In welk land wordt het meeste kaas gegeten? (NL 11)
In welk land wordt het meeste kaas gegeten? Je verwacht het niet. De meeste kilo’s kaas worden niet door ons gegeten en wij staan zelfs niet eens in de top 10!? Verbazingwekkend?
Wij dachten van wel en verklaren bij deze dat we de scheldnaam ‘Kaaskoppen’ buiten de orde plaatsen. Toch verorberen wij bijna 19 kilo kaas per persoon per jaar, maar de nummer één doet daar per inwoner nog een zeven kilo bij. Verder nog 41 landen in het rijtje: In welk land wordt het meeste kaas gegeten?
Zie hier de complete Top 100 van Lekker 2022.
In welk land wordt het meeste kaas gegeten?
Bron: International Dairy Federation
Kilo kaas per jaar: | |||
---|---|---|---|
1 | Frankrijk | 25.9 | |
2 | IJsland | 25.2 | |
3 | Finland | 24.7 | |
4 | Duitsland | 24.3 | |
5 | Estland | 21.7 | |
6 | Zwitserland | 21.3 | |
7 | Italië | 20.7 | |
8 | Litouwen | 20.1 | |
9 | Oostenrijk | 19.9 | |
10 | Zweden | 19.8 | |
11 | Nederland | 18.6 | |
12 | Noorwegen | 18.1 | |
13 | Europese Unie | 17.2 | |
14 | Israël | 16.3 | |
15 | Letland | 16.0 | |
16 | Verenigde Staten | 15.4 | |
17 | België | 15.0 | |
18 | Australië | 13.7 | |
19 | Argentinië | 12.4 | |
20 | Canada | 12.2 | |
21 | Verenigd Koninkrijk | 11.6 | |
22 | Polen | 11.4 | |
23 | Slowakije | 11.2 | |
24 | Hongarije | 11 | 0 |
25 | Egypte | 10.4 | |
Zie hier de Top 10 lekkerste kaasgerechten ter wereld. | |||
Kilo kaas per jaar: | |||
26 | Kroatië | 10.2 | |
27 | Spanje | 9.5 | |
28 | Chili | 8.8 | |
29 | Nieuw-Zeeland | 8.7 | |
30 | Uruguay | 8.5 | |
31 | Turkije | 7.6 | |
32 | Ireland | 6.9 | |
33 | Rusland | 6.1 | |
34 | Iran | 4.9 | |
35 | Oekraïne | 4.6 | |
36 | Brazilië | 3.7 | |
37 | Mexico | 3.6 | |
38 | Kazachstan | 2.7 | |
39 | Japan | 2.2 | |
40 | Zuid-Korea | 2.2 | |
41 | Zuid-Afrika | 1.7 | |
42 | Colombia | 0.9 | |
43 | Zimbabwe | 0.3 |
Waar komt de kaas vandaan?
Bron: Wikipedia
Onze kaas zou zo’n zesduizend jaar geleden bij toeval ontdekt zijn door nomaden. Zij bewaarden melk in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud. Tijdens zo’n tocht kunnen de bacteriën die in de maag zitten de zure melk veranderen in een vast gedeelte, de kaas, en een vloeibaar, de wei.
In 2011 werd ontdekt dat ruim 7.000 jaar geleden kaas werd gemaakt in Polen. Er werden in potten diverse melkvetten gevonden na een chemische analyse. Het waren potten die zijn doorboord met strootjes tijdens het bakken, waardoor een soort van zeef was ontstaan.
Ook in de vroege geschiedenis werd in ons land al kaas gemaakt. Dit kunnen we zien aan de gevonden aardewerk potjes van 800 voor Christus met gaatjes, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen. In zijn boek ‘De bello Gallico’ uit 57 voor Christus schreef Julius Caesar dat in de Lage Landen kaas werd gegeten.