Hoe werkt het? Oplichting met balletje-balletje (met filmpje)
Hoe werkt het oplichting deel I. Balletje-balletje is één van de bekendste goocheltrucs waarmee toeristen worden opgelicht. Nog steeds zijn de balletje-balletje mannen en vrouwen in diverse landen actief. Filmpje kijken, even oefenen en je hebt op school, op je werk en in de kroeg weer heel veel plezier!!!
Lees hier ->>> meer over criminaliteit op deze website.
Hoe werkt het? Oplichting met balletje-balletje
Voor het spel heb je drie bekers (of doppen) en enkele balletjes nodig. De oplichter beweegt snel met de omgekeerde bekers over de tafel, laat een balletje tussen de bekers rollen en zet vervolgens de bekers stil.
Aan de argeloze toeschouwers wordt dan gevraagd onder welke beker het balletje zich bevindt, waarbij een bedrag van bijvoorbeeld 50 euro wordt ingezet. De oplichter heeft altijd enkele ‘vrienden’ bij zich die zich als voorbijgangers voordoen.
De ‘vrienden’ winnen het spel altijd. Voor veel mensen is het dan zeer verleidelijk om ook hun geluk te beproeven. Maar dan gebruikt de oplichter echter een goocheltruc waardoor het balletje steeds onder een andere beker ligt dan de speler denkt.
Geschiedenis
Het spel met bekers of dopjes en balletjes moet in de Middeleeuwen al zijn gespeeld. Het is afgebeeld op verschillende schilderijen, zoals De goochelaar, dat toegeschreven wordt aan Jeroen Bosch. In de Engelse literatuur wordt het spel in 1670 al gemeld.
In het Engels heet ’t de Shell Game. Nederlandse boeken waarin het dopjesspel voorkomt zijn Den Ontleeder der Gebreeken (1724) van Jacob Campo Weyerman, Julia (1794) van Rhijnvis Feith en de Studentenschetsen (1839-1844) van Klikspaan (Johannes Kneppelhout).
In het midden van de jaren tachtig van de twintigste eeuw beleefde het spel een opleving in Amsterdam. Spelers uit Joegoslavië verrijkten zich ten koste van argeloze voorbijgangers en toeristen. Uit deze periode dateert de nieuwe aanduiding balletje-balletje.
Aanvankelijk had de politie grote moeite tegen het spel op te treden omdat het bedrog moest kunnen worden aangetoond. In januari 1987 liet de gemeente zelfs een geluidswagen door het centrum rijden om toeristen tegen het spel te waarschuwen.
Instructievideo Hoe werkt het? Oplichting met balletje-balletje
Bron: Wikipedia