Met deze 16 acties ga je ieder doel realiseren
Je wilt nog van alles in je leven, maar hoe kom je daar? Er zijn mensen die daar hun leven aan hebben gewijd en daar zinnig over kunnen praten en schrijven. Eén van deze mensen is Neil Patel. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over succes op deze website.
Met deze 16 acties ga je ieder doel realiseren
Bron en meer informatie: www.neilpatel.com
1. Denk na over je overkoepelende doel
De kernvraag is: hoe wil je dat je leven eruitziet en past dit specifieke doel bij die visie? Hoe wil je je dage n doorbrengen? Wat boeit je in het leven? Waar wil je tijd besteden en wat wil leren? En met welke mensen wil je omgaan?
2. Zet het alles op papier
Het opschrijven van je doelen dwingt je om na te denken wat je precies hoopt te bereiken. Uit een onderzoek blijkt dat je 42 procent meer kans hebt om je doelen te bereiken als je ze opschrijft.
Zie ook: Vijf tips om je werk beter te organiseren.
3. Brainstorm over wat er moet gebeuren
Je weet wat je wilt bereiken, wat je doel is. Nu moet je een strategie bedenken om dit doel te bereiken. Wat zijn de belangrijkste stappen en taken die je moet ondernemen. Zijn er bepaalde stappen die je eerst moet uitvoeren? Zijn er tijdgevoelige taken die in een bepaalde volgorde moeten worden uitgevoerd? Bepaal en beschrijf wat wanneer moet gebeuren.
4. Bedenk een actieplan
Een actieplan is de routekaart die je volgt om je doel te bereiken. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke stappen mist. Zie dit als het maken van minidoelen, het opknippen van grotere doelen in kleinere stappen, totdat je ‘hapklare’ brokken hebt. Door dit te doen, zal je doel veel haalbaarder zijn en lijken. Wees bij elke stap specifiek over wat je wilt bereiken.
5. Maak het meetbaar
Samen met je actieplan moet je mijlpalen inbouwen en elk minidoel meetbaar maken, zodat je weet of je op koers bent. Dit gaat over het stellen van deadlines die redelijk zijn. Wat is de termijn voor het behalen van het doel? Werk vanaf dat punt terug en begin met het stellen van streefdata, die weken, maanden of jaren vanaf nu kunnen zijn.
Met deze 16 acties ga je ieder doel realiseren
6. Actie!
Je moet ergens beginnen, graaf diep, vind moed en ga ervoor. Je zult je doelen zullen nooit bereiken als je geen actie onderneemt. Het lijkt misschien eng om die stap te nemen. Misschien werk je nog aan de details of ben je bang dat je er nog niet klaar voor bent. Spring in het diepe en stel onderweg je plannen maar bij.
Zie ook 10 de gewoonten die rijke mensen volgen voor succes.
7. Denk na over je talenten en expertise
Denk na over wat er nodig is om elk van de taken te volbrengen die deel uitmaken van je grotere doel. Dit houdt in dat je goed naar je sterke en zwakke punten kijkt. Heb je de vaardigheden en expertise die nodig zijn om alle stappen te voltooien?
Zijn er gebieden die je moet versterken, of moet je overwegen hulp te zoeken bij sommige taken? Op welke gebieden ben je het meest gepassioneerd en bij welke stappen komen je talenten en capaciteiten het meest tot hun recht om je doelen te bereiken?
8. Delegeer minder belangrijke taken
Als je een groot, verreikend doel of droom hebt, heb je waarschijnlijk hulp nodig om daar te komen. Heb je anderen aan wie je taken kunt overdragen? Hoe zit het met het inhuren van een freelancer? Concentreer je zoveel mogelijk op de gebieden waar je het beste in bent en vindt manieren om te delegeren of hulp te zoeken op die gebieden waar je zwakker bent.
9. Bouw je succes mindset op
Succes in het bereiken van je doelen hangt samen met je mindset. Een positieve mindset is een ‘succesmentaliteit’, wat betekent dat je zelfverzekerd bent, maar ook in staat bent om van je fouten te leren.
Het ontwikkelen van een positieve mindset is van het grootste belang om de ups en downs die je onderweg tegenkomt te overleven. Een positieve mindset helpt je om ondanks de donkere wolken de zon te zien en stelt je in staat om je doel te visualiseren, zodat je jezelf kunt ‘zien’ wanneer je doel hebt bereikt.
10. Houd jezelf verantwoordelijk
Je definieert je verantwoordelijkheden en je maakt duidelijk maakt (en iedereen die met jou samenwerkt) wat jouw verantwoordelijkheden zijn om deze droom te verwezenlijken.
Een goede manier om jezelf verantwoordelijk te houden, is door je doelen met anderen te delen. Als je geen gestage vooruitgang boekt, zul je dat moeten opbiechten. Het idee is om verantwoordelijkheid te nemen voor wat je doet en jezelf gemotiveerd te houden om door te gaan.
11. Vind innerlijke motivatie
Houd je motivatie hoog door doelen te stellen die haalbaar en relevant zijn voor jou. Door ervoor te zorgen dat uw doelen zinvol, realistisch en actueel zijn, blijf je gemotiveerd en krijgt je een stimulans om door te gaan. De beste doelen zijn die aansluiten bij je intrinsieke motivatie. Met andere woorden, het zijn dingen die je van binnen gedwongen voelt om na te streven.
Lees ook eens Ben Tiggelaar’s De ladder, een samenvatting.
12. Blijf werken aan je karakter en vaardigheden
Om een doel te bereiken, moet je goede gewoonten aanscherpen en je verantwoordelijkheden nakomen. Succes heb je niet van de ene op de andere dag, het gaat erom hieraan dag in, dag uit te werken. Door goede gewoonten te ontwikkelen en technieken te leren om productief te zijn, kun je je aan je plan houden.
Gezonde gewoontes, zoals voldoende slapen, goed eten en goed voor jezelf zorgen, geven je de energie en het uithoudingsvermogen dat je nodig hebt. Productiviteitsgewoonten, zoals het leren prioriteren van taken, efficiënt werken en gefocust blijven, zullen het veel gemakkelijker maken om uw doelen te bereiken.
Met deze 16 acties ga je ieder doel realiseren
13. Vraag feedback
Feedback is van cruciaal belang voor het verbeteren van je prestaties en het vergroten van je vermogen om uw doelen te bereiken. Jij hebt één perspectief, maar de mensen om je heen hebben misschien een ander perspectief. Vraag advies aan degenen die je respecteert en vertrouwt.
Zoek opbouwende kritiek en luister naar wat anderen zeggen. Feedback is de goedkoopste en krachtigste manier om te meten hoe andere mensen zien hoe je het doet. Het is een belangrijk hulpmiddel om te beoordelen hoe goed jeu voldoet aan de normen die je jezelf stelt.
Feedback vragen behoort ook tot de 50 belangrijkste eigenschappen van miljonairs.
14. Evalueer of en hoe je plan werkt
Als je verder gaat met je doelen, neem dan de tijd om bij te houden hoe het gaat. Wat werkt en wat niet? Lukt het je om de deadlines en mijlpalen te halen die je voor jezelf hebt gesteld? Evalueer je doelen regelmatig opnieuw, kijk waar je achterloopt en pas dienovereenkomstig aan.
15. Stel indien nodig nieuwe doelen
Onthoud dat verandering deel uitmaakt van het leven en dat betekent dat je flexibel moet zijn. Mogelijk heb je een alternatief plan nodig als de zaken niet gaan zoals ze zouden moeten. Raak niet zo gefocust op je doelen dat je vergeet wat je grotere visie is. Het kan zijn dat het tijd is om ingrijpende veranderingen aan te brengen en je koers te wijzigen. Als dat zo is, kun je het beter eerder dan later doen.
Wist je dat: Bereikbare doelen zorgen voor een gelukkig leven?
16. Neem de tijd om jezelf te belonen
Het is belangrijk om je successen bij elke stap te vieren. Onthoud dat het ook gaat over de reis gaat, niet alleen het einddoel. Als je alleen maar piekert over de toekomst, zul je zeker een burn-out krijgen voordat je succes hebt.
Geef jezelf een schouderklopje voor alle kleine overwinningen. En wanneer je een belangrijke mijlpaal bereikt, neem dan de tijd om dit te erkennen. Dit bevestigt dat wat je doet belangrijk is en geeft je de kans om degenen te erkennen die je onderweg hebben geholpen. Bovendien helpt het vieren van je prestaties je gemotiveerd en gefocust te houden, zodat je door kunt blijven gaan.
Ook Gary John Bishop in zijn boek Unf*ck Yorself heeft oer je zelf belonen.