Hoe moet je iets onthouden? Door het te tekenen!
Onderzoekers van de Universiteit van Waterloo hebben gevonden dat als je informatie moet onthouden je er het beste een tekeningetje van kan maken. Het maken van een tekening is dé manier om iets goed en juist te onthouden. Lees meer…
Hoe moet je iets onthouden? Door het te tekenen!
Jeffrey D. Wammes van de afdeling Psychologie van de Universiteit van Waterloo probeerde op zijn proefpersonen verschillende strategieën uit om mensen iets te laten onthouden. Het maken van een tekeningetje bleek de beste manier om iets te onthouden.
We believe that the benefit arises because drawing helps to create a more cohesive memory trace that better integrates visual, motor and semantic information.
Jeffrey D. Wammes
Oftewel het tekenen van de informatie zorgt er voor dat je zowel het plaatje in je hoofd voor je ziet, dat je lichaam het incorporeert en dat de taal die samenhang met de betreffende informatie het beste wordt opgeslagen.
De studenten kregen per woord 40 seconden om woorden te tekenen of om de woorden bijvoorbeeld herhaaldelijk op te schrijven. Daarna moesten zij gedurende een periode een afleidingsoefeningetje doen. Hierna kregen ze weer 60 seconden om zich zoveel mogelijk woorden te herinneren van de originele lijst.
Het bleek dat in een aantal gevallen de tekenstrategie twee keer zo veel woorden opleverde. In de woorden van Wammes: ‘Participants often recalled more than twice as many drawn than written words. We labelled this benefit ’the drawing effect,’ which refers to this distinct advantage of drawing words relative to writing them out.’
Het maakt overigens niet veel uit of je een echte Dali of Van Gogh maakt van je tekeningetje. De kwaliteit van de tekening had geen effect op het beter onthouden van de informatie. Het gaat om het tekenen op zich. Zelfs een tekeningetje gemaakt in vier seconden laat dit grote verschil al zien.
Bron: Jeffrey D. Wammes, Melissa E. Meade, Myra A. Fernandes: The drawing effect: Evidence for reliable and robust memory benefits in free recall, The Quarterly Journal of Experimental Psychology, 2016
Photo credit: Claudio Nichele via Foter.com / CC BY-NC-ND