Honden huilen tranen van vreugde zegt onderzoek

0
Honden huilen tranen van vreugde zegt onderzoek
Honden huilen tranen van vreugde zegt onderzoek

Honden huilen tranen van vreugde zegt onderzoek

Onze honden produceren een groter volume aan tranen wanneer ze worden herenigd met hun baasjes dan met kennissen, vanwege de stijgende oxytocinespiegels.

Deze bevindingen zijn het eerste bewijs emotioneel huilen bij dieren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over honden op deze website…


Honden huilen tranen van vreugde zegt onderzoek

Bron: www.the-scientist.com


Ook als je als mens blij bent kunnen de tranen over je wangen biggelen. Deze door gevoelens gedreven tranen zijn misschien geen volledig menselijke ervaring.


Zie hier mens ruikt net zo goed als hond.


Honden kunnen ook blije tranen huilen, volgens een onderzoek in Current Biology. Hoewel de ogen van de honden niet van tranen overlopen, zie je zeker vochtigheid. Dit als hun baasjes zien, zelfs nadat ze maar een paar uur uit elkaar zijn geweest.


Zie hier de Top 10 leukste honden voor een gezin.


En onderzoekers hebben een vermoeden waarom: een plotselinge toename van oxytocine, het zogenaamde liefdeshormoon, genoemd naar zijn overheersende rol in sociale binding.


Ook onderzocht: honden hebben ons nodig, katten niet.


Om het idee van tranen en honden te testen, scheidden de onderzoekers de pups enkele uren van hun baasjes voordat ze de paren lieten herenigen.

Vijf tot zeven minuten na de reünie voerden de wetenschappers een Schirmer-traantest uit op de honden. Dit om de tranen te meten van de honden.

Zijn de tranen van honden een emotioneel sociale reactie?

Vervolgens vergeleken ze de resultaten met traanproductie die plaatsvond toen de honden op dezelfde manier werden gescheiden van en vervolgens herenigd met iemand die ze kenden, maar die niet hun eigenaar was.

De tranen in de ogen bleken aanzienlijk meer als ze hun baasjes zagen in vergelijking met de kennis. Voor onderzoeker Kikusui zijn er nog genoeg vragen om te onderzoeken.

Bij mensen, en vooral bij volwassenen nemen we aan dat de primaire functie van emotionele tranen sociaal zijn.

Bijvoorbeeld om sympathie en empathie op te wekken, of om behulpzaam gedrag bij anderen aan te moedigen.


Dat je het maar weet: veganistisch voedsel gezondst voor honden zegt onderzoek.


Hondentranen kunnen vergelijkbaar zijn, of niet. Kikusui: “We weten nog niet of honden een toename van tranen vertonen tijdens hond-hond reünies.”

Ook schrijft hij: “We weten ook niet hoe honden tranen gebruiken om met elkaar te communiceren. We moeten de sociale functie van hondentranen ophelderen.”


Bron en meer informatie: Kaori Murata, Miho Nagasawa, Kazuo Tsubota et al.: Increase of tear volume in dogs after reunion with owners is mediated by oxytocin in Current Biology, 22 augustus 2022, DOI:https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.07.031


Neem een hond, want mensen met honden gezonder: is ook goed voor je hart.


Geef een reactie