Ideologie zorgt voor eigen feiten en ruzie

0
Ideologie zorgt voor eigen feiten en ruzie
Ideologie zorgt voor eigen feiten en ruzie

Ideologie zorgt voor eigen feiten en ruzie

We hebben toch allemaal het beeld dat hoe wij de wereld waarnemen, dit toch ook de werkelijkheid is en niet anders? Ik weet daarbinnen toch bijvoorbeeld wat ‘fake news’ is of niet. Het is daarmee toch logisch dat alle anderen dat met mee eens zijn? Nou, het is net een tikje ingewikkelder. Lees meer…

Lees hier meer over gedrag op deze website…



Ideologie zorgt voor eigen feiten en ruzie


Mark Rutjens, mede samensteller van het boek: Belief Systems and the Perception of Reality zegt: “Mensen die onze visie niet delen zijn daarom al snel irrationeel, onwetend, of erger. Dit kan tot simpele misverstanden leiden, maar ook tot een clash van ideologieën en ernstig conflict. Dit zien we steeds vaker gebeuren in de publieke en politieke ruimte.”

Ja, je hoeft maar een discussie over Zwarte Piet te beginnen en voordat je het weet heb je de doodsbedreigingen via de mail binnen.


Wanneer burgers negatief tegenover deze feitelijke voorlichting staan, zoals bij de werkzaamheid van vaccinaties, bestaat de neiging om als reactie de achterliggende ideologie aan te willen pakken of zelfs aan te vallen.

Uit: Belief Systems and the Perception of Reality


Meer en meer lijken we publieke instituties te wantrouwen. Zo zijn rechters softe straffende D66-typjes, onze dokters schrijven medicijnen voor om hun eigen zakken te vullen en er bestaan geen ergere leugenaars dan politici.

De voorgaande groepen proberen op verschillende manieren om ons publiek van informatie te voorzien en daar ontstaat het probleem. Het wordt wel erg lastig als we het niet eens zijn over de feiten om dan een boodschap geloofwaardig over te brengen. Vanuit een medisch-wetenschappelijk oogpunt kan vaccinatie nog zo goed zijn, maar wat doe je met het geluid van mensen die vaccinatie een levensgevaarlijke oplichterij vinden?

Hier botsen mensen die ‘geloven’ in de neutrale wetenschappelijke methode en mensen die ‘geloven’ dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek zwaar beïnvloed worden door bijvoorbeeld een politiek gewenste uitkomst of bedrijven.

De oplossing voor bovenstaande? Lastig, lastig en nog eens lastig. Lees meer hierover in het boek: Belief Systems and the Perception of Reality, onder redactie van Bastiaan Rutjens & Mark Brandt


Zie hier de top 10 Kerstruzies.


Geef een reactie