, ,

Is koffie goed voor je? Ja, het kan darmkanker voorkomen…

Waar krijg je de beste koffie van Nederland?

Is koffie goed voor je? Ja, vier koppen per dag!

Four cups a day, keeps the doctor away? Ze, de wetenschappers, worden het er maar niet over eens. Wij zijn natuurlijk redelijk bevooroordeeld en vinden het onderzoek van mevrouw Schmit dan weer koren op onze molen.

Zij vond uit dat mensen die vier koppen koffie dronken een verminderde kans op darmkanker hebben. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Is koffie goed voor je? Ja, vier koppen per dag!

De wetenschappers uit Israël en Australië vergeleken de koffieconsumptie van ruim 5.100 mensen met darmkanker met ongeveer 4.000 mensen van ongeveer de zelfde leeftijd en verder gewoon gezond.

Het bleek dat de mensen die één of twee bakjes troost tot zich namen 22% minder gevallen van colorectale kanker kanker voorkwam. Colorectale kanker is een vorm van kanker in de dikke darm en endeldarm.

Bij een dagelijks gemiddelde van twee tot 2,5 koppen steeg dit percentage naar 41%. Van de echte koffieleuten, dus meer dan die 2,5 kop per dag, had maar liefst 54% minder vaak deze vormen van kanker onder haar leden.


Zie hier de Top 50 beste kroegen ter wereld 2022.


Maakt het dan nog uit wat voor koffie je drinkt?

Het maakte niet uit wat voor soort koffie mensen dronken. Alles helpt: van gewone koffie tot cafeïnevrij en espresso.

De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de laatste twee wel lagere percentages met zich mee brachten. Voor de cafeïnevrije koffiedrinkers is de veronderstelling dat zij er sowieso al een gezondere levensstijl op nahouden.


Zie hier: koffiedrinkers zullen waarschijnlijk de rest van ons overleven zegt studie.


Het vermoeden is dat cafeïne één van de stoffen in koffie die de kankerverwekkende stoffen kunnen neutraliseren. In je kopje koffie zitten daarnaast ook nog andere anticarcinogene stoffen zoals cafestol en kahweol.

Anticarcinogene stoffen zijn voedingselementen die de eigenschap worden toegedicht om kanker te kunnen voorkomen. In hoeverre stoffen anticarogeen zijn blijft onderwerk van debat.


Wist je dat koffiedrinkers ook langer leven zegt onderzoek.


Bron: Stephanie L. Schmit, Hedy S. Rennert, Gad Rennert en Stephen B. Gruber, Coffee Consumption and the Risk of Colorectal Cancer, About Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, december 2015

Photo credit: michaelthurm via Foter.com / CC BY-NC-SA


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie