Is huilen goed voor je? Ja, snik, snotter en jank

0
Is huilen goed voor je
Is huilen goed voor je

Is huilen goed voor je? Ja, snik, snotter en jank

Een goeie huilbui gaat je helpen, echt waar. Het duurt misschien even voordat je je beter gaat voelen als voorheen, maar laat die waterlanders stromen en stromen. Dat is wat wetenschappers hebben uitgevonden op onze eigen universiteit Tilburg door mensen La vita è bella en Hachi: A Dog’s Tale te laten kijken.

Is huilen goed voor je
Is huilen goed voor je

Is huilen goed voor je? Ja, snik, snotter en jank

Tijdens het kijken van de eerder genoemde ‘emo-films’ werden de deelnemers aan het onderzoek op de video gezet. Na afloop van de film werden de kijkers een aantal keer gevraagd naar hoe ze zich voelden.

Wij mensen zijn het enige diersoort op aarde die huilen bij emotionele gebeurtenissen. Maar waarom we nu precies huilen, daarover lopen de meningen uit een. De eerste gedachte is vaak dat huilen lekker voelt en je emoties doen verminderen. Dit blijkt keer op keer te worden tegen gesproken in diverse onderzoeken als de stemming van iemand direct na een huilbui wordt gemeten.

De Tilburgse onderzoekers besloten om het huilonderzoek te verlengen. We meten niet alleen de stemming van een persoon direct na de jankpartij, maar we doen het ook na 20 en 90 minuten. Overigens doen we dit ook met mensen die niet huilen.

De stemming van de niet huilers veranderde niet na het zien van de film en die van de huiler verslechterde wel degelijk. na twintig minuten bleek de stemming neutraal en na 90 minuten bleek de stemming van de huilers zelfs beter te zijn, als voor het zien van de film.

Het blijkt dat je jankerdjes onder ons er echt wel baat bij hebben, alleen duurt het even voordat dat het geval is.

In eerste instantie verslechterd je stemming na het huilen, het heeft wat tijd nodig om weer in dezelfde stemming te komen maar ook om je beter te voelen dan voor die emotionele gebeurtenis.

Asmir Gračanin

Dit patroon, emotionele gebeurtenis, huilen, je slechter voelen en je uiteindelijk beter voelen dan voor de gebeurtenis, wordt overigens vaker gevonden in andere onderzoeken waarbij mensen op verschillende momenten wordt gevraagd wat hun stemming is na een emotionele gebeurtenis.

Het complete onderzoek: Asmir Gračanin, Ad J. J. M. Vingerhoets, Igor Kardum, Marina Zupčić, Maja Šantek en Mia Šimic: Why crying does and sometimes does not seem to alleviate mood: a quasi-experimental study, Motivation and Emotion, 2015

Geef een reactie