Iets goeds doen verlicht pijn zegt onderzoek

0
Iets goeds doen verlicht pijn zegt onderzoek
Iets goeds doen verlicht pijn zegt onderzoek

Iets goeds doen verlicht pijn

Doe is lief! Het is goed voor je eigen bestwil. Een nieuwe studie laat zien dat het doen van een goede daad niet alleen de ontvanger helpt. Nee, het kan ook jou als gever fysiek plezier geven en pijnverlichting bieden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over gezondheid op deze website…


Iets goeds doen verlicht pijn


Uit MRI-scans van de hersenen van patiënten blijkt dat een daad van vriendelijkheid een onmiddellijke, deactiverende impact heeft op het deel van de hersenen dat pijn registreert, de mediale prefrontale cortex.


Altruïstisch handelen verlichtte niet alleen acuut geïnduceerde fysieke pijn bij gezonde volwassenen, maar ook chronische pijn bij kankerpatiënten.


Aan dit onderzoek deden 280 mensen mee aan drie experimenten. In één experiment werden vrijwilligers die bloed gaven onderzocht. Zij die na een aardbeving bloed doneerden blijken minder pijn te ervaren dan degenen die het uit routine doen. Dit bleek zelfs als er een grotere naald voor de vrijwilligers werd gebruikt die bloed gaven na een aardbeving.

In een tweede experiment waren kankerpatiënten aan de beurt. Chronische pijn neemt significant af wanneer ze voor anderen in het behandelcentrum koken en schoonmaken. Dit in vergelijking met wanneer ze voor zichzelf kookten en schoonmaakten.


Antwoord op de vraag: wanneer ben je een klootzak? Vier karaktereigenschappen.


Een derde experiment betrof weeskinderen en elektrisch schokken. Deelnemers voelden minder pijn wanneer hun handen een elektrische schok kregen als ze eerst geld gaven om weeskinderen te helpen.

De resultaten van de experimenten zijn heel duidelijk. Daarom denken de auteurs dat je altruïsme zou kunnen inzetten als een aanvulling op pijnmedicatie en gedragstherapieën.

‘Onze bevindingen laten zien dat de kosten om anderen te helpen, effecten van onaangename omstandigheden kunnen verminderen’ concluderen de auteurs van de studie.


Bron en meer informatie: Yilu Wang, Jianqiao Ge, Hanqi Zhang, Haixia Wang en Xiaofei Xie: Altruistic behaviors relieve physical pain in Proceedings van de National Academy of Sciences of the USA.