je verbinding laten lopen.


9. Probeer het met een internetverbinding via het stopcontact

Je kunt ook zorgen voor internet via het stopcontact. Je hebt hiervoor een adapters nodig, kleine apparaatjes die je in het stopcontact steekt. De adapter sluit je aan op de router. De andere adapter kan overal in huis in het stopcontact worden geplugd. Via deze adapter heb je dan bedraad of via wifi toegang tot internet.


10. Probeer een range-extender

De termen range extenders, repeaters en access points worder vrolijk door elkaar heen gebruikt. In principe zijn deze apparaten allemaal access points omdat ze toegang tot het internet verschaffen. Een router doet dat ook en daarom is een router ook een access point. Alleen heeft een router meer en uitgebreidere functies.


Bonus: Bedrading is altijd beter

De meest stabiele en snelle verbinding is per definitie een bedrade verbinding. Via een stopcontact, range-extender, het blijven eigelijk lapmiddelen ten op zicht van ‘draad’. Als je gaat voor snel en stabiel gebruik dan ook een goede kwaliteit bedrading zoals CAT5 of CAT6 kabels.


Heb je meer tips? Laat deze hieronder dan even weten!