Intelligente mensen zijn liever alleen

0
Intelligente mensen zijn liever alleen
Intelligente mensen zijn liever alleen

Intelligente mensen zijn liever alleen

Heb je het ook niet zo op anderen, ben je ook graag alleen en woon je liever in de stad? Dat zou er wel eens op kunnen duiden, dat je wat slimmer bent dan ‘da anderen’. Dit kunnen we leren uit een onderzoek van de Singapore Management University en de London School of Economics. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over intelligentie op deze website…


 

Het doel van dit onderzoek was om te kijken wat ons mensen nu gelukkig maakt. De insteek was om de mate van geluk van mensen die in landelijke omgevingen wonen, te vergelijken met de mate van geluk van mensen die in stedelijke omgevingen hun huisje hebben staan.

Voor dit onderzoek werden de demografische en IQ-gegevens verzameld van 15.000 volwassenen tussen de 18 en 28 jaar oud.


Intelligente mensen zijn liever alleen


De ‘Savanne gelukstheorie’

De eerste conclusie was dat slimmere mensen het liefst in een stad wonen. Onze broeders en zusters die het moeten doen met een wat lager IQ, kiezen liever voor het lome landelijke gebied.

Het brein van de plattelanders kan niet zo veel hebben en daarom zijn ze op zoek naar de eenvoud, de rust en het overzicht.

Of mooier geformuleerd: ons brein hebben we van onze voorouders heeft geërfd en dit zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar landelijke omgevingen – of savannes – omdat ze gemakkelijker te hanteren zijn. Dit noemen onderzoeker Kanazawa en zijn makkers de ‘Savanne gelukstheorie’.

Onze hersenen hebben de afgelopen eeuwen niet stilgestaan qua ontwikkeling. Daarom weten we ons aan te passen aan nieuwe omgevingen met een hoge bevolkingsdichtheid.

Die zijn dan wel weer meer stressvol, maar mensen met hogere IQ’s zijn hier prima tegen bestand. Ook vinden zij in het stedelijk gebied veel meer kansen.


Wist je dat sarcastische mensen intelligenter zijn!


….the main associations of life satisfaction with population density and socialization with friends significantly interact with intelligence, and, in the latter case, the main association is reversed among the extremely intelligent. More intelligent individuals experience lower life satisfaction with more frequent socialization with friends.

Uit: Country roads, take me home… to my friends: How intelligence, population density, and friendship affect modern happiness


Zie hier: videogaming zorgt voor betere cognitieve prestaties bij kinderen, suggereert onderzoek.


Ontmoeting = inspanning

Aan de deelnemers werd ook gevraagd naar de kwantiteit en kwaliteit van de relaties. Het blijkt dat mensen met een hoger IQ gelukkiger zijn met minder sociale interacties. Dit is tegengesteld aan de mensen met een lager IQ.

Hoe meer sociale interacties de laatste groep heeft, hoe gelukkiger ze worden. Mensen met een hoger IQ gaan anderen graag uit de weg omdat dit dit extra inspanning vergt.

Zij vermijden hiermee mogelijke inspanning voor en de mogelijk stress die gepaard gaat met sociale relaties.

De energie die wordt bespaart zorgt ervoor dat ze kunnen omgaan met de stress van de grote stad en meer energie kunnen steken investeren in langetermijnprojecten.


Bron en meer informatie:

P. Norman en Li Satoshi Kanazawa: Country roads, take me home… to my friends: How intelligence, population density, and friendship affect modern happiness in de British Journal of Psychology, 4 februari 2016 – https://doi.org/10.1111/bjop.12181


Slimme mensen zijn gelukkiger met weinig vrienden, De Morgen, 21 maart 2016


Geef een reactie