Hoe zie je dat mensen liegen? Video’s geven het antwoord…

0
Hoe zie je dat mensen liegen? Video's geven het antwoord...
Hoe zie je dat mensen liegen? Video's geven het antwoord...

Hoe zie je dat mensen liegen? De video’s geven het antwoord…

Als je wilt dat mensen denken dat je de waarheid vertelt moet je het volgende doen: spreek over jezelf, niet teveel oogcontact en je handen redelijk stil houden. Dat zeggen in ieder geval de onderzoekers van de universiteit van Michigan. Zij bestudeerden uitgebreid 118 video’s van verdachten in de rechtszaal. Lees meer over de Pinokkio’s van deze wereld.

Hoe zie je dat mensen liegen? Video's geven het antwoord...
Hoe zie je dat mensen liegen? Video’s geven het antwoord…

Hoe zie je dat mensen liegen? De video’s geven het
antwoord…

Hoe ontmaskeren we leugenaars en waar kan dat beter dan in de rechtszaal moeten deze onderzoekers gedacht hebben. Het onderzoek maakte deel uit van het Innocence Project. Het Innocent Project is een groeiende club van mensen in de Verenigde Staten die streeft naar hervorming van het rechtssysteem aldaar. Er zouden veel te veel onschuldige mensen achter de tralies zitten.

De home mendacium

De beelden uit de rechtszaal werden vergeleken met beelden van mensen die hun mening moesten geven over een niet bestaande film. Samen gaven deze beelden een steveig beeld hoe de liegende mens er uit ziet.

Om te beginnen gaat het liegen vaak gepaard met wilde handbewegingen, veel oogcontact en talrijke ‘eh’s’. Verder spreken de Pinokkio’s veel over de ander, hij / zij…, in plaats van over ‘ik’. Verder zien we opvallend veel gefrons en hoofdschudden. Het lijkt alsof het lichaam al dat gelieg op een vreemde wijze aan de ander toch wil laten tonen.

Overige gedragingen bij het liegen:

  • De leugenaar is geneigd de vraag exact te herhalen.
  • Zij zitten regelmatig aan hun neus of gezicht.
  • Pinokkio’s praten overdreven netjes en goed gearticuleerd.
  • De jokkebrok gebruiken regelmatig zinnen met de woorden ‘Eerlijk’ en ‘ik zweer’.

De computer herkent liegen beter als de mens…

Op basis van het bovenstaande is de mens in staat om 50% van de gevallen het liegbeestje te ontmaskeren. De computer doet het beter. De software weet in 75% van de gevallen de jokker te ontmaskeren.

Bron en meer informatie: Verónica Pérez-Rosas, Ann Arbor, Mohamed Abouelenien, Rada Mihalcea en Mihai Burzo: Deception Detection using Real-life Trial Data in ACM Digital Library, 2015.

Geef een reactie