Honden hebben ons nodig, katten niet

0
Honden hebben ons nodig, katten niet
Honden hebben ons nodig, katten niet

Honden hebben ons nodig, katten niet

Een hond heeft een baas en een kat heeft personeel en zo blijkt maar weer eens. Laat je een kat de Ainsworth Strange Situation Test doen, dan maakt het de kat geen bal uit of je er als eigenaar nu wel of niet bent, terwijl de hond toch echt wel verlatingsangst heeft. Dit snoeiharde wetenschappelijke bewijs vond professor Daniel Mills van de Universiteit van Lincoln.

Honden hebben ons nodig, katten niet
Honden hebben ons nodig, katten niet

Honden hebben ons nodig, katten niet

Onze huiskat heeft in Europa opmars gemaakt en ze is inmiddels populairder dan de hond. Ander onderzoek en de mening van vele kattenbezitters is dat de kat het echt niet leuk vind al het baasje van huis gaat net als onze hond. Ook onze lieve poesjes zouden lijden aan verlatingsangst.

De Ainsworth Strange Situation Test is een test in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkeld door Mary Ainsworth om de mate van ‘hechting’ tussen een baby en zijn of haar ouder of verzorger te onderzoeken en te categoriseren.

Om dit vermeende fenomeen eens goed te onderzoeken brachten de wetenschappers de katten naar in hun voor hen onbekende omgeving. Zij verbleven daar met hun eigenaar, met een vreemde en alleen. Hierna keken zij naar de hoeveelheid contact tussen de kattenbezitter en de kat, de mate van passief gedrag en de mate stress bij de kat als de bezitter er niet was.

Veel gebeurde er niet met onze huiskat. Hij of zij liet zich wel even horen als hij of zij door de eigenaar werd verlaten. Volgens professor Mills is dit een geconditioneerde (lees aangeleerde) reactie, en heeft dit niets te maken met de hechting tussen kat en eigenaar te maken zou hebben. Van enige verlatingsangst bij de kat is volgens hem geen sprake.

In de woorden van Mills zelf: “For pet dogs, their owners often represent a specific safe haven; however it is clear that domestic cats are much more autonomous when it comes to coping with unusual situations. Our findings don’t disagree with the notion that cats develop social preferences or close relationships, but they do show that these relationships do not appear to be typically based on a need for safety and security. As far as we could tell, the cats of owners who considered them to be highly attached did not differ from the others in this regard.”

Bron: Alice Potter, Daniel Simon Mills: Domestic Cats (Felis silvestris catus) Do Not Show Signs of Secure Attachment to Their Owners, 2 september 2015, Plos.one

Geef een reactie