Jan Boellaard: bloedgabber van Van Hout en Holleeder – Korte biografie

0
Jan Boellaard
Jan Boellaard

Jan Boellaard

Johannes Cornelis Boellaard
(Amsterdam, 23 oktober 1952 – )


Bijnaam: De Poes, omdat hij zijn hoofd een beetje scheef houdt als hij met mensen praat.


Jan Boellaard
Jan Boellaard

Jan Boellaard, Frans Meijer en zijn bloedgabber Cor Van Hout kennen elkaar al  sinds hun jeugd. Ze groeien namelijk op in dezelfde buurt. Willem Holleeder sluit aan bij dit drietal vanwege zijn vriendschap met Cor.

De heren vormen eind jaren ’70 van de vorige eeuw een knokploeg die voor huiseigenaren krakers uit panden slaat. Ook zijn zij hoogstwaarschijnlijk de Nederlandse Untouchbles.  Untouchbles omdat ze nooit zijn gepakt voor een serie spectaculaire en gewelddadige overvallen gepleegd in de periode tussen 1976 en 1982. Lees hier->>> meer over deze Nederlandse Untouchables.

Jan Boellaard

Veroordeling van Boellaard en korte ontsnapping uit de gevangenis

Vanwege zijn aandeel in de ontvoering van Freddy Heineken krijgt Boellaard in 1984 twaalf jaar gevangenisstraf. In 1986 ontsnapt hij onder het oog van misdaadjournalist Peter R. de Vries die bij hem op bezoek is, uit de strafgevangenis te Scheveningen.

Een Italiaanse medegevangene, die een straf uitzit voor de ontvoering van Toos van der Valk, blijkt een pistool te hebben bemachtigd, waarmee hij tijdens het bezoekuur enkele bewaarders bedreigt. Boellaard maakt gebruik van de kans en sluit zich aan bij de Italiaan en tezamen lukt het hen te ontsnappen.

Binnen een half uur wordt Boellaard overigens alweer gearresteerd. ‘Jan B. is inmiddels gepakt, nadat hij zich vrijdagmiddag met een gestolen auto klem reed tegen een tuinhek op de Laan van Nieuw-Oost Indië. Hij had volgens zijn raadsman niet bij het ontsnappingscomplot behoord, maar tijdens het bezoekuur lucht van de zaak gekregen en aan de drie andere gevraagd of hij mee mocht. Dat mocht.’ (Bron: Het Vrij Volk, 25 augustus 1986) Eind 1991 wordt hij vrijgelaten.

Op 2 januari 1994 schiet Jan Boellaard na een wilde achtervolging door Amsterdam in de Amsterdamse Pesthuislaan 44-jarige douanebeambte Jan Willem Holm dood. De douane wil een controle instellen bij een boot, de Nedlloyd Neerlandia, in het Westelijk Havengebied. Er blijkt volgens een tip van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) drugs aan boord zijn. Tijdens de overhandiging van de 20 kilo cocaïne loopt het compleet uit de hand.

Boellaard en een handlanger, Leo K., slaan op de vlucht en na een wilde achtervolging door Amsterdam waar Boellaard wordt klemgereden ontstaat er een schietpartij. Jan Boellaard schiet de douanier Jan Willem Holm dood en wordt zelf in zijn been geraakt. De tweede man, Boellaard’s handlanger is volgens de politie een Amsterdammer die enige bekendheid in het body-builderscircuit geniet en ook optreed als stripper (Bron: Telegraaf, 10 januari 1994).

Tijdens de rechtszittingen geeft Boellaard aan dat hij niet wist dat hij schoot op een douanebeambte. Hij dacht dat het om een beroving ging. De rechter denkt hier anders over en Boellaard wordt hiervoor in 1995 veroordeeld tot twintig jaar celstraf. In 2007 wordt hij vrijgelaten.


Jan Boellaard: biografie ‘Wij willen gangster worden’

Het was de bedoeling dat  biografie ‘Wij willen gangster worden’ van Boellaard in 2019 in de schappen zou liggen. Zo zou hij inzage geven over een serie onopgeloste overvallen vóór de Heinekenontvoering in 1983.

Boellaard blijkt gedurende zijn leven zo’n 1500 pagina’s aan dagboekaantekeningen te hebben gemaakt. Deze aantekeningen zijn bewerkt door zijn broer George tot een boek.

Volgens De Telegraaf geeft Boellaard ook toe dat de groep betrokken was bij het schietincident in oktober 1977, waarbij agenten met automatische wapens werden beschoten toen ze een auto wilden laten stoppen. Agent Paul van Hove raakte destijds gewond.

Uiteindelijk trekt Boellaard het manuscript terug. ‘Ik wil de vuile was niet buiten hangen.’ meldt hij via zijn uitgever. ‘Het manuscript blijft op de plank liggen.’



 

Geef een reactie