Hoogste gletsjer van de Mount Everest smelt snel, blijkt uit nieuwe studie

0
South Col-gletsjer - Hoogste gletsjer van de Mount Everest smelt snel
South Col-gletsjer - Hoogste gletsjer van de Mount Everest smelt snel

Hoogste gletsjer van de Mount Everest smelt snel

Door klimaatverandering smelt de hoogste gletsjer op de Mount Everest in hoog tempo, blijkt uit een nieuwe studie. Onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Maine ontdekten dat de South Col-gletsjer de afgelopen 25 jaar meer dan 54 meter aan dikte is verloren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over het klimaat op deze website.


Hoogste gletsjer van de Mount Everest smelt snel


De gletsjer, die ongeveer 7.900 meter boven zeeniveau ligt, wordt smelt 80 keer sneller dan het ijs nodig had om zich te vormen. Het tempo van de achteruitgang is toegeschreven aan de opwarming van de aarde en de harde wind.


Zie hier de top 100 meest invloedrijke mensen aangaande het klimaat in 2019.


Wetenschappers die de studie leidden, zagen dat sinds de jaren negentig ijs dat ongeveer 2000 jaar nodig had om zich te vormen, is weggesmolten.

Ze merkten ook op dat het dikke pak sneeuw van de gletsjer is geërodeerd, waardoor het onderliggende zwarte ijs aan de zon is blootgesteld. Zo versnelt smeltproces.

Dr. Mariusz Potocki, één van de hoofdonderzoekers van de studie, zei dat de bevindingen suggereerden ‘…dat de South Col-gletsjer misschien op weg is – het kan al een ‘relikwie’ zijn uit een oudere, koudere tijd’.

Een andere auteur van het rapport, Dr. Tom Matthews, een klimaatwetenschapper van Kings College London, merkte aan de BBC op dat er geen enkele verandering in het klimaat in de regio was geweest die de toename van het smelten veroorzaakte.


Zie hier de 100 Meest vervuilde steden ter wereld in 2020.


‘In plaats daarvan duwt de gestage stijging van de temperatuur de gletsjer uiteindelijk over een drempel, en plotseling verandert alles.’ vertelt hij.

Hoewel het smelten van gletsjers op grote schaal is bestudeerd, is de impact van klimaatverandering op gletsjers op deze hoogte niet eerder bestudeerd.


Afhankelijk van de gletsjer

Ook zijn miljoenen mensen zijn voor drinkwater afhankelijk van het Himalaya-gebergte. Als ook andere gletsjers in de regio, en wereldwijd, het voorbeeld van Everest volgen, neemt de capaciteit om drinkwater en irrigatie te leveren aanzienlijk af.


Zie hier de top 100 bedrijven die meeste stikstof uitstoten 2019.


Bron en meer informatie: Mariusz Potocki, Paul Andrew Mayewski, Tom Matthews et al.: Mt. Everest’s highest glacier is a sentinel for accelerating ice loss in NPJ Climate and Atmospheric Science volume 5, Article number: 7 (2022)


Zie hier Groene Toekomst Index 2020 – Landen top 76 volgens het MIT.


Geef een reactie