Hoe meer mensen informatie delen, hoe negatiever het wordt

Hoe meer mensen informatie delen, hoe negatiever het wordt
Hoe meer mensen informatie delen, hoe negatiever het wordt

Hoe meer mensen informatie delen, hoe negatiever het wordt

Nieuwsverhalen over mogelijke bedreigingen worden negatiever, onnauwkeuriger en hysterischer wanneer ze van persoon tot persoon worden doorverteld.

Het maakt niet uit wat de ‘oude media’ doet: ook als zij proberen ons publiek op een evenwichtige wijze en met feiten om de oren te slaan kalmeert deze hysterie niet.

Hoe meer mensen informatie delen, hoe negatiever het wordt, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Warwick uit Coventry, Engeland. Lees meer…


Lees hier->>> meer interessante artikelen over media op deze website.


Hoe meer mensen informatie delen, hoe negatiever het wordt

Zoals gemeld: de nieuwsverhalen over terrorisme, epidemieën, natuurrampen en andere bedreigingen worden steeds gekker en hysterischer wanneer ze van persoon tot persoon worden doorgegeven.

Dit is het eerste onderzoek dat is uitgevoerd om de impact van angst op de sociale versterking van bedreigingen te onderzoeken in relatie tot de inbreng van informatie tot de werkelijke en feitelijke situatie.

De resultaten leggen belangrijke inzichten bloot voor de hedendaagse samenleving – met de constante toename van nieuwsberichten (zowel legitieme als valse), geruchten, retweets en berichten op sociale media.

De onderzoekers analyseerden 154 deelnemers op sociale media. Ze werden opgesplitst in 14 groepen van 8 personen, waarbij de eerste persoon in elke groep gebalanceerde, feitelijke nieuwsartikelen las over mogelijke ‘enge’ zaken en een bericht schreef aan de volgende persoon over dit artikel. De ontvanger die dit bericht ontving schreef een nieuw bericht voor de volgende persoon, enzovoort.

De zesde persoon in elke groep kreeg het bericht van de vorige persoon te zien samen met het originele ‘neutrale’ nieuwsbericht.


Society is an amplifier for risk. This research explains why our world looks increasingly threatening despite consistent reductions in real-world threats. It also shows that the more people share information, the further that information gets from the facts and the more resilient it becomes to correction.

Professor Thomas Hills van de universiteit van Warwick


In elke groep werden verhalen over de onderwerpen steeds negatiever en meer bevooroordeeld. Paniek en angst in de berichten die van persoon tot persoon werden doorgegeven werd meer en meer.


Zie hier de Top 50 meest bekeken websites in België 2022.


Cruciaal was dit effect niet werd verzacht wanneer de oorspronkelijke feiten opnieuw werden opgediend. De oorspronkelijke neutrale informatie had vrijwel geen effect op het verminderen van het negatieve gevoel van mensen.


Bron en meer informatie: Robert D. Jagiello en Thomas T. Hills: Bad News Has Wings: Dread Risk Mediates Social Amplification in Risk Communication / DOI: 10.1111/risa.13117, 29 mei 2018