, , ,

Holocaust overlevenden worden ouder, maar zijn ongezonder

Holocaust overlevenden worden ouder, maar zijn ongezonder

Holocaust overlevenden worden ouder, maar zijn ongezonder

Een opmerkelijke uitkomst uit een onderzoek van het Kahn-Maccabi Institute of Research in Tel Aviv laat zien dat de mensen die de holocaust hebben doorstaan wel zeven jaar ouder worden dan de mensen die niet hebben hoeven meemaken. Dit ondanks het feit dat de mensen die de kampen en andere ellende hebben overleefd er medisch gezien toch veel minder voor staan. Lees meer…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over gezondheid op deze website…


Holocaust overlevenden worden ouder, maar zijn ongezonder

Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat de overlevenden van de Holocaust in Israël een gemiddelde bereiken 84,8 jaar oud. De leeftijdsgenoten die de Holocaust niet hebben meegemaakt, worden gemiddeld 77,7 jaar oud.

De onderzoekers vergeleken de medische geschiedenis van bijna 40.000 Joden die tussen 1911 en 1945 in Europa zijn geboren en 35.000 Joden die in diezelfde jaren in Israël zijn geboren.

Degenen die in Europa geboren zijn en later naar Israël emigreerden, worden geoormerkt als ‘overlevenden van de Holocaust’ in deze studie. Denk aan mensen die de nazi’s ontvluchtten, degenen die in getto’s zaten, evenals Joden die de concentratiekampen hebben overleefd.

Alle deelnemers aan het onderzoek, uitgevoerd tussen 1998-2017, waren verzekerd door Maccabi Healthcare Services, één van de grootste zorgverzekeraars in Israël. Natuurlijk hebben de onderzoekers de uitkomst gecontroleerd voor geslacht, de sociaaleconomische status en bijvoorbeeld BMI (Body Mass Index) van de deelnemers.

De overlevenden van de Holocaust hebben procentueel meer chronische ziekten onder de leden. Denk bijvoorbeeld aan kanker, hoge bloeddruk, hartziekten, hartaanvallen, obesitas, chronische nieraandoeningen en dementie.


Zie hier de top 10 grootste nucleaire explosies in de geschiedenis.


…the overall mortality rate was lower among Holocaust survivors (25.3%) compared with the control group (41.1%). After adjustment for confounders, mean age at death was significantly higher in the survivor group compared with the control group.

Uit: Mortality and Comorbidity Rates Between Holocaust Survivors and Individuals in the General Population in Israel


Ongeveer 83 procent van de Holocaust overlevenden in de studie leed aan hypertensie, vergeleken met 66,7% van de andere ouderen. Zo heeft 30,9% van de overlevenden een chronische nierziekte, terwijl slechts 19,8% van de andere groep hier last van heeft.

Men denkt dat overlevenden een soort van “darwinistisch vermogen om te overleven” hebben meegekregen. Een soort genetische veerkracht die hen hielp ontsnappen aan de Holocaust en wat nu bijdraagt aan het ouder worden.

Onderzoekers zagen ook voor dat Holocaust overlevenden, waarschijnlijk door de ervaringen die zij hebben moeten ondergaan, eerder herkennen dat er ‘iets’mis is. Zij zoeken daarom waarschijnlijk snellen een dokter op dan hun leeftijdsgenoten.


Bron en meer informatie: Naama Fund, Nachman Ash Comparison, Avi Porath et al: Mortality and Comorbidity Rates Between Holocaust Survivors and Individuals in the General Population in Israel, JAMA Network Open, 4 januari 2019


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie