Honden te slim om slecht advies te volgen

0
Honden te slim om slecht advies te volgen
Honden te slim om slecht advies te volgen

Honden te slim om slecht advies te volgen

Wij hebben wel wat met die poep-producerende monsters en monstertjes. In Nederland loper er zo’n 1,5 miljoen honden rond en ook wij hebben conform de titel vaak het idee dat ze wel wat slimmer zijn als de begeleider.

De beesten hebben vaak ook een verontschuldigende en trieste blik in hun ogen zo van: “Ja, ik heb er ook niet voor gekozen en ik moet het er maar mee doen…”. Waar kinderen makkelijker vreemde aanwijzingen van een leraar volgen, denkt de hond sneller: “Hé, bekijk jij het even!”. Dat zeggen in ieder geval de onderzoekers van de Yale University.

Honden te slim om slecht advies te volgen

Mensen luisteren vaak naar slecht advies van anderen en kinderen zijn in dat opzicht nog makkelijker. Als makke schapen volgen zij de aanwijzingen en adviezen van de ouders of de leraren.

Honden doen dat anders volgens Angie Johnston, één van de auteurs van het artikel: Exploring the evolutionary origins of overimitation: a comparison across domesticated and non-domesticated canids:

Although dogs are highly social animals, they draw the line at copying irrelevant actions. Dogs are surprisingly human-like in their ability to learn from social cues, such as pointing, so we were surprised to find that dogs ignored the human demonstrator and learned how to solve the puzzle on their own.


Opmerkelijk: hondenbezitters gelukkiger dan mensen zonder huisdier zegt studie.


Zie hier de Top 10 meest stinkende dieren ter wereld.


Het experiment met de slimme honden

De onderzoekers stopten snoepjes in een doos. Om bij dit lekkers te komen moest er een deksel worden opengemaakt. Om het snoepje te pakken te krijgen leerden de onderzoekers de honden voordat de deksel openging om eerst aan een hendel te draaien.

De honden in kwestie vonden al vrij snel uit dat het nutteloos was om iets met die hendel te doen en stopeten er mee. Ook zonder de hendel konden ze de deksel openmaken en het lekkers pakken.

Kinderen die dezelfde opdracht kregen, bleven maar vrolijk met de nutteloze hendel in de weer. Hoewel de kinderen op het eerste oog daarmee dommer lijken als de honden in kwestie, is het volgens Johnston helemaal niet zo dom om schijnbaar nutteloze acties uit te voeren.

Denk maar eens aan je handen wassen en je tanden poetsen. Het directe resultaat is zo goed als afwezig, maar kan op langere termijn heel belangrijk zijn.

Bron en meer informatie: Angie M. Johnston, Paul C. Holde en Laurie R. Santos: Exploring the evolutionary origins of overimitation: a comparison across domesticated and non-domesticated canids, Development Science, Wiley Online Library, 22 september 2016


Wist je dat veganistisch voedsel gezondst is voor honden.


Geef een reactie