Hoe mensen worden beoordeeld op het eerste gezicht

0

Hoe mensen worden beoordeeld op het eerste gezicht

Heb je dat ook, dat als je naar iemand kijkt dat al je vooroordelen al hebben uitgemaakt wat je van de persoon in kwestie vindt? Travis Bradberry heeft over dit onderwerp en aanpalende onderwerpen aardig wat op papier gezet. Wij gaan er maar vanuit dat hij een beetje gelijk zal hebben. Dr., ja hij heeft in de VS een echte titel, Bradberry komt tot acht zaken waarop jij anderen beoordeelt en jij anderen weer beoordeelt.

Hoe mensen worden beoordeeld op het eerste gezicht

1. Hoe behandel je bedienend personeel en receptionistes?
Oh man, dat zegt zo veel over je. Je (her-)kent ze wel de horken die deze mensen als grofvuil behandelen. Dat doen ze waarschijnlijk met meer mensen waar ze de ‘baas’ over kunnen spelen.

2. Hoe vaak je op je telefoon kijkt
Weer zo’n vervelend trekje van egocentrische figuren. Continu even kijken of ze niets missen en daarbij even het gezelschap vergeten. Gaat ten koste van de kwaliteit van een gesprek.

3. Repeterende en nerveuze gewoonten
Tikken, met de voet wiebelen, continu aan de het neusje zitten. Dat zijn de mensen die het moeilijk hebben met zichzelf en de rest van de wereld. Het zijn vaak ook nog eens perfectionisten.

4. Hoe lang het duurt om een vraag te stellen
De ‘sociale’ regel is zoiets van je vertelt twee dingen en dan stel je een wedervraag. Maar je hebt ze… Die blijven maar babbelen en interesse in de ander is wel heel ver te zoeken. Narcisme is hier voor de juiste term. Het tegenovergstelde kan ook: iemand die alleen maar vragen stelt. Dat kan weer duiden op onzekerheid en een beetje onderdanigheid.

5. De laatkomer
Ze komen bijna altijd te laat, hebben altijd een excuusje. Het zegt eigenlijk niets over hen. Ze kunnen het enorm druk hebben of een ander gevoel voor ’tijd’ hebben dan de meeste van ons.

6. De handdruk
Een stevige handdruk gaat samen met het zijn van extrovert, niet verlegen en niet neurotisch.

7. Handschrift
Niet doen, niet beoordelen op het handschrift. Het lijkt allemaal niet zo samen te hangen met iemands karaktereigenschappen.

8. Oogcontact
Oogcontact is heel belangrijk. Te veel is eng voor de ander en wordt geassocieerd met dominantie, te weinig met angstig en of ongeïnteresseerd. Opletten dus, want het zegt wel iets over de persoon.

Over Travis Bradbarry:
Dr. Bradberry heeft onder andere geschreven voor Newsweek, Time, Businessweek, Fortune, Forbes, Fast Company, Inc., USA Today, The Wall Street Journal, The Washington Post en The Harvard Business Review.

Bron en meer informatie: Business Insider: 8 small signs people use to judge your personality, 28 januari 2017

Geef een reactie