Hoe zien rokerslongen er uit?

0
Hoe zien rokerslongen er uit
Hoe zien rokerslongen er uit?

Hoe zien rokerslongen er uit?

Hoe zien rokerslongen er uit? Nou, van deze rokerslongen in beeld wordt een een mens niet echt vrolijk, hoewel het waarschuwende vingertje is niet aan ons besteed. En hier op kantoor wordt nog steeds die ene sigaret met het andere shaggie opgestoken. Een dikke Bill Clinton- of Castro-sigaar slaan wij nog steeds niet af. Op ’t filmpje hebben ze de schone en rokerslongen uit ’t lichaam gehaald en aangesloten op een soort fietspomp. Een vet filmpje voor de twijfelaars (zal ik nou stoppen?) met roken, degene die gestopt zijn en de rest die ons als rokende redactie uit wil lachen.

Hoe zien rokerslongen er uit
Hoe zien rokerslongen er uit?

Hoe zien rokerslongen er uit?

Over Rokerslongen op rokershoest.nl

Een rokershoestje ontstaat als iemand langdurig en fors rookt. De teer die via het roken de longen binnenkomt als er een trekje aan een tabaksproduct wordt genomen zoals een sigaret, zet zich vast op het longweefsel. In de longen bevindt zich een enorm aantal trilhaartjes. Deze trilhaartjes hebben als taak het uit de longen drijven van met afval vervuild slijm. De trilhaartjes worden beschadigd door het teer, zodat de longen niet langer goed kunnen worden gereinigd en het vuil zich ophoopt. Dit vuil moet vervolgens worden uitgehoest – ziedaar de rokershoest.

Nicotine, teer en vele andere stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak, komen de longen binnen. De agressieve gassen uit tabaksrook dringen door de natuurlijke slijmlaag van de longen heen. Deze stoffen tasten de cellen aan; de cellen sterven af. Gevolg is dat vele witte bloedlichaampjes komen helpen om de cellen weer op te bouwen. Bij mensen die veel roken komen er geen normale cellen terug, maar nemen slijmproducerende cellen de lege plaatsen in. Deze produceren zeer veel slijm, waardoor de vervuiling in de longen meegenomen kan worden. De hoeveelheid slijm is echter te groot voor de trilharen; deze kunnen het niet meer aan en raken verlamd. Ook nicotine zorgt ervoor dat de trilharen verlamd raken.


De trilharen voeren het slijm met vuil niet meer af; ze zijn immers verlamd en doen bijna niks meer. De hoeveelheid slijm kan nu alleen nog maar afgevoerd worden door het hoesten, de ‘rokershoest’. Vooral ’s ochtends hebben rokers er last van: de trilhaartjes die hun werk nog enigszins hebben kunnen doen zijn erin geslaagd een deel van het slijm naar boven te brengen. Dit slijm is klaar om uitgehoest te worden. Veel rokers zullen daarom ook ’s ochtends moeten hoesten, meer dan overdag het geval is. Elke keer dat er gehoest wordt, neemt de elasticiteit van het longweefsel af. Op een gegeven moment is de rek bijna volledig uit het weefsel. Deze ziekte heet COPD en kan ernstig invaliderend zijn wanneer er niet gestopt wordt met roken.

Geef een reactie