Hoe ouder, hoe gelukkiger zegt onderzoek

0
Hoe ouder, hoe gelukkiger zegt onderzoek
Hoe ouder, hoe gelukkiger zegt onderzoek

Hoe ouder, hoe gelukkiger zegt onderzoek

Heb je het niet zo naar je zin? Wacht maar tot je ouder wordt, dan stroomt het geluk je tegemoet. Dat zeggen wij niet, maar dat hebben we gelezen in The Journal of Clinical Psychiatry. En als wij op een mooie zonnige zaterdag om eens heen kijken verbaasd ons dat niet. We zien grijze zwermen op elektrische fietsjes, op terrassen en in het bos genietend van hun AOW en hun pensioen. Lees meer over pensionado’s en geluk.

Hoe ouder, hoe gelukkiger zegt onderzoek
Hoe ouder, hoe gelukkiger zegt onderzoek

Hoe ouder, hoe gelukkiger zegt onderzoek

Op zich klinkt het wel een beetje vreemd: hoe ouder, hoe gelukkiger. Ouderdom komt met gebreken, zou luidt het spreekwoord. Maar een team van onderzoekers van de University of California San Diego School of Medicine komen tot een andere conclusie. Zij onderzochten een groep van ruim 1.500 volwassenen in de leeftijd tussen 21 en 100 jaar oud. Tussen je twintigste en je veertigste is het druk in je hoofdje. Dan heb je het meeste last van stress, depressies en angstaanvallen. Na je veertigste wordt het maar beter en beter.

Waarom ben je gelukkiger als je ouder bent?

Dit moet natuurlijk de belangrijkste uitkomst van het onderzoek zijn: wat is nu de relatie tussen leeftijd en geluk. Een beetje giswerk is het natuurlijk wel, maar er lijken wel wat logische elementen die zorgen voor het geluk op latere leeftijd. De onderzoekers denken dat de focus van de oudjes anders is dan de jonge honden. Zij stellen zichzelf haalbare doelen, terwijl de jeugdige volwassenen nog van alles ‘willen’. Ook zaken die buiten hun vermogen liggen en volstrekt onrealistisch zijn. Daardoor kunnen zij ook niet genieten van de kleinere succesjes of mooie momenten en dat doen de pensionado’s wel.

De conclusie:

Stel jezelf haalbare doelen en geniet van de kleine succesjes en het mooie momentje.

Zie hier allerlei andere artikelen die gaan over geluk op deze website.

Bron en meer informatie: Michael L. Thomas, Christopher N. Kaufmann, Barton W. Palmer, PhD; Colin A. Depp, Averria Sirkin Martin, Danielle K. Glorioso, Wesley K. Thompson en Dilip V. Jeste: Paradoxical Trend for Improvement in Mental Health With Aging: A Community-Based Study of 1,546 Adults Aged 21–100 Years in The Journal of Clinical Psychiatry, augustus 2016

Geef een reactie