Horzel in je hoofd (2x video)

0
Horzel in je hoofd
Horzel in je hoofd

Horzel in je hoofd (2x video)

Lekker man, een horzel in je hoofd. Bloedzuigende dazen, dat zijn ’t. De larfjes van de horzels kruipen onder je huid en vreten je leeg! Heerlijk happend banen ze zich een weg door je hersenpannentje. De filmpjes zijn niet geschikt voor de jongere kijkers, voor mensen met een zwakke maag en beter niet kijken voor ’t slapen gaan?! Wij zijn vissen…

Horzel in je hoofd
Horzel in je hoofd

Van Wikipedia!

Horzels (Oestridae) zijn een familie van insecten behorende tot de orde tweevleugeligen (Diptera). De bloedzuigende dazen (steekvliegen) en de stekende hoornaars (de grootste Nederlandse wespensoort) noemen we in de volksmond ook vaak horzels. Echte horzels kunnen echter niet bijten of steken, ze hebben geen bewegende monddelen en geen angel.

Horzels zijn schadelijk doordat de larven parasiteren in levende dieren. De enige soort die op de mens parasiteert is Dermatobia hominis. Ook deze horzel kan niet bijten maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen.

Nederland en de horzeltjes

In Nederland en Belgiƫ komen een twaalftal soorten voor (2005), gelijkelijk verdeeld over drie geslachten, Hypoderma, Gasterophilus en Oestrus, waarvan de larven van de eerste in de huid, van de tweede in de maag en van de derde in de neusholte van de gastheer leven.

De larven van Oestrus (ook wel dauwwormen genoemd) komen levend ter wereld en worden door de horzel in de neus van de gastheer gespoten, terwijl de horzel voor de gastheer in de lucht zweeft. De larven van de Hypoderma en Gasterophilus worden als ei op of in de huid gelegd. Of Gasterophilus-larven door de gastheer worden opgelikt of zelf hun weg naar de maag vinden is niet goed bekend. Een volgroeide larve verlaat de gastheer en verpopt zich op of in de bodem; de volwassen vliegen leven maar kort (enige weken).

Wormpje of horzel in je been!

Wormpje of horzel in je hoofd!

Horzel in je hoofd (2x video)

Geef een reactie