Hoeveel eten en drinken wielrenners tijdens de Tour de France
, , ,

Hoeveel eten en drinken wielrenners tijdens de Tour de France?

Hoeveel eten en drinken wielrenners tijdens de Tour de France?

Ieder jaar is ie er weer: de Tour de France. Zo’n 200 stoere mannen op hele snelle fietsjes, die in drie weken zo’n 3.500 kilometer gaan fietsen. Iedere dag zitten de renners tussen de 4,5 en 6,5 uur ‘in het zadel’.

Vroeger, toen de boten nog van hout waren en de mannen nog van staal, stopte de coureurs tijdens een race even bij de plaatselijke kroeg of Bar Tabac.

Daar aten ze een biefstukje, sloegen ze paar litertjes bier of wijn achterover en stapte ze weer op het fietsje. Tijdens het fietsen nuttigde men ook regelmatig cognac en champagne om de moed er in te houden. Maar dat was vroeger!


Hoeveel eten en drinken wielrenners tijdens de Tour de France?

En nu dan?
Een beetje coureur heeft dagelijks zo’n 9.000 calorieën (zo’n negen BigMac’s) per dag nodig. Jullie en wij hebben er tussen de 2.000 en 3.000 nodig. Natuurlijk gaat het om de koolhydraten in de voeding, zo’n 70%.

Dit zit onder andere in de aardappeltjes, rijst, pasta, cornflakes, volkoren brood, het stukje fruit en de groenten. Verder moeten er proteïnen in zitten (15%). Deze proteïnen zitten verstopt in de eieren, kip, vis en het bakje yoghurt.

De laatste 15% moet vet zijn. Dit halen de rennertjes uit het eten van bijvoorbeeld boter, kaas en en olijfolie.

Drinken
Een wielrenner verliest tijdens een beetje wedstrijd gemakkelijk 2 tot 2,5 liter per uur. Een etappe komt dan uit op zo’n 10 tot  12 liter per dag. Voorafgaande, tijdens en na de race moet er voor gezorgd worden dat die litertjes weer binnen komen.


Zie hier de top 10 beste fietsmerken ter wereld 2022.


De bevoorrading
Op twee manieren komen de renners tijdens de race aan eten en drinken: bij de speciale ravitailleringszones en vanuit de auto van ploegleider. Bij ravitailleringszone staan een aantal verzorgers van de ploeg en deze delen die zakjes uit, de zgn. musettes.


Zie hier de Top 10 jongste winnaars van de Tour de France in de geschiedenis.


Knechten van de toprenners laten zich regelmatig afzakken uit het peloton naar achteren naar de ploegleidersauto’s om de zgn. bidons, drinkbussen, op te halen. Daarna gaan ze gevuld met bidons weer naar voren om de bidonnetjes uit te delen aan de toprenners.


Zie hier het etappeschema van de Tour de France in 2022.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie